Хроничен панкреатит – лечение

Лечението на хроничен панкреатит има за цел да помогне за контролиране на състоянието и намаляване на всички симптоми.

Промени в начина на живот

Избягване на алкохол

Най-важното нещо, което можете да направите, е да спрете да пиете алкохол, дори това да не е причината за вашето състояние. Това предотвратява допълнително увреждане на панкреаса и може да намали болката.

Ако продължите да пиете алкохол, най-вероятно ще изпитате болка, която ви спира да извършвате ежедневните си дейности, а също така е по-вероятно да развиете усложнения.

Някои хора с хроничен панкреатит имат зависимост от алкохол и се нуждаят от помощ и подкрепа, за да спрат да пият. Вижте личния си лекар, ако това се отнася за вас.

Лечението на алкохолна зависимост включва:

Прочетете повече за лечение на злоупотреба с алкохол .

Спиране на пушенето

Ако пушите, трябва да спрете. Пушенето може да ускори щетите, причинени от хроничен панкреатит, което прави по-вероятно панкреасът Ви да спре да работи по-рано.

Можете да използвате лечение срещу тютюнопушене като заместителна терапия с никотин (NRT) или бупропион – лекарство, използвано за намаляване на апетита за цигари.

Вижте личен лекар за помощ и съвет относно отказването. Те могат да ви насочат към служба за поддръжка на Stop Smoking или да се обадите на телефонната линия за спиране на на 0300 123 1044 (само за Англия) за повече съвети.

Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето .

Диетични промени

Тъй като хроничният панкреатит може да повлияе на способността ви да смилате определени храни, може да се наложи да промените диетата си.

Личният лекар може да ви предостави диетични съвети или да помолите тях или вашия болничен лекар да ви насочат към диетолог, който ще изготви подходящ хранителен план.

Обикновено се препоръчва диета с ниско съдържание на мазнини, високо протеини и калории с мастноразтворими витаминни добавки. Но не правете промени в диетата си, без да се консултирате със здравен специалист.

Ензимни добавки

Може да ви бъдат дадени ензимни добавки на панкреаса, за да помогнете на храносмилателната система да работи по-ефективно.

Страничните ефекти на тези добавки включват диария , запек , гадене, повръщане и коремни болки. Вижте личен лекар, ако имате нежелани реакции, тъй като може да се наложи дозата Ви да бъде коригирана.

Стероидно лекарство

Стероидното лекарство се препоръчва за хора с хроничен панкреатит, причинен от проблеми с имунната система, тъй като помага за облекчаване на възпалението на панкреаса.

Приемът на стероидни лекарства обаче за дълго време може да предизвика нежелани реакции като остеопороза и наддаване на тегло.

Облекчаване на болката

Облекчаването на болката е важна част от лечението на хроничния панкреатит.

Леки болкоуспокояващи

В повечето случаи първите болкоуспокояващи са парацетамол или противовъзпалителни средства като ибупрофен .

Но приемът на противовъзпалителни болкоуспокояващи дългосрочно може да увеличи риска от развитие на стомашни язви , така че може да ви бъде предписан инхибитор на протонната помпа (PPI), за да се предпазите от това.

По-силни болкоуспокояващи

Ако парацетамолът или противовъзпалителните средства не контролират болката, може да се нуждаете от болкоуспокояващо на основата на опиат, като кодеин или трамадол. Страничните ефекти включват запек, гадене, повръщане и сънливост.

Запекът може да бъде особено труден за управление, така че може да ви бъде предписано слабително средство, което да ви помогне да облекчите това. Вижте страницата за запек за повече информация.

Ако се почувствате сънливи след прием на болкоуспокояващо на основата на опиат, избягвайте да шофирате и да използвате тежки инструменти или машини.

Силна болка

Ако болката е силна, може да бъдете насочени към специалист (гастроентеролог или панкреатико-билиарния хирург) или център за болка за по-нататъшна оценка.

Може да ви бъде предложена операция за облекчаване на болката или лечение на усложнения.

В някои случаи може да се препоръча допълнително лекарство – наречено амитриптилин , габапентин или прегабалин, което да помогне за облекчаване на болката.

Ако това не е ефективно, понякога силната болка може да бъде облекчена за няколко седмици или месеци с помощта на инжекция, наречена нервен блок. Това блокира сигналите за болка от панкреаса.

Тежки епизоди

Ако възпалението на панкреаса внезапно се влоши, може да се наложи кратък престой в болница за лечение.

Това може да включва доставянето на течности директно във вената и кислород през тръбите в носа.

Прочетете повече за лечението на остър панкреатит .

Хирургия

Хирургията може да се използва за лечение на силна болка при хора с хроничен панкреатит.

Ендоскопска хирургия

Пациентите с камъни в жлъчката в отвора на панкреаса (панкреатичния канал) могат да се възползват от ендоскопска хирургия и лечение, наречено литотрипсия.

Литотрипсията включва използване на ударни вълни за разбиване на камъните на по-малки парчета. След това се използва ендоскоп за достъп до панкреатичния канал, така че парчетата да могат да бъдат отстранени.

Това лечение може да подобри до известна степен болката, но ползата може да не е постоянна.

Резекция на панкреаса

В случаите, когато конкретни части на панкреаса са възпалени и причиняват силна болка, те могат да бъдат отстранени хирургично. Това се нарича резекция на панкреаса и може да се предложи и ако ендоскопското лечение не даде резултат.

Точната техника, използвана за резекция на панкреаса, зависи от това кои части трябва да бъдат отстранени.

Говорете с вашия хирургичен екип за ползите и рисковете от процедурата, преди да решите да продължите с нея.

Тотална панкреатектомия

В най-сериозните случаи на хроничен панкреатит, където панкреасът е сериозно повреден, може да се наложи да се отстрани целият панкреас (тотална панкреатектомия).

Това може да бъде много ефективно за лечение на болка, но вече няма да можете да произвеждате инсулина, който е необходим на тялото ви. За да се преодолее този проблем, понякога се използва техника, наречена автоложна трансплантация на островни клетки на панкреаса (APICT).

По време на APICT островните клетки, отговорни за производството на инсулин, се отстраняват от панкреаса Ви, преди панкреасът Ви да бъде отстранен хирургично. След това островните клетки се смесват със специален разтвор и се инжектират в черния дроб.

Ако APICT е успешен, островните клетки остават в черния дроб и започват да произвеждат инсулин.

В краткосрочен план APICT изглежда ефективен, но може да се наложи допълнително лечение с инсулин в дългосрочен план.

Други тестове и проверки

Ако сте диагностицирани с хроничен панкреатит, трябва да ви бъде предложено: