Синдром на хронична умора (CFS / ME) – Симптоми

Основният симптом на CFS / ME е чувството на изключително умора и общо неразположение.

Симптомите варират от човек на човек и тежестта на симптомите може да варира от ден на ден, или дори в рамките на един ден.

Силна умора (умора)

Основният симптом на CFS / ME е екстремната физическа и психическа умора (умора), която не изчезва с почивка или сън. Това може да затрудни изпълнението на ежедневните задачи и дейности.

Повечето хора с CFS / ME описват умората си като непреодолима и различен тип умора от това, което са изпитвали преди.


Други симптоми на CFS / ME

Други симптоми на CFS / ME включват:

Упражненията обикновено влошават симптомите на CFS / ME. Понякога ефектът се забавя и ще се почувствате много уморени няколко часа след тренировката или дори на следващия ден.

Тежест на симптомите

Повечето случаи на CFS / ME са леки или умерени, но до един на всеки четирима души имат тежки симптоми. Ако симптомите Ви са тежки, във Вашето лечение трябва да участва специалист.

Симптомите на CFS / ME могат да се разглеждат:

  • леко – можете да извършвате ежедневни дейности, като работа, учене или домакинска работа, но с трудност; може да се наложи да се откажете от хобита или социални дейности, за да можете да си починете в свободното си време
  • умерен – може да имате затруднения с лесното придвижване и проблеми при извършване на ежедневни дейности; може да не можете да работите или да продължите с образованието си и може да се наложи да почивате често; и може също да имате проблеми със съня през нощта
  • тежки – може да сте в състояние да изпълнявате само основни ежедневни задачи, като миене на зъбите; може да сте приковани за къщи или дори приковани за легло и може да се нуждаете от инвалидна количка, за да се придвижвате; и може да имате затруднения с концентрацията, да сте чувствителни към шум и светлина и да отнемате много време, за да се възстановите след дейности, включващи допълнителни усилия, като излизане от къщата или продължителни разговори

Може да има моменти, когато симптомите Ви се влошават. Тези периоди са известни като неуспехи или рецидиви .

Какво друго може да бъде?

Симптомите на CFS / ME са подобни на тези при други състояния, включително синдром на постурална тахикардия (PoTS) , при които имате необичайно повишаване на сърдечната честота след седене или изправяне, което може да причини замаяност, припадък и други симптоми.

Ако смятате, че може да имате CFS / ME, важно е да се срещнете с личния си лекар, за да сте сигурни, че сте получили правилна диагноза.