Повтарящо се нараняване на щама (RSI) – Лечение

Лечението на повтарящо се нараняване на щама (RSI) зависи от вашите симптоми и дали е диагностицирано конкретно състояние.

Здраве на работното място

Ако вашият RSI е причинен от повтарящи се дейности на работното място, първата стъпка е да говорите с вашия работодател или представител по трудова медицина.

Възможно е да промените задачите си, за да облекчите симптомите. Малките промени във вашия начин на живот и работна среда често могат да помогнат.

Помислете за вашата работна среда и каква дейност може да е причина за проблема. Предприемете стъпки, за да намалите колко време прекарвате в това занимание или да промените начина, по който го правите.

Ако не можете да спрете да го правите изцяло, правете редовни, кратки почивки, за да се разтегнете и раздвижите. Полезни могат да бъдат софтуерните пакети, които ви напомнят да правите редовни почивки от клавиатурата.

Също така може да бъде полезно да получите съвет от представител по трудова медицина на работното място за това как да създадете вашата работна станция.

Прочетете повече за здравето на работното място, включително:

Упражнение

Някои хора със симптоми на RSI установяват, че включването на упражнения в ежедневието им, като ходене или плуване , също облекчава техните симптоми.

Прочетете за ползите от упражненията и насоките за физическа активност за възрастни .

Възможности за лечение

Вижте личния си лекар, ако симптомите на RSI продължават, въпреки опитите за промяна на вашите работни дейности. Предлагат се редица лечения, които могат да помогнат.

Ако имате специфично медицинско състояние, често могат да се препоръчат добре установени лечения. Те включват мерки за самопомощ, лекарства или дори операция, в някои случаи.

Някои от тези лечения могат да помогнат, дори ако конкретно медицинско състояние не може да бъде диагностицирано от вашите симптоми. В тези случаи обаче тяхната ефективност може да бъде ограничена.

Възможните възможности за лечение на RSI включват:


  • лекарства – включително парацетамол , краткосрочна употреба на противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен , или лекарства, блокиращи рецептора на болката, като някои форми на антидепресанти , ако получавате тежки симптоми или прекъсвате съня си
  • студени опаковки, еластични опори или шина
  • физиотерапия – включително съвети за стойка и разтягане или упражнения, които помагат за укрепване или отпускане на мускулите
  • стероидни инжекции за намаляване на възпалението в засегнатата област (те се препоръчват само ако дадена област има определено възпаление, причинено от специфично състояние, като синдром на карпалния тунел )
  • операция за коригиране на специфични проблеми с нервите или сухожилията (например, ако сте диагностицирани със синдром на карпалния тунел или контрактура на Дюпюитрен ), ако други лечения не са помогнали

Физически и допълващи терапии

„Практически“ терапии, включително физиотерапия, масаж или остеопатия , може да са на разположение след препоръка от личния лекар, но в някои случаи може да има дълго чакане за среща.

Ако решите да проведете частно лечение, уверете се, че вашият терапевт е регистриран в професионално призната организация.

Много хора, които имат RSI за дълго време, изпробват други видове допълнителни терапии и техники за релаксация, за да облекчат симптомите си, като например:

Въпреки това, въпреки че някои хора с RSI ги намират за полезни, има малко научни доказателства, които да предполагат, че те са постоянно ефективни за RSI.