Антидепресанти – странични ефекти

Страничните ефекти на антидепресантите в началото могат да създадат проблеми, но след това като цяло се подобряват с времето.

Важно е да продължите лечението, дори ако сте засегнати от странични ефекти, тъй като ще отнеме няколко седмици, преди да започнете да се възползвате от лечението. С течение на времето трябва да установите, че ползите от лечението надвишават всички проблеми от странични ефекти.

През първите няколко месеца от лечението обикновено ще посещавате Вашия лекар или специалист медицинска сестра поне веднъж на 2 до 4 седмици, за да видите колко добре действа лекарството.

За повече информация относно вашето конкретно лекарство вижте информационната листовка за пациента, която се доставя с него.

SSRI и SNRI

Честите нежелани реакции на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs) и инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норадреналин (SNRIs) могат да включват:

Тези нежелани реакции трябва да се подобрят в рамките на няколко седмици, въпреки че понякога някои могат да продължат.

Трициклични антидепресанти (TCA)

Честите нежелани реакции на TCAs могат да включват:

Страничните ефекти трябва да се успокоят след няколко седмици, когато тялото ви започне да свиква с лекарството.

Потенциални рискове за здравето

Серотонинов синдром

Серотониновият синдром е необичаен, но потенциално сериозен набор от странични ефекти, свързани със SSRIs и SNRIs.

Синдромът на серотонин се появява, когато нивата на химикал, наречен серотонин в мозъка ви, станат твърде високи. Обикновено се задейства, когато приемате SSRI или SNRI в комбинация с друго лекарство (или вещество), което също повишава нивата на серотонин, като друг антидепресант или жълт кантарион.

Симптомите на серотонинов синдром могат да включват:

 • объркване
 • възбуда
 • мускулни потрепвания
 • изпотяване
 • треперене
 • диария

Ако получите тези симптоми, трябва да спрете приема на лекарството и да потърсите незабавна консултация с личния лекар или специалист. Ако това не е възможно, обадете се на 111.

Симптомите на тежкия серотонинов синдром включват:

 • припадъци (припадъци)
 • неравномерен сърдечен ритъм (аритмия)
 • безсъзнание

Ако имате симптоми на тежък серотонинов синдром, незабавно потърсете спешна медицинска помощ, като наберете 112, за да поискате линейка.

Хипонатриемия

Възрастните хора, които приемат антидепресанти, особено тези, които приемат SSRI, могат да получат тежък спад в нивата на натрий (сол), известен като хипонатриемия. Това може да доведе до натрупване на течност в клетките на тялото, което може да бъде потенциално опасно.

Това може да се случи, защото SSRIs могат да блокират ефектите на хормон, който регулира нивата на натрий и течности в организма. Възрастните хора са уязвими, тъй като нивата на течности стават по-трудни за регулиране от организма с напредване на възрастта.

Леката хипонатриемия може да причини симптоми, подобни на депресия или странични ефекти на антидепресантите, като:

 • гадене
 • главоболие
 • мускулна болка
 • намален апетит
 • объркване

По-тежката хипонатриемия може да причини:

Най-сериозните случаи на хипонатриемия могат да ви накарат да спрете дишането или да влезете в кома .

Ако подозирате лека хипонатриемия, трябва да се обадите на личния лекар за съвет и да спрете приема на SSRI за момента.

Ако подозирате тежка хипонатриемия, обадете се на 112 и поискайте линейка.

Хипонатриемията може да бъде лекувана чрез подаване на натриев разтвор в тялото чрез интравенозно капково вливане.

Диабет

Дългосрочната употреба на SSRI и TCAs е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2 , въпреки че не е ясно дали употребата на тези антидепресанти директно води до развитие на диабет.

Възможно е повишаването на теглото при някои хора, използващи антидепресанти, да увеличи риска от развитие на диабет тип 2.

За повече информация вижте „ Твърдете, че антидепресантите причиняват недоказан диабет “.

Самоубийствени мисли

В редки случаи някои хора изпитват мисли за самоубийство и желание за самонараняване, когато приемат за първи път антидепресанти. Младите хора под 25 години изглеждат особено изложени на риск.

Свържете се с личния си лекар или незабавно отидете в болница, ако имате мисли да се самоубиете или навредите по всяко време, докато приемате антидепресанти.

Може да е полезно да кажете на роднина или близък приятел, ако сте започнали да приемате антидепресанти, и да ги помолите да прочетат листовката, която се доставя с вашите лекарства. След това трябва да ги помолите да ви кажат дали смятат, че симптомите ви се влошават или се притесняват от промени в поведението ви.