Психоза – лечение

Лечението на психоза включва комбинация от антипсихотични лекарства, психологични терапии и социална подкрепа.

Вашият екип за грижи

Вашето лечение вероятно ще включва екип от специалисти по психично здраве, които работят заедно. Ако това е първият ви психотичен епизод, може да бъдете насочени към екип за ранна интервенция.

Екипи за ранна интервенция

Екипът за ранна интервенция е екип от здравни специалисти, създаден специално за работа с хора, преживели първия си епизод на психоза.

В зависимост от вашите нужди от грижи, екипите за ранна намеса имат за цел да осигурят:

  • пълна оценка на вашите нужди
  • лекарство
  • психологически терапии
  • социални, професионални и образователни интервенции

Прочетете повече за услугите за психично здраве

Лечението на психоза ще варира в зависимост от основната причина. Ще получите специфично лечение, ако сте диагностицирани и с основно психично състояние.

Антипсихотици

Антипсихотичните лекарства обикновено се препоръчват като първото лечение на психоза. Те действат, като блокират ефекта на допамина, химично вещество, което предава съобщения в мозъка.

Те обаче не са подходящи или ефективни за всички, тъй като страничните ефекти могат да повлияят на хората по различен начин. По-специално, антипсихотиците ще бъдат наблюдавани внимателно при хора, които също имат епилепсия , състояние, което причинява гърчове или припадъци.

Хората, които имат сърдечно-съдови заболявания – състояния, които засягат сърцето, кръвоносните съдове или кръвообращението, като сърдечни заболявания – също ще бъдат внимателно наблюдавани.

Антипсихотиците обикновено могат да намалят чувството на тревожност в рамките на няколко часа употреба, но може да отнеме няколко дни или седмици, за да намалят психотичните симптоми, като халюцинации или заблудителни мисли.

Антипсихотиците могат да се приемат през устата (орално) или да се инжектират. Има няколко антипсихотици с бавно освобождаване, при които се нуждаете само от инжекция на всеки 1 до 4 седмици.

Странични ефекти

Антипсихотиците могат да имат странични ефекти, въпреки че не всеки ще ги изпита и тежестта им ще се различава от човек на човек.

Страничните ефекти могат да включват:

Кажете на личен лекар или работник по психично здраве, ако имате странични ефекти, които стават особено обезпокоителни. Може да има алтернативно антипсихотично лекарство, което да приемате, което причинява по-малко странични ефекти.

Никога не спирайте приема на предписани за Вас лекарства, освен ако не Ви е препоръчал квалифициран медицински специалист, отговорен за Вашите грижи.

Внезапното спиране на лекарството с рецепта може да предизвика връщане на симптомите (рецидив). Когато дойде време да спрете да приемате лекарството, това ще става постепенно.

Психологично лечение

Психологичното лечение може да помогне за намаляване на интензивността и безпокойството, причинени от психоза. Има няколко възможни психологически лечения.

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) за психоза се основава на разбирането за това как хората осмислят своите преживявания и защо някои хора се притесняват от тях.

CBT терапевтът може да ви насърчи да обмислите различни начини да разберете какво ви се случва. Целта е да ви помогне да постигнете цели, които са значими и важни за вас, като намаляване на бедствието, връщане на работа, образование или обучение или възвръщане на чувството за контрол.

Семейна намеса

Известно е, че семейната намеса е ефективна форма на терапия за хора с психоза. Това е начин да помогнете на вас и вашето семейство да се справите със състоянието си.

След епизод на психоза можете да разчитате на членовете на вашето семейство за грижи и подкрепа. Докато повечето членове на семейството се радват да помогнат, стресът от грижата за някого може да натовари всяко семейство.

Семейната терапия включва поредица от срещи, които се провеждат за период от 3 месеца или повече. Срещите могат да включват:

  • обсъждане на Вашето състояние и как то може да прогресира, както и наличните лечения
  • проучване на начини за подпомагане на някой с психоза
  • решаване на начина за решаване на практически проблеми, причинени от психоза, като например планиране как да се управляват бъдещи психотични епизоди

Групи за самопомощ

Ако изпитвате епизоди на психоза, може да се възползвате от това да сте в близост до други хора, които са имали подобни преживявания.

Например благотворителната организация за психично здраве Mind има повече от 150 локални мрежи Mind , които може да са в състояние да ви свържат с група за поддръжка във вашия район, както и да предоставят набор от други полезни услуги.

Закон за психичното здраве (1983)

Ако преживявате особено тежък психотичен епизод и се чувствате, че представлявате значителна опасност за себе си или за другите, можете да бъдете задължително задържани в болница съгласно Закона за психичното здраве (1983).

Благотворителната организация за психично здраве Mind има повече информация за Закона за психичното здраве (1983) .

Ако сте задържани съгласно закона, ще бъдат положени всички усилия за получаване на вашето съгласие за лечение .

Въпреки това, лечението може да се проведе без вашето съгласие, ако е необходимо.

Насилие и агресия

Актовете на насилие и агресия са доста необичайни при хора с психоза. Те са по-склонни да бъдат жертви на насилие, отколкото тези, които са насилие.

Въпреки това може да има моменти, в които поведението ви излага себе си или другите на риск да навредите. Персоналът за психично здраве е обучен да се справя с агресивно поведение.

Те ще се опитат да помогнат за намаляване на страданието, възбудата и агресията, но може да се наложи да ви задържат, без да ви наранят. Това е известно като физическо ограничение. След това може да бъдете преместени в уединена стая.

В някои случаи може да се наложи да Ви се даде лекарство, което бързо ще Ви направи много спокойни.

Лекарството ще ви бъде предложено доброволно под формата на таблетки, но можете да се лекувате срещу вашето съгласие, ако откажете. Това може да включва инжектиране на транквилизатор (бързо успокояване).

Важно е да се подчертае, че тези методи се използват само при екстремни обстоятелства и не се използват рутинно за лечение на психоза.

Предварителни решения

Ако сте изложени на риск от психотични епизоди в бъдеще и има определени лечения, които не искате да имате, възможно е предварително да уредите правно обвързващо предварително решение , познато преди като директива за предварително.

Предварително решение е писмено изявление за това, което искате да направят здравните специалисти и вашето семейство или приятели, ако изпитате друг психотичен епизод. Можете също така да включите данните за контакт на вашия екип за грижи.

За да създадете предварително решение, трябва да изясните желанията си писмено и да помолите свидетел да го подпише. Трябва да включите конкретни подробности за всяко лечение, което не искате, и конкретни обстоятелства, при които те могат да се прилагат.

Предварително решение обаче може да бъде отменено, ако впоследствие едно лице бъде задържано съгласно Закона за психичното здраве.

Въпреки че лекарите ще се опитат да вземат предвид вашите желания, когато вземат решение за лечение, те могат да решат, че във ваш интерес е да не следвате предварителното решение.

Схема на жълт картон

Схемата наYellow Card ви позволява да съобщавате за предполагаемите странични ефекти на всяко лекарство, което приемате. Той се управлява от контролен орган за безопасност на лекарствата, наречен Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) .