Епилепсия – лечение

Лечението може да помогне на повечето хора с епилепсия да имат по-малко гърчове или да спрат напълно гърчовете.

Леченията включват:

 • лекарства, наречени антиепилептични лекарства (AED)
 • операция за отстраняване на малка част от мозъка, която причинява гърчовете
 • процедура за поставяне на малко електрическо устройство в тялото, което може да помогне за контролиране на гърчовете
 • специална диета (кетогенна диета), която може да помогне за контролиране на гърчовете

Някои хора се нуждаят от лечение за цял живот. Но може да успеете да спрете, ако припадъците ви изчезнат с течение на времето.

Може да не се нуждаете от каквото и да е лечение, ако знаете, че причините Ви за гърчове и сте в състояние да ги избегнете.

Говорете с вашия специалист относно наличните лечения и кое може да е най-доброто за вас.

Антиепилептични лекарства (AED)

AED са най-често използваното лечение за епилепсия. Те помагат за овладяване на гърчовете при около 70% от хората.

AED работят, като променят нивата на химикалите в мозъка ви. Те не лекуват епилепсия, но могат да спрат пристъпите.

Видове AED

Има много AED.

Често срещаните видове включват:

 • натриев валпроат
 • карбамазепин
 • ламотрижин
 • леветирацетам
 • окскарбазепин
 • етосуксимид
 • топирамат

Най-добрият тип за вас ще зависи от неща като вида на припадъците, вашата възраст и дали мислите да имате бебе.

Някои AED могат да навредят на нероденото бебе – вижте живота с епилепсия за повече информация.

Ако Вашият лекар препоръчва да вземете AED, попитайте ги за различните налични видове и кой е най-подходящият за Вас.

Приемане на AED

AED се предлагат в редица различни форми, включително таблетки, капсули, течности и сиропи. Обикновено трябва да приемате лекарството всеки ден.

Вашият специалист ще Ви започне с ниска доза и постепенно ще я увеличава, докато припадъците Ви спрат. Ако първото лекарство, което опитате, не работи, Вашият лекар може да препоръча да опитате друг тип.

Важно е да следвате съвети относно това кога да приемате AED и колко да приемате. Никога не спирайте внезапно да приемате AED – това може да причини припадък.

Ако не сте имали припадък от няколко години, попитайте Вашия лекар дали бихте могли да спрете лечението. Ако те мислят, че е безопасно, дозата ви ще намалява постепенно с течение на времето.

Докато приемате AED, не приемайте други лекарства, включително лекарства без рецепта или допълнителни лекарства, без да говорите с личния си лекар или специалист. Други лекарства могат да повлияят на това колко добре работи AED.

Странични ефекти

Нежеланите реакции са чести при започване на лечение с AED. Някои може да се появят скоро след започване на лечението и да преминат след няколко дни или седмици, докато други може да не се появят в продължение на няколко седмици.

Нежеланите реакции, които може да получите, зависят от лекарството, което приемате.

Общите често срещани странични ефекти на AED включват:

 • сънливост
 • липса на енергия
 • възбуда
 • главоболие
 • неконтролируемо разклащане (тремор)
 • загуба на коса или нежелан растеж на косата
 • подути венци
 • обриви – свържете се с личния си лекар или със специалист, ако получите обрив, тъй като това може да означава, че имате сериозна реакция към вашето лекарство

Свържете се с вашия личен лекар или специалист, ако имате симптоми, подобни на пиянството, като нестабилност, лоша концентрация и повръщане. Това може да означава, че дозата Ви е твърде висока.

За информация относно нежеланите реакции на Вашето лекарство, проверете информационната листовка, приложена към него.

Искате ли да знаете повече?

Мозъчна хирургия

Операцията за отстраняване на част от мозъка ви може да бъде опция, ако:

 • AED не контролират пристъпите ви
 • тестовете показват, че припадъците ви са причинени от проблем в малка част от мозъка ви, който може да бъде отстранен, без да причинява сериозни ефекти

В тези случаи има голяма вероятност гърчовете ви да спрат напълно след операцията.

Тестове преди операция

Ако вашата епилепсия е лошо контролирана след изпробване на няколко AED, може да бъдете насочени към специализиран център за епилепсия, за да проверите дали може да е възможна операция.

Това обикновено включва провеждането на няколко теста, като например:

Резултатите от тези тестове ще ви помогнат и на вашия специалист да решите дали операцията е опция за вас и какъв може да бъде резултатът от операцията.

