Затлъстяване – лечение

Ако сте затлъстели, говорете с личния си лекар за съвет относно безопасното отслабване.

Вашият личен лекар може да ви посъветва за безопасно отслабване, като се храните здравословно, балансирано и редовно се занимавате с физическа активност .

Те могат да ви уведомят и за други полезни услуги, като например:

 • местни групи за отслабване – те могат да бъдат предоставени от вашия местен орган, или търговски услуги, за които може да се наложи да платите
 • упражнение по лекарско предписание – където сте насочени към местен екип за активно здраве за няколко сесии под наблюдението на квалифициран треньор

Ако имате основни проблеми, свързани със затлъстяването, като синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) , високо кръвно налягане , диабет или сънна апнея , вашият лекар може да препоръча допълнителни тестове или специфично лечение. В някои случаи те могат да ви насочат към специалист.

Прочетете повече за това как вашият личен лекар може да ви помогне да отслабнете .

Диета

Няма едно правило, което да важи за всички, но за да отслабнете с безопасна и устойчива скорост от 0,5 до 1 кг седмично, повечето хора се съветват да намалят енергийния си прием с 600 калории на ден.

За повечето мъже това ще означава да консумират не повече от 1900 калории на ден, а за повечето жени – не повече от 1400 калории на ден.

Най-добрият начин да постигнете това е да замените нездравословния и високоенергиен избор на храни – като бърза храна, преработена храна и сладки напитки (включително алкохол) – за по-здравословен избор.

Здравословната диета трябва да се състои от:

Опитайте се да избягвате храни, съдържащи високи нива на сол, защото те могат да повишат кръвното Ви налягане, което може да бъде опасно за хора, които вече са със затлъстяване. Прочетете няколко съвета за диета с по-ниско съдържание на сол .

Също така ще трябва да проверите информацията за калориите за всеки вид храна и напитки, които консумирате, за да сте сигурни, че не надхвърляте дневния си лимит.

Някои ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене предоставят информация за калориите на порция, въпреки че предоставянето на тази информация не е задължително. Бъдете внимателни, когато се храните навън, защото някои храни могат бързо да ви отнемат лимита, като бургери, пържено пиле и някои къри или китайски ястия.

Прочетете повече за броенето на калории .

Диетични програми и модни диети

Избягвайте модни диети, които препоръчват опасни практики, като гладуване (без храна за дълги периоди от време) или изрязване на цели групи храни. Този тип диети не работят, могат да ви накарат да се почувствате зле и не са устойчиви, защото не ви учат в дългосрочен план на здравословни хранителни навици.

Това не означава, че всички търговски диетични програми са опасни. Много от тях се основават на здрави медицински и научни принципи и могат да работят добре за някои хора.

Отговорна диетична програма трябва:

 • обучават ви по въпроси като размера на порцията, извършването на промени в поведението и здравословното хранене
 • не бъдете прекалено ограничителни по отношение на вида храни, които можете да ядете
 • да се основава на постигане на постепенна, устойчива загуба на тегло, а не на краткосрочна бърза загуба на тегло, което е малко вероятно да продължи

Прочетете за плюсовете и минусите на различните диети .

Много нискокалорични диети

Много нискокалорична диета (VLCD) е, когато консумирате по-малко от 800 калории на ден.

Тези диети могат да доведат до бърза загуба на тегло, но те не са подходящ или безопасен метод за всички и не се препоръчват рутинно за управление на затлъстяването.

VLCD обикновено се препоръчват само ако имате усложнение, свързано със затлъстяването, което би спечелило от бързата загуба на тегло.

Обикновено VLCD не трябва да се следват повече от 12 седмици наведнъж и те трябва да се използват само под наблюдението на подходящо квалифициран медицински специалист.

Говорете първо с личния си лекар, ако обмисляте този тип диета.

Още информация

За повече информация относно диетата и отслабването прочетете:

Упражнение

Намаляването на количеството калории във вашата диета ще ви помогне да отслабнете, но поддържането на здравословно тегло изисква физическа активност за изгаряне на енергия.

Освен че ви помага да поддържате здравословно тегло, физическата активност има и по-широки ползи за здравето. Например, той може да помогне за предотвратяване и управление на повече от 20 състояния, като например намаляване на риска от диабет тип 2 с 40%.

Главните медицински специалисти препоръчват възрастните да правят минимум 150 минути активност с умерена интензивност седмично – например 5 сесии от 30-минутни упражнения на седмица. Нещо е по-добре от нищо и да правиш само 10 минути упражнения наведнъж е полезно.

Активността с умерен интензитет е всяка дейност, която увеличава сърцето и честотата на дишане, като:

Като алтернатива можете да правите 75 минути енергична активност на седмица или комбинация от умерена и енергична активност.

