Миома – лечение

Лечението може да не е необходимо, ако имате миома, но нямате никакви симптоми или ако имате само незначителни симптоми, които не оказват значително влияние върху ежедневните ви дейности.

Миомите често се свиват след менопаузата и симптомите ви обикновено ще облекчат или изчезнат напълно.

Ако имате миома, която се нуждае от лечение, вашият лекар може да препоръча лекарства за облекчаване на симптомите.

Но може да се наложи да посетите гинеколог (специалист по женската репродуктивна система) за по-нататъшно лечение или хирургическа намеса, ако те са неефективни.

Вижте вашия личен лекар, за да обсъдите най-добрия план за лечение за вас.

Различните лечения за миома включват:

Лекарство за симптоми

Предлагат се лекарства, които могат да се използват за намаляване на обилни периоди , но те могат да бъдат по-малко ефективни, колкото по-големи са вашите миоми.

Тези лекарства са описани по-долу.

Левоноргестрел вътрематочна система (LNG-IUS)

Вътрематочната система на левоноргестрел (LNG-IUS) е малко, пластмасово Т-образно устройство, поставено в утробата ви, което бавно освобождава прогестогеновия хормон левоноргестрел.

Той спира лигавицата на утробата ви да расте бързо, така че е по-тънка и кървенето ви става по-леко.

Страничните ефекти, свързани с LNG-IUS, включват:

LNG-IUS също действа като контрацептив, но не влияе върху шансовете ви да забременеете, след като спрете да го използвате.

Транексамова киселина

Ако LNG-IUS е неподходящ (например, ако не се желае контрацепция ), може да се обмислят таблетки с транексамова киселина.

Те действат, като спират малките кръвоносни съдове в матката, кървейки, намалявайки загубата на кръв с около 50%.

Таблетките с транексамова киселина се приемат 3 или 4 пъти на ден по време на менструацията Ви до 4 дни. Лечението трябва да бъде спряно, ако симптомите Ви не са се подобрили в рамките на 3 месеца.

Таблетките с транексамова киселина не са форма на контрацепция и няма да повлияят на шансовете Ви да забременеете.

Лошо храносмилане и диария са възможни странични ефекти на таблетките транексамова киселина.

Противовъзпалителни лекарства

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) , като ибупрофен и мефенаминова киселина, могат да се приемат 3 пъти на ден от първия ден на менструацията, докато кървенето спре или се намали до управляеми нива.

НСПВС действат като намаляват производството на организма на хормоноподобно вещество, наречено простагландин, което е свързано с обилни периоди.

Противовъзпалителните лекарства също са болкоуспокояващи, но те не са форма на контрацепция.

Лошо храносмилане и диария са често срещани странични ефекти на НСПВС.

Контрацептивното хапче

Контрацептивното хапче е популярен метод за контрацепция, който спира освобождаването на яйцеклетка от яйчниците, за да се предотврати бременност.

Освен че облекчават кървенето, някои противозачатъчни хапчета могат да помогнат за намаляване на болката в периода .

Вашият личен лекар може да ви предостави допълнителни съвети относно контрацепцията и противозачатъчните хапчета.

Перорален гестаген

Пероралният прогестоген е синтетичен (изкуствен) прогестерон (един от женските полови хормони), който може да помогне за намаляване на обилните менструации.

Обикновено се приема като дневна таблетка от 5 до 26 ден от менструалния цикъл, като брои първия ден от менструацията като ден 1.

Пероралният прогестоген действа, като предотвратява бързото нарастване на лигавицата на матката. Това не е форма на контрацепция, но може да намали шансовете ви за зачеване, докато го приемате.

Страничните ефекти на пероралния прогестаген могат да бъдат неприятни и включват увеличаване на теглото, чувствителност на гърдите и краткотрайно акне .

Инжектиран прогестоген

Прогестогенът се предлага и като инжекция за лечение на тежки периоди. Действа, като предотвратява бързото нарастване на лигавицата на утробата ви.

