Анкилозиращ спондилит – усложнения

Анкилозиращият спондилит (AS) е сложно състояние, което може да засегне много части на тялото ви. Това може да причини усложнения във вашия ежедневен живот и да доведе до допълнителни здравословни условия.

Намалена гъвкавост

Въпреки че повечето хора с AS остават напълно независими или с минимални увреждания в дългосрочен план, някои хора със заболяването в крайна сметка имат силно ограничение на движението в гръбначния стълб.

Това обикновено засяга само кръста и е резултат от свързването на костите в гръбначния стълб (сливане).

Сливането на гръбначния стълб може да затрудни движението на гърба ви и може да означава, че стойката ви се фиксира в 1 позиция, въпреки че в повечето случаи не води до тежка инвалидност.

В редки случаи може да се препоръча операция за коригиране на тежки завои в гръбначния стълб.


Увреждане на ставите

AS може да доведе до възпаление на ставите като бедрата и коленете. Това може да увреди засегнатите стави с течение на времето, което ги прави болезнени и трудни за движение.

Ако една става стане особено повредена, може да се наложи операция, за да я замените с изкуствена става.


Ирит

Иритът, известен също като преден увеит , е състояние, понякога свързано с AS, при което предната част на окото става червена и подута. Обикновено засяга само едно око, а не и двете.

Ако имате ирит, окото ви може да стане червено, болезнено и чувствително към светлина (фотофобия). Вашето зрение може също да стане замъглено или мътно.

Трябва да посетите Вашия личен лекар възможно най-скоро, ако имате АС и мислите, че сте развили ирит, тъй като състоянието може да причини загуба на част или цялото ви зрение, ако не се лекува незабавно.

Ако вашият общопрактикуващ лекар смята, че имате ирит, те спешно ще ви насочат към офталмолог, лекар, специалист по очни проблеми, за лечение.

Обикновено иритът може да се лекува с кортикостероидни капки за очи.

Остеопороза и фрактури на гръбначния стълб

Остеопорозата е мястото, където костите стават слаби и чупливи. При AS остеопорозата може да се развие в гръбначния стълб и да увеличи риска от счупване на костите на гръбначния стълб. Колкото по-дълго имате състоянието, толкова повече се увеличава този риск.

Ако все пак развиете остеопороза, обикновено ще трябва да приемате лекарства, за да укрепите костите си.

Съществуват редица лекарства, които могат да се използват за лечение на остеопороза, които могат да се приемат през устата (перорално) като таблетки или да се инжектират.

Прочетете за лечение на остеопороза .

Сърдечно-съдови заболявания

Ако имате AS, може да имате и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) . ССЗ е общ термин, който описва заболяване на сърцето или кръвоносните съдове, като сърдечно заболяване и инсулт .

Поради този повишен риск е важно да предприемете стъпки, за да сведете до минимум шансовете си за развитие на ССЗ.

Вашият ревматолог, специалист по лечение на мускулни и ставни състояния, може да Ви посъветва относно промените в начина на живот, които трябва да направите, за да сведете до минимум риска от развитие на ССЗ.

Тези промени могат да включват:

Може също да Ви бъде предписано лекарство за намаляване на кръвното налягане или нивото на холестерола в кръвта.

Синдром на Cauda equina

Синдромът на Cauda equina е много рядко усложнение на AS, което се случва, когато нервите в долната част на гръбначния стълб се компресират (уплътняват).

Синдромът на Cauda equina причинява:

Вижте Вашия личен лекар възможно най-скоро, ако имате AS и развиете някой от тези симптоми.

Амилоидоза

В много редки случаи е възможно да се развие състояние, наречено амилоидоза като усложнение на АС.

Амилоидът е протеин, произведен от клетки в костния мозък, гъбестият материал, намиращ се в центровете на някои кухи кости.

Амилоидозата е състояние, при което амилоидът се натрупва в органи като сърцето, бъбреците и черния дроб.

Може да причини широк спектър от симптоми, включително:

  • умора
  • отслабване
  • задържане на течности (оток)
  • задух
  • изтръпване или изтръпване на ръцете и краката