Анална фисура – Лечение

Подобно на други малки порязвания или разкъсвания на кожата, аналната пукнатина често се лекува сама по себе си в рамките на няколко седмици.

Трябва обаче да се срещнете с личния си лекар, ако имате анална пукнатина, тъй като те могат да ви дадат съвети и лекарства, които да ви помогнат да облекчите симптомите и да позволите на пукнатината да заздравее по-бързо.

Повечето анални фисури ще се излекуват с лечение, въпреки че те могат да се повторят лесно, особено ако не следвате посочените по-долу съвети за самопомощ.

Самопомощ

Съществуват редица мерки за самопомощ, които Вашият лекар може да препоръча за облекчаване на запек и намаляване на болката, причинена от анални фисури.

Облекчаването на запека може да позволи заздравяването на аналните фисури и да намали шансовете за развитие на допълнителни фисури в бъдеще.

Мерките за самопомощ включват:

  • увеличаване на дневния прием на фибри чрез включване на много храни с високо съдържание на фибри в диетата си, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
  • избягване на дехидратация чрез пиене на много вода
  • опитвайки се да се упражнявате повече – например като ходите на ежедневна разходка или бягане
  • разработване на място и час от деня, когато можете удобно да прекарвате времето си в тоалетната
  • не отлагайте ходенето до тоалетната, когато почувствате желание
  • ако използвате мокри кърпички, като избягвате продукти, съдържащи аромат или алкохол, тъй като това може да доведе до дискомфорт или сърбеж – ако използвате тоалетна хартия, използвайте мека марка и избягвайте да избърсвате твърде силно
  • накисване на дъното си в топла баня няколко пъти на ден, особено след изхождане, за отпускане на мускулите в ануса

Вижте предотвратяването на анални фисури за повече съвети за самопомощ.

Лекарства

Има редица различни лекарства, които вашият лекар може да препоръча, за да ви помогне да намалите симптомите си и да позволите на аналната си пукнатина да заздравее.

Лаксативи

Лаксативите са вид лекарство, което може да ви помогне да какате по-лесно.

Възрастни с анална цепнатина обикновено ще бъдат предписвани в насипно състояние, образуващи слабителни таблетки или гранули. Те работят, като помагат на вашето животно да задържа течност, като го прави по-меко и по-малко вероятно да изсъхне.

Деца с анална пукнатина обикновено се предписват осмотичен слабително перорален разтвор. Този тип слабително действа, като увеличава количеството течност в червата, което стимулира организма да се нуждае от кал.

Вашият общопрактикуващ лекар може да препоръча започване на лечение с ниска доза и постепенно да го увеличава на всеки няколко дни, докато не успеете да преминете мека кака на всеки 1 или 2 дни.

Болкоуспокояващи

Ако изпитвате продължителна пареща болка след отделяне на изпражнения, Вашият лекар може да препоръча приемането на общи болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен, които можете да закупите от аптека или супермаркет.

Ако решите да приемате тези лекарства, не забравяйте да следвате указанията за дозиране в листовката или опаковката с информация за пациента.

Глицерил тринитрат

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на една седмица или 2, Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, наречено глицерил тринитрат (GTN), мехлем, прилаган върху аналния канал, обикновено два пъти на ден.

GTN действа, като разширява кръвоносните съдове в и около ануса, увеличавайки кръвоснабдяването на фисурата и помагайки й да се лекува по-бързо. Също така може да помогне за намаляване на налягането в аналния канал, което трябва да облекчи болката.

Обикновено ще трябва да използвате GTN маз за поне 6 седмици или докато фисурата ви напълно заздравее.

По-голямата част от острите пукнатини (налични за по-малко от 6 седмици) ще заздравеят с лечение с GTN. Около 7 на всеки 10 хронични фисури зарастват с GTN терапия, ако се използват правилно.

Главоболието е много често срещан страничен ефект на GTN маз, засягащ до половината от хората, които го използват. Някои хора също се чувстват замаяни или замаяни след употреба на мехлема.

GTN не е подходящ за деца и трябва да се използва с повишено внимание при бременни или кърмещи жени.

Ако главоболието е проблем, намаляването на количеството мехлем, което използвате за няколко дни, може да помогне. Използването на количество мехлем с размер на грахово зърно 5 или 6 пъти на ден често е по-добре, отколкото използването на по-голямо количество два пъти на ден.

Локални анестетици

Ако имате особено силна анална болка, Вашият лекар може да Ви предпише локален анестетик, който да изтръпне ануса Ви преди преминаване на изпражненията.