Тази форма на прогестоген може да се инжектира веднъж на всеки 12 седмици, докато е необходимо лечение.

Честите нежелани реакции на инжектирания прогестоген включват:

 • качване на тегло
 • нередовно кървене
 • отсъстващи периоди
 • предменструални симптоми, като подуване на корема, задържане на течности и чувствителност на гърдите

Инжектираният прогестоген действа и като контрацептив. Това не пречи да забременеете, след като спрете да го използвате, въпреки че може да има значително забавяне (до 12 месеца), след като спрете да го приемате, преди да можете да забременеете.

Лекарства за свиване на миома

Аналози на гонадотропин освобождаващ хормон (GnRHas)

Ако все още изпитвате симптоми, свързани с миома, въпреки лечението с горните лекарства, вашият лекар може да ви насочи към гинеколог.

Те могат да предписват лекарства, наречени аналози на гонадотропин освобождаващ хормон (GnRHas), за да помогнат за свиване на вашите миоми.

GnRHas, като госерелин ацетат, са хормони, давани чрез инжектиране. Те действат, като засягат хипофизната жлеза, което спира яйчниците да произвеждат естроген.

Хипофизната жлеза е малка жлеза с размер на грахово зърно, разположена в дъното на мозъка. Той контролира редица важни хормонални жлези в тялото.

GnR Спира менструалния цикъл (период), но не е форма на контрацепция. Те не оказват влияние върху шансовете ви да забременеете, след като спрете да ги използвате.

Ако ви бъде предписан GnRHas, те могат да помогнат за облекчаване на обилни периоди и всеки натиск, който изпитвате върху стомаха си. Те също помагат за подобряване на симптомите на често уриниране и запек .

GnRHas понякога се използват и за свиване на миома преди операцията за тяхното отстраняване.

GnRHas може да причини редица менопауза-подобни странични ефекти, включително:

 • горещи вълни
 • повишено изпотяване
 • мускулна скованост
 • сухота на вагината

Понякога може да се препоръча комбинация от GnRHas и ниски дози хормонозаместителна терапия (ХЗТ) за предотвратяване на тези странични ефекти.

Остеопорозата (изтъняване на костите) е случаен страничен ефект от приема на GnRHas.

Вашият личен лекар може да ви даде повече информация за това и може да предпише допълнителни лекарства, за да сведе до минимум изтъняването на костите ви.

GnRHas се предписва само краткосрочно (максимум 6 месеца наведнъж). След спиране на лечението вашите миоми могат да нараснат до първоначалния си размер.

Улипристал ацетат

На някои жени може да се предложи лекарство, наречено улипристалов ацетат (Esmya) за миома.

Улипристал ацетат може да се предлага на жени над 18 години, които все още не са преживели менопаузата, ако:

 • имате умерени до тежки симптоми и чакате операция – ще бъде предписан само 1 курс на лечение
 • имате умерени до тежки симптоми, но не можете да се оперирате – може да се предпишат повече от 1 курс лекарства

В редки случаи улипристал ацетат може да причини увреждане на черния дроб. Вашият лекар трябва да обясни този риск, но ще ви трябват няколко кръвни изследвания, за да наблюдавате черния дроб преди, по време и след приемането му.

Улипристал ацетат не трябва да се предписва на жени с основно чернодробно заболяване, тъй като има по-висок риск от увреждане на черния дроб.

Ако приемате улипристал ацетат, спрете приема на лекарството и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате симптоми.

Те включват:

 • гадене или повръщане
 • силна умора
 • пожълтяване на очите или кожата (жълтеница)
 • тъмна урина
 • сърбяща кожа
 • болки в стомаха в горната дясна част на тялото

Тези симптоми могат да бъдат признак на увреждане на черния дроб.

Трябва също да съобщите за тези нежелани реакции на схемата за жълта карта .

За допълнителна информация относно улипристалацетат, говорете с Вашия лекар или прочетете информационната листовка за пациента (PDF, 109kb) на уебсайта на eMC.