По време на енергична дейност дишането е много трудно, сърцето ви бие бързо и може да не успеете да проведете разговор. Примерите включват:

 • бягане
 • най-състезателните спортове
 • кръгово обучение

Също така трябва да правите упражнения за сила и да тренирате баланс 2 дни в седмицата. Това може да бъде под формата на тренировка във фитнес зала, носене на чанти за пазаруване или извършване на дейност като тай чи . Също така е от решаващо значение да прекъснете седналото (заседнало) време, като станете и се придвижите.

Вашият личен лекар, съветник за отслабване или персонал в местния спортен център може да ви помогне да създадете план, подходящ за вашите лични нужди и обстоятелства, с постижими и мотивиращи цели. Започнете от малко и изграждайте постепенно.

Също така е важно да намерите дейности, които ви харесват и които искате да продължите да правите. Дейности със социален елемент или упражнения с приятели или семейство могат да ви помогнат да останете мотивирани. Започнете днес – никога не е късно.

Прочетете повече за насоките за физическа активност за възрастни и насоките за физическа активност за възрастни хора .

Може да се наложи да тренирате по-дълго всеки ден, за да предотвратите затлъстяването или да избегнете възстановяването на теглото, ако сте били със затлъстяване. За да се предотврати затлъстяването, се препоръчват 45-60 минути активност с умерена интензивност на ден. За да избегнете възстановяване на теглото след затлъстяване, може да се наложи да правите 60-90 минути активност всеки ден.

Вашият общопрактикуващ лекар или съветник за отслабване ще може да ви посъветва допълнително за вида упражнение, което трябва да правите и за колко време, като вземете предвид вашето текущо ниво на фитнес и индивидуални обстоятелства.

Още информация

За повече информация относно упражненията вижте:

Други полезни стратегии

Доказателствата показват, че загубата на тегло може да бъде по-успешна, ако включва други стратегии, заедно с диета и промени в начина на живот. Това може да включва неща като:

 • поставяне на реалистични цели за отслабване – ако сте със затлъстяване, загубата само на 3% от първоначалното телесно тегло може значително да намали риска от развитие на усложнения, свързани със затлъстяването
 • ядете по-бавно и не забравяйте какво и кога ядете – например да не се разсейвате от гледането на телевизия
 • избягване на ситуации, в които знаете, че може да се изкушите да преядете
 • включване на вашето семейство и приятели с вашите усилия за отслабване – те могат да ви помогнат да ви мотивирате
 • наблюдение на вашия напредък – например редовно се претегляйте и си записвайте теглото си в дневник

Получаването на психологическа подкрепа от обучен медицински специалист може също да ви помогне да промените начина, по който мислите за храната и храненето. Техники като когнитивна поведенческа терапия (CBT) могат да бъдат полезни.

Избягване на възстановяване на теглото

Важно е да запомните, че докато отслабвате, тялото ви се нуждае от по-малко храна (калории), така че след няколко месеца загубата на тегло се забавя и намалява, дори ако продължавате да спазвате диета.

Ако се върнете към предишния си прием на калории, след като сте отслабнали, е много вероятно да върнете отново теглото. Увеличаването на физическата активност до 60 минути на ден и продължаването да наблюдавате какво ядете може да ви помогне да запазите теглото си.

Лекарства

Много различни видове лекарства против затлъстяване са тествани в клинични изпитвания , но единственият, който се е доказал като безопасен и ефективен, е орлистат.

Можете да използвате орлистат само ако лекар или фармацевт смята, че това е правилното лекарство за вас. В повечето случаи орлистат се отпуска само по лекарско предписание. Единственият продукт, който се предлага на гише директно от аптеките, е Alli, под наблюдението на фармацевт.

Орлистат действа, като предотвратява абсорбирането на около една трета от мазнините от храната, която ядете. Несградената мазнина не се абсорбира в тялото ви и се отделя заедно с вашия пот. Това ще ви помогне да избегнете напълняване, но не е задължително да отслабнете.

Преди да започнете лечение с орлистат трябва да започнете балансирана диета и тренировъчна програма и трябва да продължите тази програма по време на лечението и след спиране на приема на орлистат.

Кога трябва да се използва орлистат

Орлистат обикновено се препоръчва само ако сте положили значителни усилия да отслабнете чрез диета, упражнения или промяна на начина си на живот.

Дори тогава орлистат се предписва само ако имате:

 • индекс на телесна маса (ИТМ) от 28 или повече и други състояния, свързани с теглото, като високо кръвно налягане или диабет тип 2
 • ИТМ от 30 или повече

Преди да предпише орлистат, Вашият лекар ще обсъди с Вас ползите и потенциалните ограничения, включително всички потенциални странични ефекти.

Лечението с орлистат трябва да се комбинира с балансирана диета с ниско съдържание на мазнини и други стратегии за отслабване, като например да се правят повече упражнения. Важно е диетата да е балансирана в хранително отношение при 3 основни хранения.

