Рак на костите – лечение

Лечението на рак на костите зависи от вида на костния рак, който имате, доколко се е разпространил и общото ви здравословно състояние. Основните лечения са хирургия, химиотерапия и лъчетерапия.

Вашият план за лечение

Вашето лечение трябва да се управлява от специализиран център с опит в лечението на рак на костите, където за вас ще се грижи екип от различни здравни специалисти, известен като мултидисциплинарен екип (MDT).

Членовете на MDT ще включват ортопедичен хирург (хирург, който е специализиран в костната и ставната хирургия), клиничен онколог (специалист по нехирургично лечение на рак) и специалист по онкологична сестра, наред с други.

Вашият лекар ще Ви препоръча това, което според тях е най-доброто лечение за Вас, но окончателното решение ще бъде Ваше.

Вашият препоръчан план за лечение може да включва комбинация от:

В някои случаи може да се препоръча и лекарство, наречено мифамуртид.

Хирургия

Хирургията за премахване на раковата област на костта е важна част от лечението на рак на костите, въпреки че често се комбинира с другите лечения, споменати по-долу.

Обикновено е възможно да се избегне премахването на засегнатата част от тялото напълно (известна като операция, щадяща крайниците), въпреки че може да се наложи до 1 на всеки 10 души да бъде окончателно отстранен крайник (ампутация).

Щадяща операция на крайниците

Обикновено щадяща операция е възможна, когато ракът не се е разпространил извън костта и костта може да бъде възстановена.

Най-често срещаният тип операция, щадяща крайниците, включва премахване на участъка от засегнатата кост и част от околната тъкан (в случай, че някакви ракови клетки се разпространят в тъканта).

След това отстранената част на костта може да бъде заменена с метален имплант, наречен протеза или парче кост от друго място в тялото ви (костна присадка).

Ако ракът е близо до става, като коляното, може да е възможно да се премахне ставата и да се замени с изкуствена. Прочетете повече за подмяна на колянната става и тазобедрената става .

Ампутация

Може да се наложи ампутация, ако операцията за щадене на крайници не е възможна или не е работила добре. Например може да е необходимо, ако:

  • ракът се е разпространил отвъд костите в основни кръвоносни съдове или нерви
  • развили сте инфекция след операция, щадяща крайниците и трябваше да се премахне протезата или костната присадка
  • ракът се е развил в част от тялото, където технически не е възможна операция, щадяща крайниците, като глезена

Вашият екип за грижи ще разбере шока и страха, който вие или вашето дете може да изпитвате, ако е необходима ампутация, и би трябвало да може да ви осигури консултации и друга подкрепа. В някои случаи вашият екип за грижи може да ви запознае с някой, който вече е претърпял ампутация.

След ампутация повечето хора използват изкуствен крайник, който замества отстранения крайник. Тези крайници вече са много напреднали и удобни за използване. Например хората с изкуствен крак често могат да ходят, да тичат и да спортуват и имат отлично качество на живот.

Възстановяване след операция

След операция, щадяща крайниците или ампутация, ще ви е необходима помощ, за да се върнете към нормалния живот. Това е известно като рехабилитация.

Рехабилитацията обикновено включва физиотерапевтични сесии, където изпълнявате упражнения, за да си върнете правилната функция в третираната част на тялото, и трудова терапия , където сте обучени на умения, които да ви помогнат да се справите с ежедневните дейности.

След ампутация може да бъдете насочени към местен център за крайници за съвет, подкрепа и рехабилитационно лечение. Прочетете повече за живота с ампутация .

Химиотерапия

Има 4 начина, по които химиотерапията може да се използва за лечение на рак на костите:

Химиотерапията за рак на костите включва прием на комбинация от различни лекарства, които обикновено се доставят чрез капково във вената или в линия, поставена в по-голям кръвоносен съд.

Лечението обикновено се провежда на цикли. Цикълът включва прием на химиотерапевтично лекарство в продължение на няколко дни, след това почивка за няколко седмици, за да позволи на тялото ви да се възстанови от ефектите от лечението. Броят на циклите, от които се нуждаете, ще зависи от вида и степента на вашия рак на костите.

Странични ефекти

Химиотерапията може да увреди здрави клетки, както и ракови клетки, което означава, че често причинява редица странични ефекти.

Честите нежелани реакции на химиотерапията включват:

Повечето нежелани реакции, свързани с химиотерапията, трябва да отзвучат, след като лечението приключи. Съществува риск обаче да останете трайно безплодни. Екипът Ви за грижи ще предостави по-подробна информация за специфичния риск за Вашата плодовитост.

Прочетете повече за страничните ефекти на химиотерапията .

Лъчетерапия

Както при химиотерапията, лъчетерапията може да се използва преди и след операцията за лечение на рак на костите или да се използва за контрол на симптомите и забавяне на разпространението на рака, когато лечението не е възможно.

Радиотерапията за рак на костите включва лъчи радиация, насочени към раковата част на костта от външна машина.

Това обикновено се дава на ежедневни сесии, 5 дни в седмицата, като всяка сесия продължава няколко минути. Целият курс на лечение обикновено ще продължи няколко седмици.

Странични ефекти

Радиацията, на която сте изложени по време на лъчетерапия, ще бъде насочена най-вече към раковите клетки, но здравите клетки наблизо също могат да бъдат повредени. Това може да доведе до странични ефекти като:

  • зачервяване и дразнене на кожата (това може да прилича много на слънчево изгаряне)
  • болки в ставите в частта на тялото, която се лекува
  • гадене
  • косопад в лекуваната част на тялото
  • умора

Тези нежелани реакции ще отминат след завършване на лъчетерапията, въпреки че чувството на умора може да продължи няколко седмици.

Прочетете повече за страничните ефекти на лъчетерапията .

Мифамуртид

За хора с тип рак на костите, наречен остеосарком, може да се използва лекарство, наречено мифамуртид, заедно с описаните по-горе лечения.

Mifamurtide е стимулант на имунния макрофаг. Това означава, че работи, като насърчава имунната система да произвежда специализирани клетки, които убиват раковите клетки.

Обикновено се препоръчва за млади хора с високостепенни остеосаркоми и се дава след операция, в комбинация с химиотерапия, за да се предотврати връщането на рака.

Мифамуртид бавно се изпомпва в една от вените ви в продължение на един час (известен като инфузия). Препоръчителният курс на лечение обикновено е два пъти седмично в продължение на 12 седмици и след това веднъж седмично в продължение на още 24 седмици.

Странични ефекти

Мифамуртид може да причини широк спектър от странични ефекти. Те могат да включват:

Не е ясно дали е безопасно да приемате мифамуртид по време на бременност, така че като предпазна мярка е важно да използвате ефективен метод за контрацепция, ако сте сексуално активна жена. Ще трябва да кажете на MDT възможно най-скоро, ако смятате, че сте бременна, и трябва да избягвате кърменето, докато приемате мифамуртид.

Последващи действия

След като лечението приключи, ще трябва да присъствате на редовни контролни срещи, за да проверите дали ракът не се е върнал.

Ще бъдете помолени да присъствате на чести срещи през първите 2 години след приключване на лечението – вероятно на всеки 3 месеца. Те ще стават по-редки с течение на годините.

Свържете се с вашия специалист или личен лекар, ако отново развиете симптоми на рак на костите и мислите, че ракът може да се е върнал.