Хирургия

Може да се помисли за операция за премахване на миома, ако симптомите Ви са особено тежки и лекарствата са неефективни.

Няколко различни процедури могат да се използват за лечение на миома. Вашият личен лекар ще ви насочи към специалист, който ще обсъди с вас възможностите, включително ползите и свързаните с тях рискове.

Основните хирургични процедури, използвани за лечение на миома, са описани по-долу.

Хистеректомия

Хистеректомията е хирургична процедура за отстраняване на утробата. Това е най-ефективният начин за предотвратяване на връщането на миома.

Може да се препоръча хистеректомия, ако имате големи миоми или тежко кървене и не желаете да имате повече деца.

Има редица различни начини за извършване на хистеректомия, включително през вагината или чрез няколко малки порязвания (разрези) в корема (корема).

В зависимост от използваната техника може да се извърши хистеректомия, като се използва спинална или епидурална упойка , при което долните части на тялото са вцепени.

Понякога може да се използва обща упойка , където ще спите по време на процедурата.

Обикновено ще трябва да останете в болница няколко дни след хистеректомия. Отнема около 6 до 8 седмици, за да се възстановите напълно, като през това време трябва да почивате възможно най-много.

Страничните ефекти на хистеректомия могат да включват ранна менопауза и загуба на либидо (сексуално желание). Това обикновено се случва само ако яйчниците са отстранени.

Миомектомия

Миомектомията е операция за отстраняване на миомите от стената на утробата ви. Може да се разглежда като алтернатива на хистеректомия, ако все пак искате да имате деца.

Но миомектомията не е подходяща за всички видове миома. Вашият гинеколог може да ви каже дали процедурата е подходяща за вас въз основа на фактори като размера, броя и позицията на вашите миоми.

В зависимост от размера и позицията на вашите миоми, миомектомията може да включва извършване на множество малки разрези на корема (операция на ключалка) или единичен по-голям разрез (отворена операция).

Миомектомиите се извършват под обща анестезия и обикновено ще трябва да останете в болница няколко дни след това. Ще бъдете посъветвани да почивате няколко седмици, докато се възстановите.

Миомектомиите обикновено са ефективно лечение за миома, въпреки че има шанс миомите да се развият отново и ще е необходима допълнителна операция.

Хистероскопска резекция на миома

Хистероскопската резекция на миома е процедура, при която за отстраняване на миома се използва тънък телескоп (хистероскоп) и малки хирургически инструменти.

Процедурата може да се използва за отстраняване на миома от вътрешността на утробата (субмукозна миома) и е подходяща за жени, които искат да имат деца в бъдеще.

Не са необходими разрези, тъй като хистероскопът се вкарва през вагината и в утробата през входа на утробата (шийката на матката).

Необходими са редица вмъквания, за да се гарантира, че се отстранява възможно най-много миома.

Процедурата често се провежда под обща упойка, въпреки че вместо това може да се използва местна упойка. Обикновено можете да се приберете у дома в същия ден като процедурата.

След процедурата може да получите спазми в стомаха, но те трябва да продължат само няколко часа. Може да има и малко количество вагинално кървене, което трябва да спре в рамките на няколко седмици.

Хистероскопска морцелация на миома

Хистероскопската морцелация на миома е нова процедура, при която клиницист, получил специализирано обучение, използва хистероскоп и малки хирургически инструменти за отстраняване на миома.

Хистероскопът се вкарва в утробата през шийката на матката и се използва специално проектиран инструмент, наречен морцелатор, за да се отреже и премахне миомната тъкан.

Процедурата се извършва под обща или спинална упойка. Обикновено ще можете да се приберете в същия ден.

Основната полза от хистероскопската морцелация в сравнение с хистероскопската резекция е, че хистероскопът се поставя само веднъж, а не няколко пъти, намалявайки риска от нараняване на утробата.

Процедурата може да е опция в случаите, когато има сериозни усложнения.

