Псориазис – Да живееш с

Въпреки че псориазисът е само леко дразнене за някои хора, той може значително да повлияе на качеството на живот на по-тежко засегнатите.

Ако имате псориазис, може да намерите следния съвет за полезен.

Грижа за себе си

Грижата за себе си е съществена част от вашето ежедневие. Това включва поемане на отговорност за вашето собствено здраве и благосъстояние, с подкрепата на онези, които участват в грижите ви.

Самообслужването включва поддържане на форма, поддържане на добро физическо и психическо здраве, предотвратяване на болести или злополуки и по-ефективна грижа за леки заболявания и дългосрочни състояния.

Хората с дългосрочни условия могат да се възползват изключително много от самообслужване. Те могат да живеят по-дълго; имат по-малко болка, безпокойство, депресия и умора; имат по-добро качество на живот; и бъдете по-активни и независими. Наличието на план за грижа ще ви помогне да управлявате лечението си така, че да отговаря на начина ви на живот.

Още информация

Продължавайте лечението си

Важно е да използвате лечението си, както е предписано, дори ако псориазисът Ви се подобри. Непрекъснатото лечение може да помогне за предотвратяване на обостряния. Ако имате някакви въпроси или притеснения относно Вашето лечение или някакви странични ефекти, говорете с Вашия личен лекар или здравен екип.


Редовни прегледи

Тъй като псориазисът обикновено е дългосрочно състояние, може да сте в редовен контакт с вашия медицински екип. Обсъдете вашите симптоми или притеснения с тях, тъй като колкото повече екипът знае, толкова повече те могат да ви помогнат.


Помощ за здравни разходи

Ако редовно плащате за повече от 3 рецепти на месец, можете да спестите пари със сертификат за предплащане на рецепта (PPC).

За да проверите цената на НРС, обадете се на 0845 850 0030 или проверете листовка HC12 (налична в някои аптеки или общопрактикуващи лекари).

Още информация

Здравословно хранене и упражнения

Хората с псориазис имат малко по-висок риск от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания, отколкото общото население, въпреки че не е известно защо.

Редовните упражнения и здравословното хранене се препоръчват за всички, а не само за хората с псориазис, защото те могат да помогнат за предотвратяване на много здравословни проблеми. Храненето на здравословна, балансирана диета и редовните упражнения също могат да облекчат стреса, което може да подобри вашия псориазис.

Още информация

Емоционално въздействие на псориазис

Ефектът, който псориазисът може да окаже върху външния вид, означава, че ниското самочувствие и безпокойство са често срещани сред хората със заболяване. Това може да доведе до депресия , особено ако псориазисът се влоши.

Вашият общопрактикуващ лекар или дерматолог ще разбере психологическото и емоционалното въздействие на псориазиса, така че говорете с тях относно вашите притеснения или тревоги.

Още информация

Псориатичен артрит

Някои хора с псориазис развиват псориатичен артрит . Това причинява болезненост, болка и подуване на ставите и съединителната тъкан, както и скованост. Може да засегне всяка става в тялото, но често засяга ръцете, краката, коленете, шията, гръбначния стълб и лактите.

Повечето хора развиват псориатичен артрит след псориазис, но някои хора го развиват преди да бъдат диагностицирани с псориазис.

Няма нито един тест за псориатичен артрит. Обикновено се диагностицира с помощта на комбинация от методи, включително преглед на вашата медицинска история, физически прегледи, кръвни тестове, рентгенови лъчи и ядрено-магнитен резонанс. Ако имате псориазис, обикновено ще имате годишна оценка, за да търсите признаци на псориатичен артрит.

Ако Вашият лекар смята, че имате псориатичен артрит, обикновено ще бъдете насочени към специалист, наречен ревматолог, за да можете да се лекувате с противовъзпалителни или антиревматични лекарства.

Още информация

Бременност

Псориазисът не влияе върху плодовитостта и жените с псориазис могат да имат нормална бременност и здраво бебе. Някои жени смятат, че псориазисът им се подобрява по време на бременност, но за други се влошава.

Говорете с вашия здравен екип, ако мислите да имате бебе. Някои лечения за псориазис могат да навредят на развиващото се бебе, затова използвайте контрацепция, докато ги приемате. Това може да се отнася както за мъже, така и за жени, в зависимост от лекарството. Вашият здравен екип може да предложи най-добрите начини за контрол на вашия псориазис, преди да започнете да се опитвате за семейство.

Още информация

Говорете с другите

Много хора с псориазис са открили, че участието в групи за подкрепа помага. Групите за подкрепа могат да повишат вашето самочувствие, да намалят чувството на изолация и да ви дадат практически съвети относно живота с това състояние.

Още информация