Рак на маточната шийка – усложнения

Усложненията на рака на маточната шийка могат да възникнат като страничен ефект от лечението или в резултат на напреднал рак на маточната шийка.

Странични ефекти

Ранна менопауза

Ако вашите яйчници са хирургично отстранени или са повредени по време на лечение с лъчетерапия , това ще предизвика ранна менопауза, ако вече не сте преминали през нея. Повечето жени преживяват менопаузата естествено в началото на петдесетте.

Симптомите на менопаузата включват:

Тези симптоми могат да бъдат облекчени чрез прием на редица лекарства, които стимулират производството на хормоните естроген и прогестерон. Това лечение е известно като хормонозаместителна терапия (ХЗТ) .

Стесняване на влагалището

Лъчетерапията за лечение на рак на маточната шийка често може да доведе до стесняване на вагината, което може да направи секса болезнен или труден.

Има 2 основни възможности за лечение, ако имате стеснена вагина. Първият е да нанесете хормонален крем върху вагината си. Това трябва да увеличи влагата във влагалището ви и да направи по-лесно сексът.

Втората е да се използват вагинални дилататори, понякога наричани вагинални тренажори. Това са пластмасови тръби с форма на тампон, които се предлагат в много различни размери. Поставяте такъв във влагалището си, като обикновено започвате с най-малкия размер.

Разширителите са предназначени да помогнат за разтягане на влагалището и да го направят по-еластично. Като свикнете с по-малките размери, можете да си проправите път до малко по-големи.

Обикновено се препоръчва редовно използване на разширители за 5 до 10 минути през деня в продължение на 6 до 12 месеца.

Вашата специалист по онкологична сестра или рентгенографи в отделението за лъчетерапия трябва да могат да ви дадат повече информация и съвети.

Може да откриете, че колкото повече пъти правите секс, толкова по-малко болезнено става. Въпреки това може да минат няколко месеца, преди да се почувствате емоционално готови да бъдете интимни със сексуален партньор.

Macmillan има повече информация за сексуалността и рака .

Лимфедем

Ако лимфните възли в таза ви бъдат отстранени, понякога това може да наруши нормалната работа на вашата лимфна система.

Една от функциите на лимфната система е да отвежда излишната течност от тъканите на тялото. Нарушаването на този процес може да доведе до натрупване на течност в тъканта, наречена лимфедем . Това може да доведе до подуване на определени части на тялото – обикновено краката, в случай на рак на маточната шийка.

Има упражнения и техники за масаж, които могат да намалят отока. Носенето на специално проектирани превръзки и компресионни дрехи също може да помогне.

Прочетете повече за лечението на лимфедем .

Емоционално въздействие

Емоционалното въздействие на живота с рак на маточната шийка може да бъде значително. Много хора съобщават, че изпитват ефект на „влакчета“.

Например, може да се почувствате потиснати, когато получите диагноза, но щастливи, когато премахването на рака е потвърдено. След това може да се почувствате отпаднали отново, докато се опитвате да се примирите с последствията от лечението.

Този тип емоционално разстройство понякога може да предизвика депресия . Типичните признаци на депресия включват чувство на тъга и безнадеждност и загуба на интерес към неща, на които сте се радвали.

Свържете се с личния си лекар, ако смятате, че може да сте депресирани. Предлагат се набор от ефективни лечения, включително антидепресанти и терапии за говорене, като когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

Прочетете повече за справяне с рака .

Напреднал рак на маточната шийка

Някои от усложненията, които могат да възникнат при напреднал рак на маточната шийка, са разгледани в следващите раздели.

Болка

Ако ракът се разпространи във вашите нервни окончания, кости или мускули, той често може да причини силна болка, която обикновено може да се контролира с болкоуспокояващи лекарства.

Тези болкоуспокояващи могат да варират от парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) , като ибупрофен , до по-мощни болкоуспокояващи на основата на опиати, като кодеин и морфин, в зависимост от нивата на болка.

Кажете на вашия екип за грижи, ако болкоуспокояващите, които сте предписали, не са ефективни. Може да се наложи да ви предпишат по-силно лекарство. Кратък курс на лъчетерапия също може да бъде ефективен за контролиране на болката.

Медицинските сестри на Macmillan, които работят както в болници, така и в общността, също могат да предоставят експертни съвети за облекчаване на болката.

