Множествен миелом – лечение

Лечението на множествен миелом често може да помогне за контролиране на симптомите и подобряване на качеството на живот. Въпреки това, миеломът обикновено не може да бъде излекуван. Това означава, че е необходимо допълнително лечение, когато ракът се върне (рецидив).

Не всеки, диагностициран с миелом, се нуждае от незабавно лечение – например състоянието може да не създава проблеми. Това понякога се нарича асимптоматичен или тлеещ миелом .

Ако не се нуждаете от лечение, ще бъдете наблюдавани за признаци, че ракът започва да причинява проблеми. Ако имате нужда от лечение, най-често използваните варианти са посочени по-долу.

Обсъждане на лечението на мултиплен миелом

Ако имате множествена миелома, за вас ще се грижи екип, който обикновено се ръководи от консултант хематолог, специализиран в миелома.

Екипът ще обсъди Вашето състояние и ще препоръча най-доброто лечение за Вас. Окончателното решение за започване на лечение обаче ще бъде ваше.

Преди да посетите болница, за да обсъдите възможностите си за лечение, може да е полезно да напишете списък с въпроси, които да зададете на специалиста. Например, може да искате да разберете предимствата и недостатъците на дадено лечение.


Поставяне на миелом под контрол

Първоначалното лечение на множествения миелом може да бъде или:

 • неинтензивно – за по-възрастни или по-малко годни пациенти (това е по-често)
 • интензивно – за по-млади или по-монтирани пациенти

Както неинтензивното, така и интензивното лечение включват прием на комбинация от антимиеломни лекарства. Но интензивното лечение включва по-високи дози и е последвано от трансплантация на стволови клетки.

Лекарствата обикновено включват лекарство за химиотерапия, стероидно лекарство и талидомид или бортезомиб.

Химиотерапия

Химиотерапевтичните лекарства убиват миеломните клетки. Редица лечения често се комбинират за лечение на множествена миелома.

Тези лечения често се приемат под формата на таблетки. Нежеланите реакции обикновено са леки, но могат да включват:

 • повишен риск от инфекции
 • гадене
 • повръщане
 • косопад
 • увреждане на нервите (невропатия)

Вашият клиницист ще ви даде съвети и информация за риска от развитие на потенциално сериозни инфекции. Те също така ще ви кажат какво можете да направите, за да намалите риска.

Стероиди

Кортикостероидите помагат за унищожаването на миеломните клетки и правят химиотерапията по-ефективна. Най-често срещаните видове, използвани за лечение на миелом, са дексаметазон и преднизолон.

Стероидите се приемат през устата след хранене. Възможните нежелани реакции включват:

Талидомид

Талидомид може да помогне за унищожаване на миеломни клетки. Приемате го като таблетка всеки ден – обикновено вечер, тъй като може да ви накара да се почувствате сънливи.

Други често срещани нежелани реакции включват:

Талидомид може да причини вродени дефекти, поради което не трябва да се приема от бременни жени и по време на лечението трябва да се използва надеждна форма на контрацепция като презерватив .

Съществува също така риск да развиете кръвен съсирек, когато приемате талидомид, така че може да Ви бъдат дадени лекарства, за да предотвратите това.

Свържете се незабавно с вашия екип за грижи, ако развиете симптоми на кръвен съсирек, като болка или подуване на единия от краката или болка в гърдите и задух .

Myeloma UK има повече информация за талидомид .

Бортезомиб

Бортезомиб (Velcade) може да помогне за унищожаване на миеломни клетки, причинявайки натрупване на протеин вътре в тях.

Има някои ограничения по отношение на това кой може да има бортезомиб, но член на вашия екип за грижи ще обсъди това с вас.

Лекарството се прилага чрез инжекция, обикновено под кожата. Възможните нежелани реакции включват:

Myeloma UK има повече информация за бортезомиб .

Трансплантация на стволови клетки

Хората, получаващи интензивно лечение, получават много по-висока доза химиотерапевтични лекарства като стационар, за да помогнат за унищожаването на по-голям брой миеломни клетки. Това има за цел да постигне по-дълъг период на ремисия (когато в тялото ви няма признаци на активно заболяване), но не води до излекуване.

Тези високи дози обаче засягат и здравия костен мозък, така че ще е необходима трансплантация на стволови клетки, за да може костният ви мозък да се възстанови.

В повечето случаи стволовите клетки ще бъдат събрани от вас, преди да бъдете приети за лечение с високи дози. В много редки случаи те се събират от брат или сестра или несвързан донор.

