Трансплантация на сърце – Рискове

Трансплантацията на сърце е основна операция и има риск от няколко усложнения.

Някои усложнения могат да възникнат скоро след процедурата, докато други могат да се развият месеци или дори години по-късно.

Основните рискове, свързани със сърдечна трансплантация, са описани по-долу.

Отхвърляне

Едно от най-честите усложнения при сърдечна трансплантация е отхвърлянето на сърцето на донора.

Тук имунната система разпознава трансплантираното сърце като чуждо и го атакува.

Отхвърлянето обикновено се случва в дните, седмиците или месеците след трансплантацията, въпреки че понякога може да се случи години по-късно.

Имуносупресорите могат да намалят риска от това, но не винаги могат да го предотвратят напълно.

Симптомите на отхвърляне могат да включват:

Свържете се с Вашия лекар или екип по трансплантация възможно най-скоро, ако имате тези симптоми.

Отхвърлянето обикновено може да бъде лекувано чрез увеличаване на дозата на имуносупресори.

Неуспех на присадката

Едно от най-сериозните усложнения, които могат да възникнат скоро след сърдечна трансплантация, е, че дареното сърце се проваля и не работи правилно.

Това е известно като неуспех на присадката или първична дисфункция на присадката. Това се случва при 5 до 10% от хората, които са претърпели сърдечна трансплантация и могат да бъдат фатални.

Ще бъдете внимателно наблюдавани след трансплантацията, за да проверите за признаци на неуспех на присадката, за да може лечението да започне възможно най-скоро.

Леченията за неуспех на присадката включват използване на:

  • лекарства за подкрепа на новото сърце
  • дихателна машина (вентилатор), за да помогне на кислорода да достигне кръвта
  • механично устройство (камерно подпомагащо устройство), което поема работата на новото сърце
  • байпасна машина, която да поддържа циркулацията ви да работи, докато новото сърце се подобри

Някои хора с неуспех на присадката може да се наложи да влязат в списъка на чакащите за друга сърдечна трансплантация, ако иначе са достатъчно добре, за да се повтори процедурата.


Имуносупресори странични ефекти

Имуносупресорът, който трябва да приемате, за да предотвратите отхвърлянето, може да има редица значителни странични ефекти.

Те могат да включват:

Говорете с вашия трансплантационен екип, ако имате някакви обезпокоителни странични ефекти. Не спирайте да приемате лекарствата си, без първо да получите медицински съвет.

Инфекции

Имуносупресорите ще отслабят имунната ви система и ще ви направят по-уязвими към инфекция.

Докато приемате лекарството, е добра идея да:

За да предотвратите инфекция, може да Ви бъдат дадени антибиотици , противогъбични лекарства или антивирусни лекарства, които да приемате поне през първите няколко седмици или месеци след трансплантацията.

Тесни артерии

Стесняването и втвърдяването на кръвоносните съдове, свързани със сърцето на донора, е често срещано дългосрочно усложнение на сърдечната трансплантация.

Медицинският термин за това усложнение е сърдечна алотрансплантатна васкулопатия (CAV). Това обикновено се случва няколко години след операцията по трансплантация.

CAV е потенциално сериозен, тъй като може да ограничи кръвоснабдяването на сърцето, което понякога може да предизвика инфаркт или да доведе до рецидив на сърдечна недостатъчност .

Ето защо се препоръчва да имате редовни коронарни ангиографии , вид рентгеново изследване, използвано за изследване на вътрешността на сърцето ви, за да проверите дали сърцето ви получава достатъчно кръв.

Лекарствата могат да помогнат да се запази CAV под контрол, ако се развие, но единственото лекарство е да се направи друга сърдечна трансплантация.