ЯМР сканиране – Как се извършва

Сканирането с магнитен резонанс (ЯМР) е безболезнена процедура, която продължава от 15 до 90 минути, в зависимост от размера на сканираната област и броя на направените изображения.

Преди сканирането

В деня на вашето ЯМР сканиране трябва да можете да ядете, пиете и приемате каквито и да е лекарства, както обикновено, освен ако не сте посъветвани друго.

В някои случаи може да бъдете помолени да не ядете и не пиете нищо до 4 часа преди сканирането, а понякога може да бъдете помолени да изпиете доста голямо количество вода преди това. Това зависи от сканираната област.

Когато пристигнете в болницата, обикновено ще бъдете помолени да попълните въпросник за вашето здраве и медицинска история. Това помага на медицинския персонал да осигури безопасното ви сканиране.

Прочетете повече за това кой може и не може да направи ЯМР сканиране .

След като попълните въпросника, обикновено ще бъдете помолени да дадете подписаното си съгласие сканирането да продължи.

Тъй като магнитен резонансът създава силни магнитни полета, важно е да премахнете всички метални предмети от тялото си.

Те включват:

  • часовници
  • бижута, като обеци и колиета
  • пиърсинг, като пръстени в ушите, зърната и носа
  • протези (фалшиви зъби)
  • слухови апарати
  • перуки (някои перуки съдържат следи от метал)

Всички ценности обикновено могат да се съхраняват в сигурно шкафче.

В зависимост от това коя част от тялото ви се сканира, може да се наложи да носите болнична рокля по време на процедурата.

Ако не е необходимо да носите рокля, трябва да носите дрехи без метални ципове, закопчалки, копчета, долна жичка (сутиени), колани или катарами.

Контрастно багрило

Някои MRI сканирания включват инжектиране на контрастно багрило. Това кара определени тъкани и кръвоносни съдове да се показват по-ясно и по-подробно.

Понякога контрастното багрило може да предизвика странични ефекти, като например:

  • чувство или гадене
  • кожен обрив
  • главоболие
  • виене на свят

Тези нежелани реакции обикновено са леки и не продължават много дълго.

Също така е възможно контрастното багрило да причини увреждане на тъканите и органите при хора с тежко бъбречно заболяване .

Ако имате анамнеза за бъбречно заболяване, може да Ви бъде направен кръвен тест, за да определите колко добре функционират бъбреците Ви и дали е безопасно да продължите със сканирането.

Трябва да уведомите персонала, ако имате анамнеза за алергични реакции или проблеми със съсирването на кръвта преди инжектирането.

Анестезия и успокоителни

ЯМР сканирането е безболезнена процедура, така че обикновено не е необходима анестезия (обезболяващи лекарства) .

Ако сте клаустрофобични, можете да поискате леко успокоително, което да ви помогне да се отпуснете. Трябва да попитате вашия личен лекар или консултант доста преди сканирането.

Ако решите да имате успокоително по време на сканирането, ще трябва да уредите приятел или член на семейството да ви откара до дома след това, тъй като няма да можете да шофирате в продължение на 24 часа.

Бебетата и малките деца могат да получат обща упойка, преди да се направи ЯМР сканиране.

Това е така, защото е много важно да останете неподвижни по време на сканирането, което бебетата и малките деца често не могат да направят, когато са будни.

По време на сканирането

ЯМР скенерът е къс цилиндър, отворен в двата края. Ще лежите на моторизирано легло, преместено вътре в скенера.

Ще влезете в скенера първо с глава или с крака, в зависимост от сканираната част от тялото ви.

В някои случаи може да се постави рамка върху сканираната част на тялото, като главата или гърдите.

Този кадър съдържа приемници, които улавят сигналите, изпратени от тялото ви по време на сканирането, и може да помогне за създаването на по-качествено изображение.

Използва се компютър за управление на ЯМР скенера, който се намира в различна стая, за да го държи далеч от магнитното поле, генерирано от скенера.

Рентгенографът управлява компютъра, така че те също ще бъдат в отделна стая за вас.

Но ще можете да говорите с тях, обикновено чрез домофон, и те ще могат да ви виждат по всяко време на телевизионен монитор.

На приятел или член на семейството може да бъде разрешено да остане с вас, докато сканирате. Децата обикновено могат да имат родител със себе си.

Всеки, който остане с вас, ще бъде попитан дали има пейсмейкър или други метални предмети в тялото си.

Те също така ще трябва да следват същите насоки по отношение на облеклото и премахването на метални предмети.

За да избегнете замъгляването на изображенията, е много важно да поддържате сканираната част от тялото неподвижна през цялото време на сканирането, докато рентгенографът ви каже да се отпуснете.

Еднократното сканиране може да отнеме от няколко секунди до 3 или 4 минути. Може да бъдете помолени да задържите дъха си по време на кратки сканирания.

В зависимост от размера на сканираната област и колко снимки са направени, цялата процедура ще отнеме от 15 до 90 минути.

Ядрено-магнитен резонанс ще издава силни потупващи звуци в определени моменти по време на процедурата. Това е електрическият ток в намотките на скенера, който се включва и изключва. Ще ви бъдат дадени тапи за уши или слушалки за носене.

Обикновено можете да слушате музика през слушалки по време на сканирането, ако искате, а в някои случаи можете да вземете собствен CD.

Ще бъдете преместени от скенера, когато сканирането ви приключи.

След сканирането

ЯМР сканирането обикновено се извършва като амбулаторна процедура. Това означава, че няма да е необходимо да останете в болница за една нощ.

След сканирането можете веднага да възобновите нормалните дейности. Но ако сте имали успокоително, приятел или роднина ще трябва да ви заведе вкъщи и да остане с вас през първите 24 часа.

Не е безопасно да шофирате, да работите с тежки машини или да пиете алкохол в продължение на 24 часа, след като сте имали успокоително.

Вашето ЯМР сканиране трябва да бъде проучено от рентгенолог (лекар, обучен да интерпретира сканиране и рентгенови лъчи) и евентуално да бъде обсъдено с други специалисти.

Това означава, че е малко вероятно да получите резултатите от сканирането си веднага.

Рентгенологът ще изпрати доклад на лекаря, който е организирал сканирането, който ще обсъди резултатите с вас.

Обикновено отнема седмица или две, за да се получат резултатите от ядрено-магнитен резонанс, освен ако не са необходими спешно.