Лечение на рецидиви

Необходимо е допълнително лечение, ако миеломът се върне. Лечението на рецидиви е подобно на първоначалното лечение, въпреки че често се предпочита неинтензивно лечение. Малка група хора може да се възползват от втори курс на лечение с високи дози, който вашият хематолог ще обсъди с вас.

Допълнителни лекарства – като леналидомид, помалидомид, карфилзомиб и даратумумаб – и други лекарства за химиотерапия също могат да бъдат дадени.

Може също да бъдете попитани дали искате да участвате в изследвания на клинични изпитвания за нови лечения за множествен миелом.

Леналидомид и помалидомид

Леналидомид и помалидомид са подобни на талидомид. И двамата се приемат през устата и могат да повлияят на клетките, произведени от костния мозък, което може да причини:

 • повишен риск от инфекция – в резултат на нисък брой бели кръвни клетки
 • анемия – причинена от малък брой червени кръвни клетки
 • синини и кървене – поради нисък брой тромбоцити

Те също могат да увеличат риска от развитие на кръвен съсирек и да имат други странични ефекти, подобни на талидомид.

Уведомете екипа си за грижи, ако имате някакви проблеми или необичайни симптоми, докато приемате леналидомид или помалидомид.

Myeloma UK има повече информация за леналидомид и помалидомид .

Карфилзомиб

Карфилзомиб е лекарство, подобно на бортезомиб. Въпреки това, за разлика от бортезомиб, той се прилага редовно като дългосрочно лечение. Прилага се също като инжекция във вените (интравенозно), а не под кожата (подкожно).

Карфилзомиб е по-интензивно лечение от бортезомиб и Вашият хематолог ще Ви даде съвет кое лечение е най-добро за Вас. Възможните нежелани реакции включват бъбречни и сърдечни проблеми и по-рядко увреждане на нервите.

Myeloma UK има повече информация за карфилзомиб .

Даратумумаб

Daratumumab е ново лечение с антитела, предлагано във Великобритания за лечение на миелом, когато се е появявало няколко пъти. Той е насочен към един от протеините на миеломните клетки, наречен CD38, и помага да се убият раковите миеломни клетки.

Даратумумаб се прилага под формата на интравенозно капене дългосрочно, редовно.

Вашият хематолог ще обсъди с вас възможните нежелани реакции, но повечето хора го понасят много добре. Първата доза обаче често причинява алергична реакция, което ще означава престой през нощта в болница.

Myeloma UK има повече информация за даратумумаб .

Панобиностат

Panobinostat е по-ново лечение за множествен миелом. Дава се под формата на таблетка в продължение на няколко месеца, заедно с бортезомиб и стероидна таблетка.

Основните му странични ефекти включват диария, умора и ниска кръвна картина. Понякога може да причини сърдечни проблеми, но вашият хематолог ще обсъди с вас възможните нежелани реакции.

Myeloma UK има повече информация за панобиностат .

Лечение на симптоми и усложнения на миелома

Освен основните лечения за множествена миелома, може да се нуждаете и от лечение, за да облекчите някои от проблемите, причинени от състоянието. Например:

 • болкоуспокояващи – за намаляване на болката
 • лъчетерапия – за облекчаване на костната болка или подпомагане на заздравяването след хирургично възстановяване на костта
 • бисфосфонатно лекарство, давано под формата на таблетки или чрез инжекция – за предотвратяване на увреждане на костите и намаляване на нивата на калций в кръвта
 • кръвопреливане или лекарства за еритропоетин – за увеличаване на броя на червените кръвни клетки и лечение на анемия
 • хирургия – за възстановяване или укрепване на увредените кости или лечение на компресия на гръбначния мозък (основната колона от нерви, течаща по гърба)
 • диализа – може да се наложи, ако развиете бъбречна недостатъчност
 • плазмен обмен – лечение за отстраняване и заместване на течността, от която се състои кръвта (плазма), ако имате необичайно плътна кръв

Тези лечения могат да причинят странични ефекти и усложнения. Не забравяйте да обсъдите потенциалните рискове и ползи с вашия лекуващ екип.

Клинични изпитвания и изследвания

Продължават изследванията за намиране на нови лечения за множествена миелома и разработване на начини за подобряване на използването на съществуващите. За да помогнете с това, може да бъдете помолени да участвате в клинично изпитване по време на лечението.

Клиничните изпитвания обикновено включват сравняване на ново лечение със съществуващо, за да се види дали новото лечение е повече или по-малко ефективно.

Важно е да запомните, че ако Ви бъде предложено ново лечение, няма гаранция, че то ще бъде по-ефективно от съществуващо лечение.

Никога няма да има натиск да участвате в процес, ако не искате.

Прочетете повече за клиничните изпитвания за миелом на уебсайта на Myeloma UK.