Рак на простатата – Лечение

Лечението на рак на простатата ще зависи от вашите индивидуални обстоятелства. За много мъже с рак на простатата няма да е необходимо лечение.

Когато е необходимо лечение, целта е да се излекува или контролира болестта, така че да повлияе на ежедневието възможно най-малко и да не съкращава продължителността на живота.

Понякога, ако ракът вече се е разпространил, целта не е да го излекуваме, а да удължим живота и да забавим симптомите.

Вашият екип за грижа за рака

За хората с рак трябва да се грижи мултидисциплинарен екип (MDT). Това е екип от специалисти, които работят заедно, за да осигурят най-добрите грижи и лечение.

Екипът често се състои от специалисти по онкологични хирурзи, онколози (специалисти по лъчетерапия и химиотерапия), рентгенолози, патолози, рентгенографи и медицински специалисти.

Други членове могат да включват физиотерапевти, диетолози и професионални терапевти. Може да имате достъп и до подкрепа за клинична психология.

Когато решавате кое лечение е най-добро за вас, вашите лекари ще вземат предвид:

 • вида и размера на рака
 • какъв клас е
 • вашето общо здраве
 • дали ракът се е разпространил в други части на тялото ви

Добра грижа за рак на простатата

Вашият MDT ще може да препоръча това, което според тях са най-добрите възможности за лечение, но в крайна сметка решението е ваше.

Трябва да можете да говорите с посочена медицинска сестра за възможностите за лечение и възможните странични ефекти, които да ви помогнат да вземете решение.

Трябва също да Ви бъде съобщено за всички клинични изпитвания, за които може да отговаряте на условията.

Ако имате нежелани реакции от лечението, трябва да бъдете насочени към специализирани служби (като услуги за континенция), за да помогнете за спиране или облекчаване на тези странични ефекти.

Постановка на рак на простатата

Лекарите ще използват резултатите от вашето изследване на простатата, биопсия и сканирания, за да идентифицират „стадия“ на вашия рак на простатата (до каква степен ракът се е разпространил).

Етапът на рака ще определи кои видове лечения ще бъдат необходими.

Ако ракът на простатата се диагностицира на ранен етап, шансовете за оцеляване обикновено са добри.

Искате ли да знаете повече?

Внимателно изчакване или активно наблюдение

Бдителното изчакване и активното наблюдение са различни подходи за наблюдение на рака и започване на лечение само ако той показва признаци на влошаване или причиняване на симптоми.

Внимателно чакане

Бдителното изчакване често се препоръчва за възрастни мъже, когато е малко вероятно ракът да повлияе на естествения им живот.

Ако ракът е в ранен стадий и не причинява симптоми, може да решите да отложите лечението и да изчакате да видите дали се развиват симптоми на прогресиращ рак.

Ако това се случи, обикновено се използват хормонални лекарства за контрол на рака на простатата.

Може да се препоръча и внимателно изчакване, ако вашето общо здравословно състояние означава, че не можете да получите каквато и да е форма на лечение.

Във всеки от тези случаи може просто да имате хормонално лечение за лечение на симптоми, причинени от рак на простатата.

Активно наблюдение

Активното наблюдение има за цел да избегне ненужното лечение на безвредни ракови заболявания, като същевременно осигурява навременно лечение за мъже, които се нуждаят от него.

Активното наблюдение включва провеждането на редовни PSA тестове, MRI сканиране и понякога биопсии, за да се гарантира, че признаци на прогресия са открити възможно най-рано.

Ако тези тестове разкрият, че ракът се променя или прогресира, тогава можете да вземете решение за по-нататъшно лечение.

Мъжете, подложени на активно наблюдение, ще забавят всички странични ефекти, свързани с лечението, и тези, които в крайна сметка се нуждаят от лечение, ще бъдат уверени, че е необходимо.


Хирургично отстраняване на простатната жлеза (радикална простатектомия)

Радикалната простатектомия е хирургично отстраняване на простатната жлеза. Това лечение е опция за лечение на рак на простатата, който не се е разпространил извън простатата или не се е разпространил много далеч.