Бъбречна недостатъчност

В някои случаи на напреднал рак на маточната шийка туморът може да причини натрупване на урина в бъбреците (хидронефроза) , което може да доведе до загуба на повечето или всички бъбречни функции. Това се нарича бъбречна недостатъчност.

Бъбречната недостатъчност може да причини широк спектър от симптоми, включително:

Възможностите за лечение на бъбречна недостатъчност, свързана с рак на маточната шийка, включват източване на урина от бъбреците с помощта на тръба, вкарана през кожата и във всеки бъбрек, или разширяване на уретерите чрез поставяне на малка метална тръба, наречена стент, вътре в тях.

Кръвни съсиреци

Както при другите видове рак, ракът на маточната шийка може да направи кръвта „по-лепкава“ и по-податлива на образуване на съсиреци. Почивката в леглото след операция и химиотерапия също може да увеличи риска от развитие на съсирек.

Големите тумори могат да притискат вените в таза. Това забавя притока на кръв и може да доведе до образуване на кръвен съсирек в краката.

Симптомите на кръвен съсирек в краката включват:

  • болка, подуване и нежност в единия от краката (обикновено прасеца)
  • кожата на крака ви е топла и зачервена

Основна грижа в тези случаи е, че кръвният съсирек от вената на крака ще се придвижва нагоре към белите дробове и ще блокира доставката на кръв. Това е известно като белодробна емболия и може да бъде фатално.

Кръвните съсиреци в краката обикновено се лекуват с помощта на комбинация от лекарства за разреждане на кръвта, като хепарин или варфарин , и компресионни дрехи, предназначени да подпомогнат притока на кръв през крайниците.

Прочетете повече за лечението на дълбока венозна тромбоза .

Кървене

Ако ракът се разпространи във влагалището, червата или пикочния мехур, това може да причини значителни щети, водещи до кървене. Кървенето може да се появи във влагалището или задния ход (ректума) или може да прокарате кръв, когато пикаете .

Незначителното кървене често може да се лекува с помощта на лекарство, наречено транексамова киселина, което насърчава кръвосъсирването и спирането на кървенето. Лъчетерапията също може да бъде много ефективна при контролиране на кървенето, причинено от рак.

Основното кървене може временно да се лекува с помощта на марля за спиране на кървенето и по-късно чрез операция, лъчетерапия или прекъсване на кръвоснабдяването на шийката на матката.

Фистула

Фистулата е рядко, но мъчително усложнение на напреднал рак на маточната шийка.

В повечето случаи, включващи рак на маточната шийка, фистулата е канал, който се развива между пикочния мехур и вагината. Това може да доведе до трайно отделяне на течност от влагалището. Понякога може да се развие фистула между вагината и ректума.

Обикновено се изисква хирургическа намеса за възстановяване на фистула, въпреки че често не е възможно при жени с напреднал рак на маточната шийка, тъй като те обикновено са твърде крехки, за да издържат на последиците от операцията.

В такива случаи лечението често включва използване на лекарства, кремове и лосиони, за да се намали количеството отделяне и да се предпази влагалището и околната тъкан от увреждане и дразнене.

Палиативна грижа

Ако вашите лекари не могат да направят повече за лечение на вашия рак, вашите грижи ще се съсредоточат върху контролирането на вашите симптоми и ще ви помогнат да бъдете възможно най-удобни. Това се нарича палиативни грижи .

Палиативните грижи включват също психологическа, социална и духовна подкрепа за вас и вашето семейство или болногледачи.

Има различни възможности за палиативни грижи в късните стадии на рака. Може да помислите дали искате да бъдете обгрижвани в болница, в хоспис или у дома и да обсъдите тези проблеми с Вашия лекар.

Организациите, които предоставят грижи за болни от рак, включват:

  • Поддръжка на рак на Macmillan , която има специално обучени медицински сестри, които помагат да се грижат за хора с рак у дома – да бъдат насочени към медицинска сестра на Macmillan, попитайте вашия болничен лекар или личен лекар или се обадете на 0808 808 00 00
  • Marie Curie Cancer Care , която има специално обучени медицински сестри, които помагат да се грижат за хора с рак у дома – тя също така поддържа хосписи за хора с рак
  • Хоспис Великобритания , който предоставя информация за грижите за хосписа и как да намерите хоспис