Рахит и остеомалация – лечение

Тъй като повечето случаи на рахит са причинени от дефицит на витамин D и калций, обикновено се лекува чрез увеличаване на приема на витамин D и калций от детето.

Нивата на витамин D и калций могат да бъдат увеличени чрез:

  • яденето на повече храни, богати на калций и витамин D
  • приемане на ежедневни добавки с калций и витамин D
  • инжектиране на витамин D всяка година – това е необходимо само ако детето не може да приема добавки през устата или има чревно или чернодробно заболяване

Слънчевата светлина също помага на телата ни да произвеждат витамин D, така че може да бъдете посъветвани да увеличите времето, което детето ви прекарва навън.

Вашият общопрактикуващ лекар ще ви посъветва колко витамин D и калций ще трябва да приема детето ви. Това ще зависи от тяхната възраст и причината за рахита. Ако детето ви има проблеми с усвояването на витамини, може да се нуждае от по-висока доза.

Вижте предотвратяването на рахит за повече информация относно хранителните източници на витамин D и калций, както и съвети за получаване на витамин D от слънчева светлина .

Лечение на усложнения и свързани състояния

Когато рахитът се появи като усложнение на друго медицинско състояние, лечението на основното състояние често ще излекува рахита.

Ако детето ви има костна деформация, причинена от рахит, като наведени крака или изкривяване на гръбначния стълб, вашият лекар може да предложи лечение за коригиране. Това може да включва операция.

Генетичен рахит

За лечение на хипофосфатемичен рахит е необходима комбинация от фосфатни добавки и специална форма на витамин D, при които генетичен дефект причинява аномалии в начина, по който бъбреците и костите се справят с фосфата.

Децата с други видове генетичен рахит се нуждаят от много големи количества специален вид лечение с витамин D.


Добавка странични ефекти

Много е необичайно да получавате странични ефекти от добавки с витамин D, калций или фосфат, ако те се дават в правилната доза. Вашият лекар ще Ви посъветва колко добавка е необходима, за колко време и мониторинг на лечението.

Ако дозата на витамин D или калций е твърде висока или лечението продължава твърде дълго или не се наблюдава внимателно, това може да повиши нивата на калций в кръвта. Това може да доведе до състояние, наречено хиперкалциемия.

Симптомите на хиперкалциемия включват:

Посетете незабавно вашия личен лекар, ако вие или вашето дете имате някой от тези симптоми.

Остеомалация

Ако имате остеомалация – възрастната форма на рахит, която причинява меки кости – лечението с добавки обикновено ще излекува състоянието.

Въпреки това може да минат няколко месеца, преди да се облекчи болката в костите и мускулната слабост.

Трябва да продължите да приемате редовно добавки с витамин D, за да предотвратите връщането на състоянието.