Прееклампсия – Причини

Смята се, че прееклампсията е причинена от плацентата, която не се развива правилно поради проблем с кръвоносните съдове, които я доставят. Точната причина не е напълно изяснена.

Плацента

Плацентата е органът, който свързва кръвоснабдяването на майката с кръвоснабдяването на нероденото бебе.

Храната и кислородът преминават през плацентата от майка на бебе. Отпадъчните продукти могат да преминат от бебето обратно в майката.

За да подпомогне растящото бебе, плацентата се нуждае от голямо и постоянно снабдяване с кръв от майката.

При прееклампсия плацентата не получава достатъчно кръв. Това може да се дължи на факта, че плацентата не се е развила правилно, докато се е формирала през първата половина на бременността.

Проблемът с плацентата означава, че кръвоснабдяването между майката и бебето е нарушено.

Сигнали или вещества от увредената плацента засягат кръвоносните съдове на майката, причинявайки високо кръвно налягане (хипертония) .

В същото време проблемите с бъбреците могат да доведат до изтичане на важни протеини, които трябва да останат в кръвта на майката в нейната урина, което води до протеини в урината (протеинурия).

Какво причинява проблеми с плацентата?

В началните етапи на бременността, оплодената яйцеклетка се имплантира в стената на утробата (матката). Утробата е органът, в който бебето расте по време на бременност.

Оплодената яйцеклетка произвежда кореновидни израстъци, наречени вили, които помагат да се закрепи към лигавицата на утробата.

Вълниците се хранят с хранителни вещества през кръвоносните съдове в утробата и в крайна сметка израстват в плацентата.

По време на ранните етапи на бременността тези кръвоносни съдове променят формата си и стават по-широки.

Ако кръвоносните съдове не се трансформират напълно, вероятно плацентата няма да се развие правилно, защото няма да получи достатъчно хранителни вещества. Това може да доведе до прееклампсия.

Все още не е ясно защо кръвоносните съдове не се трансформират както трябва.

Вероятно наследените промени в гените ви имат някаква роля, тъй като състоянието често протича в семейства. Но това обяснява само някои случаи.


Кой е най-застрашен?

Идентифицирани са някои фактори, които могат да увеличат шансовете Ви за развитие на прееклампсия.

Те включват:

Някои фактори също увеличават шансовете ви с малка сума.

Ако имате 2 или повече от тях заедно, шансовете ви са по-големи:

  • това е първата ви бременност – прееклампсията е по-вероятно да се случи по време на първата бременност, отколкото по време на всяка следваща бременност
  • минаха поне 10 години от последната ви бременност
  • имате фамилна анамнеза за това състояние – например майка или сестра ви са имали прееклампсия
  • сте на възраст над 40 години
  • в началото на бременността сте били със затлъстяване – което означава, че сте имали индекс на телесна маса (ИТМ) от 35 или повече
  • очаквате множество бебета , като близнаци или тризнаци

Ако се смята, че сте изложени на висок риск от развитие на прееклампсия, може да ви бъде препоръчано да приемате доза от 75 mg аспирин (бебешки аспирин или ниски дози аспирин ) всеки ден по време на бременността, когато сте бременна в 12 седмици докато се роди бебето ви.

Доказателствата сочат, че това може да намали шансовете ви за развитие на състоянието.