Диализа – странични ефекти

Както хемодиализата, така и перитонеалната диализа причиняват странични ефекти. Това се дължи на начина, по който се извършва диализата и фактът, че може само частично да компенсира загубата на бъбречна функция.

Умора

Умората, при която през цялото време се чувствате уморени и изтощени, е често срещан страничен ефект при хора, които използват или диализна форма дългосрочно.

Смята се, че умората е причинена от комбинация от:

Може да искате да говорите с вашия диетолог, за да видите дали вашата диета може да бъде коригирана, за да повишите енергийните си нива.

Редовното упражнение също може да помогне. Ако сте уморени и сте на диализа, стартирането на програма за редовно упражнение може да бъде трудно.

Но ако упорствате, вероятно ще откриете, че упражняването става по-лесно с времето.

Аеробните упражнения с ниска до умерена степен, като колоездене , бягане , ходене или плуване , са най-добри.

Личен лекар или екип за диализна грижа ще могат да ви посъветват за вида на упражнението, което е най-подходящо за вас.

Странични ефекти на хемодиализата

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане (хипотония) е един от най-честите странични ефекти на хемодиализата.

Може да бъде причинено от спада на нивата на течности по време на диализа. Ниското кръвно налягане може да причини гадене и световъртеж .

Най-добрият начин да сведете до минимум тези симптоми на ниско кръвно налягане е да спазвате препоръките си за дневен прием на течности.

Ако симптомите Ви продължават, трябва да се консултирате с Вашия екип за диализа, тъй като може да се наложи да се коригира количеството течност, използвано по време на диализа.

Сепсис

Хората, получаващи хемодиализа, са изложени на повишен риск от развитие на сепсис (отравяне на кръвта).

Това е мястото, където бактериите навлизат в тялото и се разпространяват през кръвта, което може да доведе до полиорганна недостатъчност.

Предупредителните симптоми включват замаяност и висока температура от 38 ° С или по-висока.

Ако имате висока температура, обадете се незабавно на диализния си апарат за съвет. Като алтернатива можете да се свържете с 111 или с местната извънработна служба .

Ако развиете сепсис, ще трябва да постъпите в болница и да се лекувате с инжекции с антибиотици .

Мускулни крампи

По време на хемодиализа някои хора изпитват мускулни крампи , обикновено в долната част на крака.

Смята се, че това е причинено от мускулите, реагиращи на загубата на течности, която настъпва по време на хемодиализа.

Консултирайте се с вашия диализен екип, ако имате мускулни крампи, които стават особено болезнени. Може да се предлага лекарство, което да ви помогне да се справите със симптомите.

Сърбяща кожа

Много хора, получаващи хемодиализа, изпитват сърбеж по кожата , причинен от натрупване на минерали в тялото между диализните сесии.

Кажете на вашия екип за грижи, ако кожата ви сърби. Те могат да препоръчат кремове за успокояване и овлажняване на кожата ви.

Други странични ефекти

Други нежелани реакции на хемодиализата могат да включват:

Има доказателства, които предполагат, че провеждането на по-редовна хемодиализа у дома може да помогне за облекчаване на някои от тези странични ефекти.

Странични ефекти на перитонеалната диализа

Перитонит

Често срещан страничен ефект на перитонеалната диализа е бактериалната инфекция на перитонеума (перитонит) .

Перитонит може да възникне, ако диализното оборудване не се поддържа чисто. Ако на оборудването има бактерии, те могат да се разпространят в перитонеума, тънкия слой тъкан, който покрива вътрешността на корема.

Най-ефективният начин за предотвратяване на перитонит е да поддържате чиста вашата диализна апаратура. Ще бъдете обучени как да направите това.

Признаците и симптомите на перитонит могат да включват:

  • болка в корема
  • висока температура от 38 ° С или по-висока
  • чувство и гадене
  • изпитват студени тръпки
  • използваната диализна течност става мътна

Свържете се незабавно с диализното си звено, ако развиете тези симптоми. Като алтернатива можете да се свържете с 111 или с местната извънработна служба .

Перитонитът се лекува с инжекции на антибиотици. Ако инфекцията е тежка или продължава да се връща, може да се наложи да преминете към хемодиализа.

Херния

Хората, получаващи перитонеална диализа, са изложени на повишен риск от развитие на херния .

Това е така, защото задържането на течност в перитонеалната кухина в продължение на много часове натоварва мускулите на корема.

Основният симптом на херния е появата на бучка в корема. Бучката може да е безболезнена и може да бъде открита само по време на контролен преглед.

При някои хора определени дейности, като навеждането или кашлянето, могат да доведат до появата на бучка.

Обикновено е необходима хирургическа намеса за възстановяване на херния. По време на операцията хирургът ще постави изпъкналата тъкан обратно в коремната стена.

Мускулите на коремната стена също могат да бъдат укрепени с помощта на синтетична мрежа.

Качване на тегло

Диализната течност, използвана по време на перитонеална диализа, съдържа молекули захар, някои от които се абсорбират в тялото ви.

Това може да увеличи дневната ви консумация на калории с до няколкостотин калории на ден.

Ако не компенсирате тези допълнителни калории, като намалите количеството калории, които ядете, и редовно спортувате, вероятно ще наддадете на тегло.

Ако се притеснявате, че наддавате прекалено много, трябва да говорите с вашия диализен екип, който може да препоръча диета и план за упражнения.

Избягвайте да спазвате модни диети, които твърдят, че могат да ви помогнат бързо да отслабнете. Този тип екстремни диети могат да нарушат химията на тялото ви и да ви накарат да се чувствате много зле.

Опитайте 12-седмичния план за отслабване