Ако ви е предписан орлистат, ще ви бъдат предложени и съвети и подкрепа относно диетата, упражненията и промяната в начина на живот.

Орлистат обикновено не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

Дозировка и продължителност на лечението

Една капсула орлистат се приема с вода непосредствено преди, по време или до 1 час след всяко основно хранене (до максимум 3 капсули на ден).

Ако пропуснете хранене или храната не съдържа мазнини, не трябва да приемате капсулата орлистат. Вашият лекар трябва да Ви обясни това, или можете да проверите листовката с информация за пациента, която се доставя с Вашето лекарство.

Лечението с орлистат трябва да продължи повече от 3 месеца само ако сте загубили 5% от телесното си тегло. Обикновено започва да влияе върху начина, по който смилате мазнините в рамките на 1 до 2 дни.

Ако не сте отслабнали след прием на орлистат в продължение на 3 месеца, едва ли ще бъде ефективно лечение за вас. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, тъй като може да се наложи спиране на лечението.

Прием на орлистат с други здравословни състояния

Посетете своя лекар преди да започнете лечение с орлистат, ако имате друго сериозно здравословно състояние, като диабет тип 2, високо кръвно налягане или бъбречно заболяване, за което приемате лекарства. Може да се наложи промяна на дозата на Вашето лекарство.

Ако имате диабет тип 2, може да ви отнеме повече време, за да отслабнете, използвайки орлистат, така че целевата ви загуба на тегло след 3 месеца може да бъде малко по-ниска.

Ще имате преглед, след като използвате орлистат в продължение на 3 месеца. Ако сте отслабнали, вашият лекар може да предложи да продължите да използвате орлистат в продължение на 12 месеца или повече. Те ще обсъдят ползите, ограниченията и страничните ефекти с вас.

Странични ефекти

Честите нежелани реакции на орлистат включват:

Тези странични ефекти са много по-малко вероятно да се появят, ако се придържате към диета с ниско съдържание на мазнини.

Жените, приемащи орални контрацептивни хапчета, трябва да използват допълнителен метод за контрацепция , като презерватив , ако получат тежка диария, докато приемат орлистат. Това е така, защото противозачатъчното хапче може да не се абсорбира от тялото ви, ако имате диария, така че може да не е ефективно.

Хирургия

Операцията за отслабване , наричана още бариатрична хирургия, понякога се използва за лечение на хора със силно затлъстяване.

Бариатричната хирургия обикновено се предлага само в за лечение на хора с тежко затлъстяване, които отговарят на всички следните критерии:

 • те имат ИТМ 40 или повече или между 35 и 40 и друго сериозно здравословно състояние, което може да се подобри със загуба на тегло, като диабет тип 2 или високо кръвно налягане
 • изпробвани са всички подходящи нехирургични мерки, но човекът не е постигнал или поддържал адекватна, клинично полезна загуба на тегло
 • лицето е достатъчно годно за анестезия и операция
 • лицето е получавало или ще получи интензивно управление като част от лечението си
 • лицето се ангажира с необходимостта от дългосрочно проследяване

Бариатричната хирургия също може да се разглежда като възможна възможност за лечение на хора с ИТМ от 30 до 35, които наскоро (през последните 10 години) са диагностицирани с диабет тип 2.

В редки случаи може да се препоръча операция като първо лечение (вместо лечение на начина на живот и лекарства), ако ИТМ на човек е 50 или повече.

Лечение на затлъстяване при деца

Лечението на затлъстяването при деца обикновено включва подобряване на диетата и увеличаване на физическата активност, като се използват стратегии за промяна на поведението.

Количеството калории, които детето ви трябва да приема всеки ден, зависи от възрастта и височината му. Вашият общопрактикуващ лекар трябва да може да ви посъветва относно препоръчителния дневен лимит и може също така да ви насочи към местната програма за здравословен начин на живот на вашето семейство.

Децата на възраст над 5 години в идеалния случай трябва да получават най-малко 60 минути енергични упражнения на ден, като бягане или игра на футбол или нетбол. Заседналите дейности, като гледане на телевизия и игра на компютърни игри, трябва да бъдат ограничени.

Прочетете повече за насоките за физическа активност за деца и младежи .

Може да се препоръча насочване към специалист за лечение на детско затлъстяване, ако детето ви развие усложнение, свързано със затлъстяването, или се смята, че има основно медицинско състояние, причиняващо затлъстяване.

Употребата на орлистат при деца се препоръчва само при изключителни обстоятелства, например ако детето е тежко затлъстело и има усложнение, свързано със затлъстяването.

Бариатричната хирургия обикновено не се препоръчва за деца, но може да се обмисли за млади хора при изключителни обстоятелства и ако те са постигнали или почти са постигнали физиологична зрялост.

Още информация

За повече информация относно диетата и упражненията при деца прочетете: