Ревматоиден артрит – Лечение

Лечението на ревматоиден артрит може да помогне за намаляване на възпалението в ставите, облекчаване на болката, предотвратяване или забавяне на увреждане на ставите, намаляване на инвалидността и да ви позволи да бъдете възможно най-активни.

Въпреки че няма лечение за ревматоиден артрит, ранното лечение и подкрепа (включително лекарства, промени в начина на живот, поддържащо лечение и хирургическа намеса) могат да намалят риска от увреждане на ставите и да ограничат въздействието на състоянието.

Вашето лечение обикновено включва грижи от личния лекар и редица различни специалисти.

Налични са лекарства, които помагат да се спре влошаването на ревматоидния артрит и да се намали рискът от допълнителни проблеми.

Те често се разделят на основни 2 типа: модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARD) и биологични лечения.

Модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs)

Ако сте били диагностицирани с ревматоиден артрит, обикновено ще Ви бъде предложена комбинация от таблетки DMARD като част от първоначалното Ви лечение.

Тези лекарства облекчават симптомите на състоянието и забавят развитието му.

DMARD действат, като блокират ефектите на химикалите, отделяни, когато имунната ви система атакува ставите ви, което в противен случай може да причини допълнителни увреждания на близките кости, сухожилия, връзки и хрущяли.

DMARD, които могат да се използват, включват:

 • метотрексат
 • лефлуномид
 • хидроксихлорохин
 • сулфасалазин

Метотрексатът обикновено е първото лекарство, давано за ревматоиден артрит, често с друг DMARD и кратък курс на стероиди (кортикостероиди) за облекчаване на всяка болка.

Те могат да се комбинират с биологично лечение.

Честите нежелани реакции на метотрексат включват:

Лекарството може също да повлияе на кръвните Ви клетки и черния дроб, така че ще имате редовни кръвни изследвания, за да наблюдавате това.

По-рядко метотрексат може да повлияе на белите дробове, така че може да имате рентгенова снимка на гръдния кош и евентуално дихателен тест, когато започнете да го приемате. Това е за осигуряване на сравнение, ако развиете задух или постоянна суха кашлица, докато я приемате. Но повечето хора понасят добре метотрексат.

Може да отнеме няколко месеца, за да забележите, че DMARD работи. Важно е да продължите да приемате лекарството, дори ако не забележите, че действа в началото.

Може да се наложи да изпробвате 2 или 3 вида DMARD, преди да намерите най-подходящия за вас.

След като вие и Вашият лекар намерите най-подходящия DMARD, обикновено ще трябва да приемате лекарството дългосрочно.

Искате ли да знаете повече?

Биологични лечения

Биологичните лечения като етанерцепт и инфликсимаб са по-нова форма на лечение на ревматоиден артрит.

Те обикновено се приемат в комбинация с метотрексат или друг DMARD и обикновено се използват само ако DMARDs не са били ефективни сами по себе си.

Биологичните лекарства се дават чрез инжектиране. Те действат, като спират определени химикали в кръвта ви да активират имунната ви система, за да атакуват ставите ви.

Страничните ефекти от биологичното лечение обикновено са леки, но включват:

 • кожни реакции на мястото на инжекциите
 • инфекции
 • гадене
 • висока температура
 • главоболие

Някои хора също могат да бъдат изложени на риск да получат по-сериозни проблеми, включително реактивиране на инфекции като туберкулоза (ТБ), ако са ги имали в миналото.

Искате ли да знаете повече?

JAK инхибитори

JAK инхибиторите са нов вид лекарство, достъпно в за възрастни с тежък ревматоиден артрит.

Предлага се на хора, които не могат да приемат DMARD или биологични препарати или са ги изпробвали, но са установили, че не са ефективни.

Това лекарство се приема под формата на таблетка веднъж или два пъти дневно и обикновено се използва в комбинация с метотрексат. Тези лекарства включват:

 • тофацитиниб
 • барицитиниб

Инхибиторите на JAK могат да се приемат и самостоятелно от възрастни, които не могат да приемат метотрексат.

Искате ли да знаете повече?

Лекарство за облекчаване на болката

В допълнение към лекарствата, използвани за контрол на прогресията на ревматоидния артрит, може да се наложи да приемате лекарства специално за облекчаване на болката.

Болкоуспокояващи

В някои случаи може да ви бъде препоръчано да използвате болкоуспокояващи, като парацетамол или комбинация от парацетамол и кодеин ( кокодамол ), за облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит.

Тези лекарства не лекуват възпалението в ставите, но могат да бъдат полезни за облекчаване на болката.

Например, те могат да бъдат препоръчани, докато чакате да посетите специалист или когато симптомите ви са особено лоши (обостряния).

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

В допълнение към или вместо болкоуспокояващите, споменати по-горе, Вашият лекар може да предпише нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) .

Това може да е традиционно НСПВС, като ибупрофен , напроксен или диклофенак . Или Вашият лекар може да Ви предпише тип, наречен COX-2 инхибитор, като целекоксиб или еторикоксиб.

Тези лекарства могат да помогнат за облекчаване на болката, като същевременно намаляват възпалението в ставите, въпреки че няма да спрат влошаването на ревматоидния артрит с течение на времето.

Вашият лекар ще обсъди с вас какъв тип НСПВС трябва да приемате, както и ползите и рисковете, свързани с него.

Макар и необичайно, приемането на НСПВС може да увеличи риска от сериозни стомашни проблеми, като вътрешно кървене.

Това е така, защото лекарствата могат да разрушат лигавицата, която предпазва стомаха от увреждане от стомашни киселини.

Ако ви бъдат предписани таблетки с НСПВС, често ще ви бъде дадено друго лекарство, което да вземете със себе си, като инхибитор на протонната помпа (PPI).

Приемането на PPI намалява количеството киселина в стомаха, което намалява риска от увреждане на стомашната лигавица.

Стероиди

Стероидите са мощни лекарства, които могат да помогнат за намаляване на болката, сковаността и възпалението.

Те могат да бъдат дадени като:

 • таблетка (например преднизолон )
 • инжекция директно в болезнена става
 • инжекция в мускул (за подпомагане на много стави)

Те обикновено се използват за краткосрочно облекчаване на болката – например, докато чакате лекарствата DMARD да влязат в сила или по време на обостряне.

Стероидите обикновено се приемат само за кратко, тъй като продължителната употреба може да има сериозни странични ефекти, като например:

 • качване на тегло
 • остеопороза (отслабване на костите)
 • лесно натъртване
 • мускулна слабост
 • изтъняване на кожата

Искате ли да знаете повече?

Поддържащи лечения

Вашият лекар може да Ви насочи и към други служби, които биха могли да Ви помогнат с Вашите симптоми на ревматоиден артрит.

Физиотерапия

Физиотерапевтът може да ви помогне да подобрите фитнеса и мускулната си сила и да направите ставите по-гъвкави.

Ако ръцете или китките ви са засегнати, можете да изпробвате персонализирана програма за упражнения за ръце. Това включва сесии лице в лице с обучен терапевт и извършване на упражненията сами у дома.

Физиотерапевтът може също да помогне за облекчаване на болката, използвайки топлина или ледени пакети, или транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) .

Машина TENS прилага малък импулс на електричество към засегнатата става, която изтръпва нервните окончания и може да помогне за облекчаване на болката при ревматоиден артрит.

Ерготерапия

Ако ревматоидният артрит ви създава проблеми с ежедневните задачи, трудовата терапия може да помогне.

Ерготерапевтът може да осигури обучение и съвети, които ще ви помогнат да защитите ставите си, както докато сте у дома, така и на работа.

Може да се препоръча използването на опора за вашите стави, като шина, или устройства, които могат да ви помогнат да отворите буркани или да отворите кранове.

Подиатрия

Ако имате проблеми с краката си, лекар подиатрия може да помогне.

Може да ви бъде предложен и някакъв вид опора за ставите или стелките за обувки, която може да облекчи болката.

Искате ли да знаете повече?

Хирургия

Понякога, въпреки приемането на лекарства, ставите ви все още могат да се повредят. Ако това се случи, може да се наложи операция, която да ви помогне да възстановите способността си да използвате ставата си.

Може да се препоръча и операция за намаляване на болката или отстраняване на деформации.

Операция на пръсти, ръце и китки

Съществуват различни видове операции за коригиране на ставни проблеми в ръката.

Примерите включват:

Артроскопия

Това е процедура за отстраняване на възпалената ставна тъкан.

По време на артроскопия тънка тръба с прикрепена към нея светлина и камера (артроскоп) се вкарва в ставата чрез малък разрез в кожата, за да може хирургът да види засегнатата става.

Специални инструменти се вкарват през други малки разфасовки в кожата, за да се отстранят увредените тъкани.

Обикновено не се налага да останете в болница за една нощ за този вид операция, но ставата ще трябва да се почива у дома в продължение на няколко дни.

Подмяна на ставите

Някои хора с ревматоиден артрит се нуждаят от операция за замяна на част или цяла става, като тазобедрена, колянна или раменна става.

Това е известно като ставна подмяна или артропластика.

Подмяната на тези стави е основна операция, която включва няколко дни в болница, последвани от месеци на рехабилитация.

Най-новите протезни стави имат продължителност на живота от 10 до 20 години и някои функции може да не бъдат възстановени, след като повредената става е заменена с протезна.

Научете повече за смяната на коляното и тазобедрената става .

Искате ли да знаете повече?

Допълнителни терапии

Много хора с ревматоиден артрит опитват допълнителни терапии, като:

В повечето случаи има малко или никакви доказателства, че те са ефективни в дългосрочен план, въпреки че някои хора могат да получат краткосрочна полза от тях.

Хранителни добавки и диетични промени

Няма сериозни доказателства, които да предполагат, че специфични диетични промени могат да подобрят ревматоидния артрит, въпреки че някои хора с ревматоиден артрит чувстват, че симптомите им се влошават, след като са яли определени храни.

Ако смятате, че това може да е така за вас, може да е полезно да опитате да избягвате проблемни храни в продължение на няколко седмици, за да видите дали симптомите ви се подобряват.

Но е важно да се уверите, че цялостната ви диета е все още здравословна и балансирана. Препоръчва се диета в средиземноморски стил, която се основава на зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, боб, зърнени храни, зърнени храни, риба и ненаситени мазнини като зехтин.

Има и малко доказателства в подкрепа на употребата на добавки при ревматоиден артрит, въпреки че някои могат да бъдат полезни за предотвратяване на странични ефекти на лекарствата, които може да приемате.

Например добавките с калций и витамин D могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза, ако приемате стероиди, а добавките с фолиева киселина могат да помогнат за предотвратяване на някои от страничните ефекти на метотрексат.

Има някои доказателства, които предполагат, че приемането на добавки с рибено масло може да помогне за намаляване на болките и сковаността на ставите, причинени от ревматоиден артрит.

Искате ли да знаете повече?