Но тъй като хистероскопската морцелация е нова техника, доказателствата за цялостната й безопасност и дългосрочна ефективност са ограничени.

Прочетете насоките на Националния институт за здраве и грижи (NICE) относно хистероскопската морцелация на миома на матката .

Нехирургични процедури

Освен традиционните хирургични техники за лечение на миома, се предлагат и нехирургични лечения.

Те са описани по-долу.

Емболизация на маточната артерия (ОАЕ)

Емболизацията на маточната артерия (ОАЕ) е алтернативна процедура за хистеректомия или миомектомия за лечение на миома. Може да се препоръча за жени с големи миоми.

ОАЕ се извършва от рентгенолог, лекар специалист, който интерпретира рентгеновите лъчи и сканира. Включва блокиране на кръвоносните съдове, които доставят миомите, което ги кара да се свиват.

По време на процедурата се инжектира специален разтвор през малка тръбичка (катетър), която се насочва чрез рентгенова снимка през кръвоносен съд в крака ви.

Извършва се под местна упойка, така че ще сте будни, но лекуваната област ще бъде вцепенена.

Обикновено ще трябва да останете в болница ден или два, след като сте имали ОАЕ. Когато излезете от болницата, ще бъдете посъветвани да почивате от 1 до 2 седмици.

Въпреки че е възможно да имате успешна бременност след ОАЕ, общите ефекти на процедурата върху плодовитостта и бременността са несигурни.

Следователно тя трябва да се извършва само след като сте обсъдили с Вашия лекар потенциалните рискове, ползи и несигурности.

Аблация на ендометриума

Аблация на ендометриума е относително незначителна процедура, която включва премахване на лигавицата на утробата.

Използва се главно за намаляване на обилно кървене при жени без миома, но може да се използва и за лечение на малки миоми в лигавицата на утробата.

Засегнатата лигавица на утробата може да бъде премахната по няколко начина – например чрез използване на лазерна енергия, нагрята жична верига или гореща течност в балон.

Процедурата може да се проведе или под местна упойка, или под обща упойка .

Изпълнява се доста бързо, отнема около 20 минути и обикновено можете да се приберете вкъщи същия ден.

Може да получите няколко вагинални кръвоизливи и коремни спазми в продължение на няколко дни след това, въпреки че някои жени имат кървави отделяния за 3 или 4 седмици.

Някои жени съобщават, че изпитват по-силна или продължителна болка след аблация на ендометриума.

В този случай трябва да говорите с личния си лекар или с член на екипа на болничната помощ, който може да Ви предпише по-силно обезболяващо средство.

Все още може да е възможно да забременеете след аблация на ендометриума, но процедурата не се препоръчва за жени, които искат да имат повече деца, тъй като рискът от сериозни проблеми, като спонтанен аборт , е висок.

Кралският колеж по акушерство и гинекология (RCOG) разполага с повече информация за аблация на ендометриума.

Прочетете информацията за вас след аблация на ендометриума, за да научите повече.

Процедури, ръководени от ЯМР

Съществуват и 2 относително нови техники за лечение на миома, които използват ЯМР .

Те са:

 • Ядрено-магнитен резонанс чрез перкутанна лазерна аблация
 • Ядрено-магнитен резонанс, транскутанно фокусиран ултразвук

Тези техники използват ЯМР за насочване на малки игли в центъра на миомата, която е насочена.

Лазерна или ултразвукова енергия се предава през иглите, за да унищожи миомата.

Тези методи на лечение не могат да се използват за лечение на всички видове миома и дългосрочните ползи и рискове са неизвестни.

Тъй като тези процедури са сравнително нови, те все още не са широко достъпни във Великобритания.

Все още се провеждат изследвания, но има някои доказателства, които предполагат, че тези неинвазивни процедури имат краткосрочни и средносрочни ползи, когато се извършват от опитен клиницист.

Но ефектите върху бременността и жените, които искат да имат бебе в бъдеще, не са напълно известни, така че това трябва да се има предвид.

За допълнителна информация прочетете насоките на NICE за: