Прогресивна надядрена парализа – симптоми

Хората с прогресивна надядрена парализа (PSP) развиват редица трудности с баланса, движението, зрението, речта и преглъщането.

Състоянието има тенденция да се развива постепенно, което означава, че в началото може да бъде объркано с друго, по-често срещано състояние.

Симптомите обикновено стават по-тежки в продължение на няколко години, въпреки че скоростта, с която се влошават, варира.

Някои от основните симптоми на PSP са описани по-долу. Повечето хора със заболяване няма да изпитат всичко това.

Ранни симптоми

Първоначалните симптоми на PSP могат да включват:

Някои хора имат ранни симптоми, които са много сходни с тези на болестта на Паркинсон , като треперене (неволно разклащане на определени части на тялото) и бавно движение.

Симптоми в средния стадий

С течение на времето първоначалните симптоми на PSP ще станат по-тежки.

Влошаването на проблемите с баланса и мобилността може да означава, че ходенето става невъзможно и е необходима инвалидна количка.

Контролът на очните мускули ще стане по-труден, увеличавайки риска от падания и правейки ежедневните задачи, като четене и хранене, по-проблематични.

На този етап могат да се развият и нови симптоми като:

Разширени етапи

Тъй като PSP напредва в напреднал стадий, хората със заболяване обикновено започват да изпитват нарастващи затруднения при контролирането на мускулите на устата, гърлото и езика.

Речта може да става все по-бавна и неясна, което затруднява разбирането.

Възможно е също да има някои проблеми с мисленето, концентрацията и паметта (деменция) , въпреки че те обикновено са леки и човек обикновено ще запази информираност за себе си.

Загубата на контрол върху мускулите на гърлото може да доведе до сериозни проблеми с преглъщането.

Това може да означава, че в даден момент е необходима тръба за хранене, за да се предотврати задушаване или инфекции на гръдния кош, причинени от течност или малки частици храна, преминаващи в белите дробове.

Много хора с PSP също развиват проблеми с функциите на червата и пикочния мехур.

Чести са запекът и затрудненото отделяне на урина, както и необходимостта от отделяне на урина няколко пъти през нощта.

Някои хора могат да загубят контрол върху движенията на пикочния мехур или червата (инконтиненция) .