Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) – Алтернативи

Ако не можете да вземете хормонозаместителна терапия (ХЗТ) или решите да не го направите, може да помислите за алтернативни начини за контролиране на симптомите на менопаузата.

Мерки за начин на живот

Следните мерки за начина на живот могат да помогнат за намаляване на някои симптоми на менопаузата :

  • Правете редовни упражнения – редовната физическа активност може да намали приливите и да подобри съня. Това е и добър начин за повишаване на настроението ви, ако се чувствате тревожни, раздразнителни или депресирани. Упражненията за носене на тежести могат да помогнат за поддържането на здрави кости
  • имайте здравословна диета – балансираната диета може да ви помогне да не напълнявате и да поддържате костите си здрави
  • останете хладни през нощта – носете широки дрехи и спите в прохладно, добре проветриво помещение, ако имате горещи вълни и нощно изпотяване
  • намалете кофеина, алкохола и пикантната храна, тъй като всички те са известни с това, че предизвикват горещи вълни
  • опитайте се да намалите нивата на стрес, за да подобрите промените в настроението, уверете се, че си почивате обилно, както и да правите редовни упражнения. Дейности като йога и тай чи могат да ви помогнат да се отпуснете
  • откажете се от пушенето, ако пушите – отказът ще помогне за намаляване на горещите вълни и риска от развитие на сериозни здравословни състояния, като сърдечни заболявания , инсулт и рак
  • опитайте вагинален лубрикант или овлажнител, ако имате вагинална сухота – можете да закупите няколко различни вида от магазини и аптеки

Тиболон

Тиболон (търговска марка Livial) е лекарство с рецепта, подобно на приемането на комбинирана ХЗТ (естроген и прогестоген). Приема се под формата на таблетка веднъж дневно.

Той може да помогне за облекчаване на симптоми като горещи вълни, лошо настроение и намалено сексуално желание , въпреки че някои проучвания предполагат, че може да не е толкова ефективен, колкото комбинираната ХЗТ.

Подходящ е само за жени, които са имали последната менструация преди повече от година (известна като постменопауза).

Страничните ефекти на тиболон могат да включват коремна (коремна) болка , тазова болка , чувствителност на гърдите, сърбеж и вагинално течение .

Рисковете от тиболон са подобни на рисковете от ХЗТ и включват повишен риск от рак на гърдата и инсулти . Говорете с личния си лекар за рисковете и ползите от тиболон, ако обмисляте да го приемете.

Антидепресанти

Има 2 вида антидепресантиселективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRI) и инхибитори на обратното захващане на серотонин-норадреналин (SNRI) – които могат да помогнат при горещи вълни, причинени от менопаузата.

Тези лекарства не са лицензирани за тази употреба. Това означава, че те не са преминали клинични изпитвания, за да проверят дали помагат на този симптом, но много експерти смятат, че е вероятно да помогнат и Вашият лекар ще обсъди с Вас възможните ползи и рискове.

Страничните ефекти на SSRIs и SNRIs могат да включват възбуда, треперене или безпокойство, гадене , замаяност и намалено сексуално желание.

Всички странични ефекти обикновено се подобряват с течение на времето, но трябва да посетите личен лекар, ако не го направят.

Клонидин

Клонидин е лекарство с рецепта, което може да помогне за намаляване на горещите вълни и нощното изпотяване при някои жени в менопауза. Приема се под формата на таблетки 2 или 3 пъти на ден.

Той не влияе на нивата на хормоните, така че за разлика от ХЗТ не носи повишен риск от проблеми като рак на гърдата. Но изследванията показват, че има само много малък ефект върху симптомите на менопаузата.

Клонидинът може също да причини някои неприятни странични ефекти, включително сухота в устата , сънливост, депресия и запек .

Може да отнеме 2 до 4 седмици, за да забележите ефектите на клонидин. Говорете с личен лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или имате неприятни странични ефекти.

Биоидентични или „естествени“ хормони

Биоидентичните хормони са хормонални препарати, произведени от растителни източници, които се популяризират като подобни или идентични на човешките хормони.

Практикуващите твърдят, че тези хормони са „естествена“ и по-безопасна алтернатива на стандартните лекарства за ХЗТ.

Въпреки това, биоидентичните препарати не се препоръчват, защото:

  • те не са регулирани и не е ясно колко са безопасни – няма добри доказателства, които да предполагат, че са по-безопасни от стандартните ХЗТ
  • не е известно колко ефективни са те за намаляване на симптомите на менопаузата
  • балансът на хормоните, използвани в биоидентичните препарати, обикновено се основава на нивата на хормоните в слюнката ви, но няма доказателства, че тези нива са свързани със симптомите ви

Много стандартни хормони за ХЗТ се произвеждат от естествени източници, но за разлика от биоидентичните хормони, те са добре регулирани и са добре проучени, за да гарантират, че са възможно най-ефективни и безопасни.


Допълнителни терапии

Няколко продукти се продават в здравните магазини за лечение на симптоми на менопауза, включително билкови лекарства като масло от вечерна иглика, черен кохош, ангелика, женшен и жълт кантарион.

Има доказателства, които предполагат, че някои от тези лекарства, включително черен кохош и жълт кантарион, могат да помогнат за намаляване на горещите вълни, но много допълнителни терапии не се подкрепят от научни доказателства.

Дори когато има някои подкрепящи доказателства, има несигурност относно правилните дози за използване и дали ползите за здравето продължават. Някои от тези лекарства (особено жълт кантарион) могат също да причинят сериозни нежелани реакции, ако се приемат с други лекарства.

Тези продукти често се предлагат на пазара като „естествени“, но това не означава непременно, че са в безопасност. Качеството, чистотата и съставките не винаги могат да бъдат гарантирани и могат да причинят неприятни странични ефекти.

Добре е да потърсите съвет от личен лекар или фармацевт, ако мислите да използвате допълнителна терапия.