Както всяка операция, тази операция крие някои рискове.

Неотдавнашно проучване показа, че възможните дългосрочни странични ефекти на радикалната простатектомия могат да включват невъзможност за постигане на ерекция и уринарна инконтиненция.

Преди да се подложат на някакво лечение, 67% от мъжете казват, че могат да постигнат достатъчно ерекция за полов акт.

Когато мъжете, които са имали радикална простатектомия, са били попитани отново след 6 месеца, това е намаляло до 12%. Когато бъдете попитани отново след 6 години, тя леко се е подобрила до 17%.

За инконтиненция на урината 1% от мъжете са заявили, че са използвали абсорбиращи подложки, преди да започнат каквото и да е лечение.

Когато мъжете, които са имали радикална простатектомия, са били попитани отново след 6 месеца, това се е увеличило до 46%. След 6 години това се е подобрило до 17%.

От мъжете, които са били активно наблюдавани вместо това, 4% са използвали абсорбиращи подложки на 6 месеца и 8% след 6 години.

В изключително редки случаи проблемите, възникващи след операция, могат да бъдат фатални.

Възможно е ракът на простатата да се върне отново след лечението. Вашият лекар трябва да може да обясни риска от повторно възникване на рак след лечение въз основа на неща като нивото на PSA и стадия на рака.

Проучванията показват, че лъчетерапията след операция за отстраняване на простатата може да увеличи шансовете за излекуване, въпреки че все още се провеждат изследвания кога трябва да се използва след операция.

След радикална простатектомия вече няма да еякулирате по време на секс. Това означава, че няма да можете да имате дете чрез полов акт.

Може да попитате лекарите си за съхранение на проба от сперма преди операцията, за да може тя да се използва по-късно за ин витро оплождане (IVF) .

Искате ли да знаете повече?

Лъчетерапия

Радиотерапията включва използване на лъчение за унищожаване на раковите клетки.

Това лечение е опция за лечение на рак на простатата, който не се е разпространил извън простатата или не се е разпространил много далеч.

Лъчетерапията може също да се използва за забавяне на прогресията на рак на простатата, който се разпространява и облекчаване на симптомите.

Обикновено ще имате лъчетерапия като амбулаторна в болница близо до вас. Прави се на кратки сесии в продължение на 5 дни в седмицата, обикновено в продължение на 4 седмици.

Съществуват краткосрочни и дългосрочни странични ефекти, свързани с лъчетерапията.

Може да получите хормонална терапия, преди да се подложите на лъчетерапия, за да увеличите шанса за успешно лечение.

След лъчетерапия може да се препоръча и хормонална терапия, за да се намалят шансовете за връщане на раковите клетки.

Краткосрочните ефекти на лъчетерапията могат да включват:

 • дискомфорт около дъното ви
 • диария
 • загуба на срамната коса
 • умора
 • възпаление на лигавицата на пикочния мехур, което може да причини болезнено пикаене и да се налага да ходи по-често (цистит)

Неотдавнашно проучване показа, че възможните дългосрочни странични ефекти на лъчетерапията могат да включват невъзможност за постигане на ерекция.

Преди да се лекуват, 67% от мъжете казват, че могат да постигнат ерекция достатъчно здрава за полов акт, като след 6 месеца те намаляват до 22%.

Въпреки че това се подобри през следващите 6 месеца, отново спадна до 27%, когато мъжете бяха помолени отново след 6 години.

Радиотерапията също е малко по-вероятно от други лечения да причинят умерени до тежки проблеми с преминаването на гърба, като диария, кървене и дискомфорт.

Възможно е ракът на простатата да се върне отново след лечението. Вашият лекар трябва да може да обясни риска от повторно възникване на рак след лечение въз основа на неща като нивото на PSA и стадия на рака.

Понастоящем някои болници предлагат нови минимално инвазивни лечения, ако лъчетерапията не работи, понякога като част от клинично изпитване.

Тези нови лечения се наричат брахитерапия, високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) и криотерапия.

Тези лечения имат по-малко странични ефекти, но дългосрочните резултати все още не са известни. Има по-висок риск от усложнения от операция при мъже, които преди това са били на лъчетерапия.

Ако тези лечения не са подходящи, обикновено се използва лекарство за контрол на рака.

Искате ли да знаете повече?

Брахитерапия

Брахитерапията е форма на лъчетерапия, при която дозата на радиация се доставя в простатната жлеза. Известна е също като вътрешна или интерстициална лъчетерапия.

Радиацията може да бъде доставена с помощта на множество малки радиоактивни семена, имплантирани хирургично в тумора. Това се нарича брахитерапия с ниска доза.

Радиацията може да бъде доставена и чрез тънки кухи игли, поставени вътре в простатата. Това се нарича брахитерапия с висока доза.

Идеята на този метод е да достави висока доза радиация на простатата, като същевременно минимизира увреждането на други тъкани.

Но рискът от проблеми с пикочните пътища е по-висок, отколкото при лъчетерапията, въпреки че рискът от сексуална дисфункция е същият. Рискът от проблеми с червата е малко по-малък.

Искате ли да знаете повече?

Хормонална терапия

Хормоналната терапия често се използва в комбинация с лъчетерапия. Например, може да получите хормонална терапия, преди да се подложите на лъчетерапия, за да увеличите шанса за успешно лечение.

Може да се препоръча и след лъчетерапия, за да се намалят шансовете за връщане на раковите клетки.

Само с хормонална терапия не се лекува рак на простатата. Може да се използва за забавяне на прогресията на напреднал рак на простатата и облекчаване на симптомите.

Хормоните контролират растежа на клетките в простатата. По-специално, ракът на простатата се нуждае от хормона тестостерон, за да расте.

Целта на хормоналната терапия е да блокира ефектите на тестостерона, или чрез спиране на производството му, или чрез спиране на тялото ви да може да използва тестостерон.

Хормоналната терапия може да се прилага като:

 • инжекции, за да спрете тялото да произвежда тестостерон
 • таблетки за блокиране на ефектите или намаляване на производството на тестостерон
 • комбинация от 2

Основните странични ефекти от хормоналното лечение се дължат на ефекта им върху тестостерона. Те обикновено изчезват, когато лечението спре.

Те включват загуба на полово влечение и еректилна дисфункция (това е по-често при инжекциите, отколкото при таблетките).

Други възможни нежелани реакции включват:

 • горещи вълни
 • изпотяване
 • качване на тегло
 • подуване и нежност на гърдите

Алтернатива на хормоналната терапия е хирургичното отстраняване на тестисите (орхидектомия). Това не лекува рак на простатата, но премахвайки тестостерона, той контролира растежа на рака и неговите симптоми.

Много мъже предпочитат да имат хормонално лечение, за да блокират ефектите на тестостерона.

Искате ли да знаете повече?

Трансуретрална резекция на простатата (TURP)

TURP е процедура, която може да помогне за облекчаване на налягането от тръбата, която отвежда урината от пикочния мехур от пениса (уретрата) за лечение на проблематични симптоми, които може да имате при уриниране.

Не лекува рака.

По време на TURP, тънка метална жица с примка в края се вкарва в уретрата ви и парчетата от простатата се отстраняват.

Това се извършва под обща упойка или спинална упойка (епидурална) .

Научете повече за TURP

Високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU)

HIFU понякога се използва за лечение на мъже с локализиран рак на простатата, който не се е разпространил извън простатата им.

Ултразвукова сонда, поставена в дъното (ректума), освобождава високочестотни звукови вълни през стената на ректума.

Тези звукови вълни убиват раковите клетки в простатната жлеза, като ги загряват до висока температура.

Рискът от странични ефекти от HIFU обикновено е по-нисък от други лечения.

Но възможните ефекти могат да включват еректилна дисфункция (при 5 до 10 на всеки 100 мъже) или уринарна инконтиненция (при по-малко от 1 на всеки 100 мъже). Проблемите с обратното преминаване са редки.

Фистула, при която се образува ненормален канал между отделителната система и ректума, също е рядкост, засягаща по-малко от 1 на всеки 500 мъже.

