Амниоцентеза – защо се предлага

Амниоцентезата се предлага само на бременни жени, които имат по-голям шанс да имат бебе с генетично или хромозомно състояние. Той може да диагностицира редица състояния.

Ако резултатите от теста или медицинската или фамилната история предполагат, че имате по-голям шанс да имате бебе с генетично или хромозомно състояние, може да ви бъде предложена амниоцентеза.

Не е нужно да се явявате на тест. От вас зависи да решите дали го искате.

Какви условия може да открие амниоцентезата?

Амниоцентезата може да се използва за диагностициране на редица състояния, включително:


  • Синдром на Даун – всички деца, родени със синдром на Даун, имат някаква степен на увреждане на ученето и забавено развитие, но това варира значително в отделните деца
  • Синдром на Едуардс и синдром на Патау – състояния, които могат да доведат до спонтанен аборт , мъртво раждане или тежки физически проблеми и обучителни затруднения
  • муковисцидоза – състояние, при което белите дробове и храносмилателната система се запушват с гъста, лепкава слуз
  • мускулна дистрофия – състояние, причиняващо прогресивна мускулна слабост и увреждане
  • сърповидно-клетъчна болест – където червените кръвни клетки се развиват необичайно и не са в състояние да пренасят кислород по тялото правилно
  • таласемия – състояние, което засяга червените кръвни клетки и може да причини анемия, ограничен растеж и увреждане на органите

Решаване дали да се направи амниоцентеза

Ако ви се предлага амниоцентеза, попитайте Вашия лекар или акушерка какво включва процедурата и за рисковете и ползите, преди да решите дали да я направите.

Може също да ви е от полза да се свържете с група за поддръжка, като Antenatal Results and Choices (ARC) , благотворителна организация, която предлага информация, съвети и подкрепа по всички въпроси, свързани със скрининга по време на бременност.

Причини за амниоцентеза

Тестът обикновено може да ви каже със сигурност дали вашето бебе ще се роди или не с някое от тестваните условия.

Може да откриете, че бебето ви няма скринингови тестове за състояние, за които е казано, че могат да имат, което може да бъде успокояващо.

Но ако тестът потвърди, че бебето ви има състояние, за което е тествано, можете да решите как искате да продължите.

Научете повече за резултатите от амниоцентезата

Причини да няма амниоцентеза

Има риск от спонтанен аборт на бебето. До 1 на всеки 100 жени, които имат амниоцентеза, ще се абортират. Може да почувствате, че това надвишава потенциалните ползи от теста.

Някои жени решават, че предпочитат да разберат дали бебето им има генетично заболяване, когато бебето им се роди.

Научете повече за рисковете от амниоцентезата