Актуално лекарство е това, което втривате директно в засегнатата област. Това няма да помогне за заздравяване на пукнатини, но може да помогне за облекчаване на болката.

Лидокаинът е най-често предписваната локална упойка за анални фисури. Той се предлага под формата на гел или мехлем и обикновено се използва само от 1 до 2 седмици, тъй като пукнатината трябва да започне да зараства в рамките на това време.

Блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали, като дилтиазем, са вид лекарство, обикновено използвано за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Въпреки това, локалните блокери на калциевите канали, които се прилагат директно върху ануса, също се оказаха полезни при лечението на някои хора с анални фисури.

Локалните блокери на калциевите канали действат, като отпускат мускула на сфинктера и увеличават кръвоснабдяването на фисурата.

Нежеланите реакции могат да включват главоболие, замаяност и сърбеж или парене на мястото, когато използвате лекарството. Всички нежелани реакции трябва да преминат в рамките на няколко дни, след като тялото ви свикне с лекарството.

Смята се, че локалните блокери на калциевите канали са толкова ефективни, колкото GTN маз за лечение на анални фисури и може да се препоръчат, ако други лекарства не са помогнали.

Както при GTN маз, обикновено ще трябва да използвате блокери на калциевите канали в продължение на поне 6 седмици или докато фисурата ви напълно заздравее.

Инжекции с ботулинов токсин

Ботулиновият токсин е сравнително ново лечение за анални фисури. Обикновено се използва, ако други лекарства не са помогнали. Ботулиновият токсин е мощна отрова, която е безопасна за използване в малки дози.

Ако имате анална пукнатина, инжекция на токсина може да се използва за парализиране на сфинктерния мускул. Това трябва да предотврати спазма на мускула, като помага за намаляване на болката и позволява на фисурата да заздравее.

Не е ясно колко точно са ефективни инжекциите с ботулинов токсин за анални фисури, но изследванията показват, че те са полезни за повече от половината от хората, които ги имат. Това е подобно на лечението с GTN маз и локални блокери на калциевите канали.

Ефектите от инжекциите с ботулинов токсин траят около 2 до 3 месеца, което обикновено трябва да осигури достатъчно време за заздравяване на пукнатината.

Последващи действия

Може да имате назначение за проследяване няколко седмици след започване на лечението. Това ще позволи на личния лекар да провери дали фисурата ви е заздравяла или показва адекватни признаци на подобрение.

Ако пукнатината е напълно заздравяла, вашият лекар може да препоръча допълнителна среща за проследяване няколко седмици по-късно.

Ако вашата анална пукнатина е особено тежка или не реагира на лечение след 8 седмици, може да се наложи да бъдете насочени към колоректален хирург, лекар, специалист по състояния, които засягат ректума и ануса, за специализирано лечение. Това обикновено включва извършване на някакъв вид операция.


Хирургия

Може да се препоръча операция, ако други лечения не са дали резултат.

Обикновено се счита за най-ефективното лечение на анални фисури, като над 90% от хората изпитват добри дългосрочни резултати. Въпреки това, той носи малък риск от усложнения.

Съществуват редица различни хирургични техники, които могат да се използват за лечение на анални фисури. Основните използвани техники са описани по-долу.

Странична сфинктеротомия

Страничната сфинктеротомия включва извършване на малък разрез в пръстена на мускула, заобикалящ аналния канал (сфинктер), за да помогне за намаляване на напрежението в аналния канал. Това позволява заздравяването на аналната фисура и намалява шансовете Ви да развиете още фисури.

Това е кратка и относително проста операция, която обикновено се извършва под обща анестезия на дневна база. Това означава, че ще спите, докато процедурата се извършва, но обикновено няма да ви се налага да прекарвате нощта в болница.

Латералната сфинктеротомия е едно от най-ефективните лечения за анални фисури, с добър опит в успеха. Повечето хора ще излекуват напълно в рамките на 2 до 4 седмици.

По-малко от 1 на 20 души, които имат този тип операция, ще получат временна загуба на контрол на червата (инконтиненция на червата) след това в резултат на увреждане на аналните мускули.

Това обаче обикновено е лек тип инконтиненция, при който човек не е в състояние да предотврати преминаването на вятъра и обикновено трае само няколко седмици.

Подобряване на аналните клапи

Аналните клапи за напредък включват вземане на здрава тъкан от друга част на тялото ви и използването й за възстановяване на фисурата и подобряване на кръвоснабдяването на мястото на фисурата.

Тази процедура може да се препоръча за лечение на дългосрочни (хронични) анални фисури, причинени от бременност или нараняване на аналния канал.