Какво се случва по време на операцията

Операцията за епилепсия обикновено се извършва под обща анестезия , където спите.

Хирургът прави малък разрез на скалпа ви и създава отвор в черепа ви, за да може да премахне засегнатата част на мозъка.

Отворите в черепа и скалпа ви се затварят в края на операцията.

Възстановяване и рискове

Вероятно ще отнеме няколко седмици или месеци, за да се почувствате нормално след операцията.

Вашите припадъци може да не спрат веднага, така че може да се наложи да продължите да приемате AED за година или две.

Има риск от усложнения от операцията, като проблеми с паметта, настроението или зрението ви. Тези проблеми може да се подобрят с времето или да са постоянни.

Преди операция, не забравяйте да говорите с вашия хирург за възможните рискове.

Искате ли да знаете повече?

Други процедури

Ако AED не контролират пристъпите ви и мозъчната хирургия не е подходяща за вас, има други процедури, които могат да помогнат.

Стимулация на блуждаещ нерв (VNS)

Стимулацията на блуждаещ нерв (VNS) е мястото, където малко електрическо устройство, подобно на пейсмейкър, се поставя под кожата на гърдите.

Устройството е прикрепено към жица, която минава под кожата ви и се свързва с нерв на врата, наречен блуждаещ нерв. Изблици на електричество се изпращат по жицата към нерва.

Смята се, че това може да помогне за контролиране на гърчовете чрез промяна на електрическите сигнали в мозъка.

VNS обикновено не спира напълно припадъците, но може да помогне да се направят по-малко тежки и по-редки. Вероятно ще трябва да вземете AED.

Страничните ефекти на VNS включват дрезгав глас, възпалено гърло и кашлица, когато устройството е активирано. Това обикновено се случва на всеки пет минути и продължава 30 секунди.

Батерията за VNS устройството обикновено издържа до 10 години, след което ще е необходима друга процедура за подмяната му.

Дълбока мозъчна стимулация (DBS)

Дълбоката мозъчна стимулация (DBS) е подобна на VNS, но устройството, поставено в гърдите, е свързано с проводници, които се вкарват директно в мозъка.

Изблиците на електричество, изпратени по тези проводници, могат да помогнат за предотвратяване на припадъци, като променят електрическите сигнали в мозъка.

DBS е доста нова процедура, която не се използва много често, така че все още не е ясно доколко е ефективна при епилепсия.

Съществуват и някои сериозни рискове, свързани с него, включително кървене в мозъка, депресия и проблеми с паметта.

Ако Вашият лекар предлага DBS като опция, не забравяйте да говорите с тях за потенциалните ползи и рискове.

Искате ли да знаете повече?

Кетогенна диета

Кетогенната диета е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати и протеини. При децата се смята, че може да направи припадъците по-малко вероятни чрез промяна на нивата на химикалите в мозъка.

Това беше едно от основните лечения за епилепсия преди появата на AED, но не се използва широко при възрастни, тъй като диетата с високо съдържание на мазнини е свързана със сериозни здравословни състояния, като диабет и сърдечно-съдови заболявания .

Но понякога се препоръчва кетогенна диета за деца с припадъци, които не се контролират от AED. Това е така, защото е доказано, че намалява броя на гърчовете при някои деца.

Трябва да се използва само под наблюдението на специалист по епилепсия с помощта на диетолог.

Искате ли да знаете повече?

Допълнителни терапии

Има няколко допълнителни терапии, които някои хора с епилепсия чувстват, че работят за тях. Но нито едно не е доказано, че намалява пристъпите окончателно в медицинските проучвания.

Следователно трябва да бъдете предпазливи по отношение на съвети от някой, който не е вашият личен лекар или специалист, за да намалите или спрете приема на лекарствата си и да опитате алтернативни лечения. Спирането на Вашето лекарство без медицинско наблюдение може да причини гърчове.

Билковите лекарства също трябва да се използват предпазливо, тъй като някои от съставките им могат да взаимодействат с лекарства за епилепсия.

Жълт кантарион, билков лек, използван за лека депресия, не се препоръчва за хора с епилепсия, тъй като може да повлияе нивата на лекарства за епилепсия в кръвта и може да спре лекарството да работи правилно.

За някои хора с епилепсия стресът може да предизвика гърчове. Терапиите за облекчаване на стреса и релаксация като упражнения, йога и медитация могат да помогнат.

Искате ли да знаете повече?