Рак на гърдата при жените – профилактика

Тъй като причините за рак на гърдата не са напълно изяснени, не е известно дали той може да бъде предотвратен изобщо.

Предлагат се някои лечения за намаляване на риска при жени, които имат по-висок риск от развитие на заболяването, отколкото общата популация.

Диета и начин на живот

Редовните упражнения и здравословното, балансирано хранене се препоръчват на всички жени, тъй като те могат да помогнат за предотвратяване на много здравословни състояния, включително сърдечни заболявания , диабет и много форми на рак .

Проучванията разглеждат връзката между рака на гърдата и диетата и въпреки че няма категорични заключения, има ползи за жени, които:

Използвайте нашия калкулатор за индекс на телесна маса (ИТМ), за да проверите дали сте здравословни.

Предполага се също така, че редовното упражнение може да намали риска от развитие на рак на гърдата почти с една трета.

Ако сте преминали през менопаузата , особено важно е да не сте с наднормено тегло или затлъстяване . Това е така, защото наднорменото тегло кара тялото ви да произвежда повече естроген, което може да увеличи риска от някои видове рак на гърдата.

Кърмене

Проучванията показват, че жените, които кърмят, са статистически по-малко склонни да развият рак на гърдата, отколкото тези, които не.

Причините не са напълно изяснени, но може да се дължи на факта, че жените не овулират толкова редовно, докато кърмят, а нивата на естроген остават стабилни.

Лечения за намаляване на риска

Нивото на риска ви се определя от фактори като вашата възраст, медицинската история на вашето семейство и резултатите от генетичните тестове.

Ако имате повишен риск от развитие на рак на гърдата, се предлага лечение за намаляване на риска.

Обикновено ще бъдете насочени за специализирано генетично изследване, ако се смята, че имате повишен риск от рак на гърдата. Здравните специалисти в тези служби трябва да обсъдят с вас възможностите за лечение.

Двете основни лечения са операция за премахване на гърдите (мастектомия) или лекарство.

Мастектомия

Мастектомията е операция за отстраняване на гърдите. Може да се използва за лечение на рак на гърдата и може също така да намали шансовете за развитие на състоянието при малкия брой жени, които имат висок риск.

Премахвайки възможно най-много тъкани на гърдата, мастектомията може да намали риска от рак на гърдата с до 90%.

Както всички операции обаче, има риск от усложнения и премахването на гърдите ви може да има значителен ефект върху образа на тялото ви и сексуалните връзки.

Ако искате, обикновено можете да реконструирате гърдата или по време на операцията по мастектомия, или на по-късна дата.

По време на операцията за реконструкция на гърдата, вашата оригинална форма на гърдата се пресъздава, като се използват или гръдни импланти, или тъкан от другаде в тялото ви.

Алтернатива е използването на гръдни протези. Това са изкуствени гърди, които могат да се носят във вашия сутиен.

Алтернатива на мастектомията е щадящата зърната мастектомия, при която се премахва цялата млечна жлеза, но кожата на гърдата се запазва. В момента това не е широко достъпно, но се използва по-често и може да постигне отлични резултати.

Разберете повече за тялото си и гърдите си след лечението .

Лекарство

В има 3 лекарства за жени, които имат повишен риск от рак на гърдата:

  • тамоксифен – за жени, които или са преминали или не са преминали през менопаузата
  • анастрозол – за жени, преживели менопаузата
  • ралоксифен – за жени, преживели менопаузата

Тези лекарства обикновено се приемат веднъж дневно в продължение на 5 години. Те могат да намалят риска от рак на гърдата, докато ги приемате и евентуално в продължение на няколко години след това.

Страничните ефекти на тези лекарства могат да включват:

Има и малък риск от по-сериозни проблеми, като отслабени кости (остеопороза) , кръвни съсиреци или рак на матката .

Ако Вашият лекар Ви предлага да приемате лекарства, за да намалите риска от рак на гърдата, попитайте ги за ползите и рисковете от всяко лекарство.

Искате ли да знаете повече?