Спортни наранявания – Примери

Спортните наранявания могат да засегнат почти всяка част на тялото, включително мускулите, костите, ставите и съединителните тъкани (сухожилия и връзки).

Навяхванията и навяхванията са най-често срещаният вид спортни травми. Разликата между щам и изкълчване е, че:

 • изкълчване се случва, когато една или повече от връзките са опънати, усукани или разкъсани
 • мускулно напрежение („издърпване на мускул“) се случва, когато мускулните тъкани или влакна са опънати или разкъсани.

Симптомите на изкълчване или разтягане могат да включват болка, подуване, натъртване и болезненост около ставата или в мускула. Може също да ви е трудно да преместите засегнатата част на тялото.

Разберете как да лекувате следните спортни наранявания:

Прочетете лечението на спортни наранявания за по-обща информация.

Болка в гърба

Болката в гърба обикновено се причинява от изкълчване или разтягане на гърба. Подгряване правилно преди тренировка може да се намали рискът от болки в гърба.

Болката в гърба често се усеща като болезненост, напрежение или скованост в долната част на гърба, но може да се почувства навсякъде от врата и раменете до седалището и краката.

Костни наранявания

Повтарящата се активност или тежък удар по време на спорт може да нарани костите, причинявайки:

Счупената кост може да причини подуване, значителни синини и болезненост около нараненото място и кървене, ако костта е счупила кожата (отворена фрактура). Едва ли ще можете да използвате засегнатия крайник.

Болката, свързана със счупена кост, може да бъде силна и да ви накара да се почувствате припаднали, замаяни и болни.

Ако някоя част от тялото ви изглежда деформирана, включително пръстите ви, може да сте счупили кост. Трябва да отидете до най-близкия отдел за аварии и спешни случаи .

Разберете как да разберете дали сте счупили кост .

Наранявания на сухожилие

Нараняванията на подбедрицата са разкъсвания на сухожилията или големите мускули в задната част на бедрата. Те са често срещано нараняване при спортисти и любители на отдих.

Внезапното нападение, бягане или скачане може да доведе до разкъсване на сухожилията на сухожилията или мускулите, което може да се почувства или чуе като поп и веднага ще бъде болезнено. Мускулът ще се спазмира (прихване) и ще се почувства стегнат и нежен. В някои случаи може да има и подуване и натъртване.

Травми на главата

Леките наранявания на главата , като подутини и натъртвания, са често срещани и обикновено не са сериозни. Ако имате някакви притеснения, вижте вашия личен лекар или отидете до местния център за разходки .

Отидете до най-близкия отдел за злополуки и извънредни ситуации (A&E) или се обадете на 112 и поискайте линейка, ако развиете някакви симптоми на тежка травма на главата , като например:

 • безсъзнание (дори да е било само много кратко)
 • трудности да останете будни или все още да сте сънливи няколко часа след нараняването
 • припадък или припадък (когато тялото ви внезапно се движи неконтролируемо)
 • затруднено говорене, като неясна реч
 • значително замъглено зрение или двойно виждане
 • трудно разбиране на това, което казват хората
 • повръщане

Прочетете повече за признаците на тежка травма на главата .

Болка в петата

Болката в петата може да възникне, когато дебелата лента от тъкан, която минава под ходилото на крака, се възпали. Това е често срещано нараняване при бягане.

Това може да причини остра и често силна болка, когато поставите тежест върху петата си. В повечето случаи е засегната само една пета, въпреки че някои хора имат болка и в двете пети.

Болката и сковаността на петата също понякога могат да бъдат причинени от увреждане или стягане на ахилесовото сухожилие, което преминава нагоре по задната част на петата. Това може да се случи постепенно в продължение на дълъг период от време или сухожилието може внезапно да се скъса или разкъса.

Ако почувствате внезапна и силна болка в задната част на петата, която може да бъде придружена от звук „пукане“ или „щракване“, може да сте разкъсали ахилесовото си сухожилие и трябва незабавно да отидете до най-близкото отделение за злополуки и спешни случаи (A&E) .

Подути стави

Подути стави могат да бъдат причинени от състояния, които засягат ставите или структурите около ставите, като бурса и сухожилия. Бурсите са малки пълни с течност торбички под кожата, намиращи се над ставите и между сухожилията и костите.

Примерите за тези видове състояния включват:


 • бурсит – подута бурса; бурситът е често срещан в коляното, тазобедрената става и лакътя
 • тендинит – подуто сухожилие около рамото, лакътя, китката, пръста, бедрото, коляното или задната част на петата

Тенис лакът е възпаление на мускулите и сухожилията около лакътната става. Той засяга външната страна на лакътя и обикновено се причинява от повтарящи се движения на мускулите в долната част на ръката. Лакът на голфър е подобен, но възпалението възниква от вътрешната страна на лакътя.

Болка в коляното

Внезапната болка в коляното е често срещана при контактните спортове, особено тези, които включват усукване. Обикновено се причинява от изкълчване, щам или тендинит.

Други наранявания на коляното включват:

 • коляно на бегач – причинено от прекомерна употреба на коляното; симптомите включват болезненост и дискомфорт под или от едната страна на капачката на коляното; може също да предизвика усещане за решетка в коляното
 • увреждане на хрущяла – където парче хрущял се отчупва, засягащо движението на вашата става; ставата ви може да се чувства така, сякаш се заключва или хваща и понякога може да отстъпи
 • разкъсана предна кръстна връзка (ACL)

Увреждане на сухожилията на коляното

ACL е един от четирите коленни връзки. Може да се разкъса, ако спрете или промените посоката внезапно, или ако кацнете неловко от скок. Ако разкъсате ACL, може да чуете пукане или пукане по време на нараняване.

Други симптоми на разкъсан ACL включват:

 • силна болка в коляното
 • нестабилност в коляното, което означава, че не можете да му натоварвате особено, особено когато се качвате или спускате по стълбите
 • подуване на коляното
 • да нямате пълния обхват на движение в коляното и по-специално да не сте в състояние да изправите крака си напълно

Прочетете повече за нараняванията с ACL .

Болка в рамото

Болката в раменете е често срещана при спортове, които включват боулинг или хвърляне, като крикет или бейзбол. Сухожилията около рамото (маншета на ротора) могат да се възпалят (тендинит) или да се разкъсат, причинявайки болка.

Изваденото рамо може да бъде причинено от тежко падане или внезапен удар. Горната част на ръката болезнено „изскача“ от раменната става и няма да можете да движите ръката си.

Отидете до най-близкия отдел за A&E, ако смятате, че сте изкълчили рамото си. Поддържането на ръката ви с прашка, докато си проправяте път там, може да помогне за намаляване на болката.

Наранявания на кожата

Триенето или изтриването на кожата може да бъде причинено от лошо прилепнали обувки или дрехи. Уверете се, че вашата спортна екипировка е подходяща за вашата дейност, за да предотвратите изтриване.

Потърсете медицинска помощ възможно най-скоро, ако имате тежко нараняване на кожата, като например дълбоко порязване, което няма да спре кървенето. Може да се наложи лечение за спиране на кървенето и шевове за затваряне на раната.