Това е така, защото лечението е насочено само към раковата област, а не към цялата простата.

Но лечението с HIFU все още преминава през клинични изпитвания за рак на простатата. В някои случаи лекарите могат да провеждат лечение с HIFU извън клиничните изпитвания.

HIFU не е широкодостъпен и неговата дългосрочна ефективност все още не е категорично доказана.

Искате ли да знаете повече?

Криотерапия

Криотерапията е метод за убиване на раковите клетки чрез тяхното замразяване. Понякога се използва за лечение на мъже с локализиран рак на простатата, който не се е разпространил извън простатната им жлеза.

Малки сонди, наречени крионегли, се вкарват в простатната жлеза през стената на ректума. Те замразяват простатната жлеза и убиват раковите клетки, но някои нормални клетки също умират.

Целта е да се убият раковите клетки, като същевременно се причиняват възможно най-малко щети на здравите клетки.

Страничните ефекти на криотерапията могат да включват:

 • еректилна дисфункция
 • инконтиненция – това засяга по-малко от 1 на 20 мъже

Рядко се случва криотерапията да причини фистула или проблеми със задния проход.

Криотерапията все още се подлага на клинични изпитвания за рак на простатата. В някои случаи лекарите могат да провеждат криотерапевтично лечение извън клиничните изпитвания.

Той не е широко достъпен и неговата дългосрочна ефективност все още не е категорично доказана.


Лечение на напреднал рак на простатата

Ако ракът е достигнал напреднал стадий, вече не е възможно да се излекува. Но може да е възможно да забавите прогресията му, да удължите живота си и да облекчите симптомите.

Възможностите за лечение включват:

 • лъчетерапия
 • хормонално лечение
 • химиотерапия

Ако ракът се е разпространил в костите ви, могат да се използват лекарства, наречени бисфосфонати. Бисфосфонатите спомагат за намаляване на костната болка и костната загуба.

Искате ли да знаете повече?

Химиотерапия

Химиотерапията често се използва за лечение на рак на простатата, който се разпространява в други части на тялото (метастатичен рак на простатата).

Химиотерапията унищожава раковите клетки, като пречи на начина им на размножаване. Той не лекува рак на простатата, но може да го държи под контрол, за да ви помогне да живеете по-дълго.

Той също така има за цел да намали симптомите, като болка, така че ежедневието е по-малко засегнато.

Основните странични ефекти на химиотерапията идват от това как тя засяга здравите клетки, като имунните клетки.

Те включват:

 • инфекции
 • умора
 • косопад
 • болка в устата
 • загуба на апетит
 • гадене (гадене)
 • болен (повръщане)

Много от тези нежелани реакции могат да бъдат предотвратени или контролирани с други лекарства, които Вашият лекар може да Ви предпише.

Стероиди

Стероидните таблетки се използват, когато хормоналната терапия вече не работи, тъй като ракът е устойчив на нея. Това се нарича устойчив на кастрация рак на простатата (CRPC).

Стероидите могат да се използват за опит за свиване на тумора и спиране на растежа му. Най-ефективното лечение със стероиди е дексаметазон.

Други медицински лечения

Има редица нови лекарства, които могат да бъдат използвани, ако хормоните и химиотерапията се провалят. Вашият медицински екип може да ви каже дали те са подходящи и налични за вас.

NICE издаде насоки за лекарства, наречени абиратерон, ензалутамид и радий-223 дихлорид.

Всички те могат да се използват за лечение на мъже с метастатичен рак на простатата, който вече не реагира на стандартната хормонална терапия.

Прочетете NICE насоките за:

Взема решение срещу лечение

Някои мъже могат да изберат лечение на рак на простатата, особено ако са на възраст, в която смятат, че лечението на рака е малко вероятно да удължи значително продължителността на живота им.

Решението е изцяло ваше и вашият екип за грижи ще го уважи.

Ако решите да не се лекувате, вашият общопрактикуващ лекар и екипът на болницата пак ще ви окажат подкрепа и облекчаване на болката. Това се нарича палиативни грижи .

Поддръжка е достъпна и за вашето семейство и приятели.

Искате ли да знаете повече?