Костна болест на Paget – Усложнения

Костната болест на Paget понякога може да доведе до допълнителни проблеми.

Счупени кости

Костите, засегнати от костната болест на Paget, са по-крехки от нормалната кост и са по-склонни да се счупят (фрактура) – дори след относително леко нараняване.

Признаците на фрактура включват:

  • внезапна, силна болка
  • подуване или болезненост около нараненото място
  • кървене, ако костта е повредила тъканта и кожата

Не е ясно дали лекарствата с бисфосфонати помагат за предотвратяване или лечение на фрактури. Ако счупите кост, може да се наложи операция за подравняване на счупените кости, така че да зараснат правилно.

Костни деформации

Често костната болест на Paget влияе върху външния вид на засегнатите кости.

Например състоянието може да причини:

Както при фрактурите, не е ясно дали бисфосфонатите могат да помогнат за предотвратяване на деформации. Ако това е така се случи, хирургия може да се извърши, за да ги поправи.

Загуба на слуха

Ако костната болест на Paget засяга черепа, съществува значителен риск тя да доведе до трайна загуба на слуха и евентуална пълна глухота.

Това може да се случи в резултат на увреждане на костите или нервите, които свързват ушите с мозъка.

Не е известно дали лечението на костната болест на Paget помага за намаляване на риска от загуба на слуха, но обикновено се препоръчва лечение, ако състоянието засяга черепа ви.

Твърде много калций в кръвта

В редки случаи увеличеният цикъл на костно обновяване при костната болест на Paget може да доведе до натрупване на калций в кръвта. Това е известно като хиперкалциемия.

Обикновено се среща само при хора, които са били приковани в леглото след операция или фрактура.

Симптомите на хиперкалциемия могат да включват:

Хиперкалциемията може да се лекува с помощта на лекарства за понижаване нивата на калций в кръвта и забавяне на костната регенерация.

Сърдечна недостатъчност

Новата кост, която се образува при хора с костна болест на Paget, често съдържа повече кръвоносни съдове от нормалната кост, което може да означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта около тялото.

Много понякога сърцето може да не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв около тялото. Това е известно като сърдечна недостатъчност .

Симптомите на сърдечна недостатъчност могат да включват:

  • задух
  • силна умора и слабост
  • подуване на краката, глезените и стъпалата ( оток )

Сърдечната недостатъчност може да се лекува с лекарства, а в някои случаи и сърдечна хирургия. Прочетете повече за това как се лекува сърдечната недостатъчност .

Рак на костите

Ракът на костите е рядко усложнение на костната болест на Paget. Смята се, че засяга между 1 на 100 и 1 на 1000 души със състоянието.

Симптомите на рак на костите са подобни на тези при костната болест на Paget. Те могат да включват:

  • костна болка
  • подуване около засегнатата кост
  • бучка в засегнатата кост

Остеосаркомът е много сериозен вид рак, който може бързо да се разпространи в други части на тялото. Но ако се хване достатъчно рано, може да е възможно да се излекува чрез премахване на засегнатата кост.

Прочетете повече за това как се лекува ракът на костите .