Първичен жлъчен холангит (първична билиарна цироза) – Лечение

Целта на лечението на PBC е да забави увреждането на черния дроб и да намали симптомите Ви.

Самопомощ

Всички видове чернодробни заболявания , включително PBC, могат да бъдат подпомогнати, като се следват някои общи здравни съвети.

Ти трябва:

Следвайки този съвет бихте могли:

  • помага да се предотврати влошаването на PBC
  • означава, че всички лечения за PBC са достъпни за вас, ако имате нужда от тях – например чернодробна трансплантация

Избягвайте някои лекарства

Увреждането на черния дроб може да повлияе на способността му да обработва определени лекарства.

Това означава, че може да се наложи да избягвате някои лекарства – например нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като аспирин и ибупрофен.

Посъветвайте се с Вашия лекар за всички лекарства, които трябва да избягвате, и информирайте всеки лекуващ лекар, който Ви лекува, че имате PBC.

Урсодезоксихолова киселина

Урсодезоксихолевата киселина (UDCA) е основното лечение за хора с PBC.

Той може да помогне за предотвратяване или забавяне на увреждането на черния дроб при повечето хора – особено ако започнете да го приемате в ранните етапи на състоянието – въпреки че не подобрява симптомите като сърбеж на кожата или умора.

След като започнете да приемате UDCA, вероятно ще трябва да го приемате до края на живота си.

Може да се извършват редовни кръвни изследвания, за да се следи чернодробната Ви функция и след една година ще бъдете оценени дали сте реагирали добре на него. Ако не, може да се наложи допълнително лечение.

Странични ефекти

Един от възможните странични ефекти на UDCA е увеличаването на теглото. Хората качват средно 2,3 кг (5 lbs) през първата година от приема на лекарството, въпреки че повечето хора не наддават повече тегло след това.

Други нежелани реакции могат да включват диария , гадене, повръщане и изтъняване на косата.

Обетихолова киселина

Обетихоловата киселина (OCA) е ново лечение, което работи чрез подобряване на потока на жлъчката и намаляване на възпалението.

Може да се предложи като опция за лечение на PBC, или:

  • в комбинация с UDCA – ако UDCA не работи достатъчно добре
  • самостоятелно – за хора, които не могат да приемат UDCA

Хората, които може да се нуждаят от OCA, първо ще се нуждаят от оценка от специализиран екип с опит в лечението на PBC.

Странични ефекти

Един от възможните странични ефекти на ОСА е сърбежът. Ако сърбежът е проблем, дозата Ви може да бъде намалена или да Ви бъде предложено лекарство за лечение на сърбежа.

На хора с много напреднало чернодробно заболяване може да бъде предписана по-ниска доза OCA или може да не се препоръчва.


Лечение на сърбеж

Колестирамин (наричан по-рано холестирамин) е лекарство, широко използвано за лечение на сърбеж, свързан с PBC.

Обикновено се предлага в сашета с прах, който може да се разтвори във вода или плодов сок. Добра идея е прахът да се приема с плодов сок, защото има неприятен вкус.

Може да се наложи да приемате колестирамин до няколко седмици, преди симптомите да започнат да се подобряват.

Ако приемате UDCA, както и колестирамин, трябва да избягвате да ги приемате едновременно, защото колестираминът ще повлияе как тялото ви абсорбира UDCA.

Трябва да приемате UDCA поне 1 час преди колестирамин или 4 до 6 часа след това.

Това се отнася и за всички други лекарства, които приемате. Вашият личен лекар може да ви даде допълнителни съвети за това.

Запекът е често срещан страничен ефект на колестирамин, въпреки че това обикновено се подобрява, след като тялото ви свикне с лекарството. Други нежелани реакции могат да включват подуване на корема и диария.

Ако приемате колестирамин дългосрочно, лекарството може да повлияе способността на организма да абсорбира витамини А, D и К от храната.

В такива случаи приемът на допълнителни витаминни добавки може да бъде от полза. Вашият личен лекар може да ви посъветва дали бихте се възползвали от приема на витаминни добавки.

Алтернативни лечения за сърбеж

Посетете личния си лекар, ако сърбежът ви не се подобри след прием на колестирамин.

Предлагат се алтернативни лекарства, като антибиотик, наречен рифампицин, и лекарство, наречено налтрексон.

Те обикновено се предписват само от специалист, който се грижи за Вашия РВС – например гастроентеролог или хепатолог (чернодробен специалист).

Редовното използване на овлажнители, за да спрете кожата ви да изсъхва, може също да помогне за намаляване на сърбежа.

Управление на умората

В момента няма налични лекарства за специално лечение на умора, свързана с PBC.

Вашият лекар може да иска да изключи и да лекува всякакви други възможни причини за вашата умора, като анемия (липса на червени кръвни клетки), сънна апнея или депресия .

Трябва да се опитате да упражнявате, когато е възможно, но може да се наложи да се движите и да ограничите ежедневните си дейности до управляемо ниво.

Коригирането на ежедневието ви около умората (която често е по-лоша по-късно през деня) може да има голямо значение за качеството на живота ви.

Ако имате затруднения със съня, мерките за хигиена на съня могат да помогнат. Те включват избягване на кофеин, никотин и алкохол късно през нощта и поддържане на комфортна среда за сън.

Лечение на сухота в устата и очите

Ако имате сухота в устата и очите, вашият лекар може да препоръча капки за очи, съдържащи „изкуствени сълзи“ или продукти, заместващи слюнката.

Трябва да поддържате добра хигиена на устната кухина и да посещавате редовно зъболекаря си, тъй като сухотата в устата може да увеличи риска от кариес .

Трансплантация на черен дроб

Може да се препоръча чернодробна трансплантация, ако се смята, че увреждането на черния дроб може в крайна сметка да изложи живота ви на риск.

Планирането на чернодробна трансплантация често започва преди да са настъпили значителни увреждания на черния дроб, защото:

  • средното време за изчакване за чернодробна трансплантация е 145 дни, така че е важно Вашият лекар специалист да обмисли оценка и списък за трансплантация възможно най-скоро
  • колкото по-добро е вашето общо здравословно състояние, толкова по-голям е шансът за успешна трансплантация, така че в идеалния случай трансплантацията трябва да се извърши, докато все още сте относително здрави

Присаждането на черен дроб ще излекува сърбежа и други симптоми, но все пак може да имате умора.

Както всички трансплантации на органи, чернодробните трансплантации крият риск от усложнения. Имунната система може да отхвърли дарения черен дроб, което може да бъде животозастрашаващо.

Лекарствата, потискащи имунната система, са много ефективни за предотвратяване на това, но те трябва да се приемат цял живот, за да се намали този риск.

Проучванията са установили, че повече от 9 от 10 души, които имат чернодробна трансплантация на PBC, са все още живи след една година и повече от 8 от 10 ще живеят поне още 5 години.

Сега е обичайно хората да са все още здрави и добре повече от 20 години след чернодробна трансплантация.

Има риск РВС да се развие в новия ви черен дроб, но това обикновено не е основна грижа, тъй като често отнема много време, за да се развие.