Камъни в пикочния мехур – Причини

Камъните в пикочния мехур обикновено се образуват, когато не можете напълно да изпразните пикочния мехур от урина.

Урината се произвежда от бъбреците. Състои се от вода, смесена с отпадъчни продукти, които бъбреците отстраняват от кръвта ви.

Един от отпадъчните продукти е уреята, която се състои от азот и въглерод.

Ако в пикочния мехур остане някаква урина, химикалите в уреята ще се слепят и ще образуват кристали. С течение на времето кристалите ще се втвърдят и ще образуват камъни в пикочния мехур.

Тази страница обяснява основните причини, поради които може да не е възможно изпразването на пикочния мехур напълно.

Увеличаване на простатата

Простатната жлеза е малка жлеза, която се среща само при мъжете. Той се намира между пениса и пикочния мехур и заобикаля уретрата (тръбата, през която урината излиза извън тялото).

Много мъже изпитват уголемяване на простатата с напредването на възрастта. Разширената им простата може да притисне уретрата и да блокира потока на урината от пикочния им мехур.

Това обикновено се лекува успешно, но малкото мъже, които не реагират на лечението, ще имат повишен риск от развитие на камъни в пикочния мехур.

Увредени нерви (неврогенен пикочен мехур)

Неврогенният пикочен мехур е състояние, при което нервите, които контролират пикочния мехур, са повредени. Това пречи на човек да изпразни напълно пикочния си мехур.

То може да бъде причинено от нараняване на нервите в гръбначния стълб или състояние, което уврежда нервната система, като заболяване на двигателния неврон или спина бифида .

Повечето хора с неврогенен пикочен мехур трябва да имат вкарана тръба, наречена катетър, в пикочния мехур, за да се отцеди урината. Този процес е известен като катетеризация на урината .

Въпреки че катетърът е достатъчно ефективен, той често оставя малко количество урина в пикочния мехур, което може да доведе до образуване на камъни в пикочния мехур.

Цистоцеле

Цистоцеле е състояние, което засяга жените и възниква, когато стената на пикочния мехур отслабне и падне във влагалището. Това може да блокира изтичането на урина от пикочния мехур.

Цистоцеле може да се развие по време на прекомерно напрежение, например по време на раждане или тежко повдигане, или докато е в тоалетната със запек .

Дивертикули на пикочния мехур

Дивертикулите на пикочния мехур са торбички, които се развиват в стената на пикочния мехур. Ако дивертикулите станат твърде големи, за човек може да стане трудно да изпразни напълно пикочния си мехур.

Дивертикулите на пикочния мехур могат да присъстват при раждането или да се развият като усложнение на инфекцията или увеличаване на простатата.


Операция за уголемяване на пикочния мехур

Операция за уголемяване на пикочния мехур е мястото, където парче от червата се отстранява и се прикрепва към пикочния мехур, за да го направи по-голям.

Това може да бъде полезен начин за лечение на тип уринарна инконтиненция, известна като спешна инконтиненция. Но понякога може да бъде фактор за развитието на камъни в пикочния мехур.

Диета

Във Великобритания е необичайно камъните в пикочния мехур да се причиняват от лоша диета, но това е сравнително често в части от развиващия се свят.

Диета с високо съдържание на мазнини, захар или сол и ниско съдържание на витамин А и витамин В може да увеличи риска от развитие на камъни в пикочния мехур, особено ако човек също не пие достатъчно течности.

Това може да промени химическия състав на урината, което прави образуването на камъни в пикочния мехур по-вероятно.