Периферна артериална болест (PAD) – Лечение

Няма лечение за периферна артериална болест (PAD), но промените в начина на живот и лекарството могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Тези лечения могат също да помогнат за намаляване на риска от развитие на други видове сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) , като:

Лечението е много важно, защото наличието на PAD е знак, че кръвоносните Ви съдове са нездравословни.

Хирургията може да се използва в тежки случаи или когато първоначалното лечение не е намалило ефективно симптомите Ви.

Промени в начина на живот

Двете най-важни промени в начина на живот, които можете да направите, ако сте диагностицирани с PAD, са по-редовни упражнения и спиране на тютюнопушенето, ако пушите.

Упражнение

Доказателствата сочат, че редовното упражнение помага за намаляване на тежестта и честотата на симптомите на PAD, като същевременно намалява риска от развитие на друго ССЗ. Упражненията също могат да повишат вашето самочувствие, настроение, качество на съня и енергия.

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва упражненията под наблюдение като една от първите стъпки за управление на PAD. Това може да включва групови упражнения с други хора със ССЗ, водени от треньор.

Програмата за упражнения обикновено включва 2 часа контролирани упражнения седмично в продължение на 3 месеца. Стремете се да тренирате ежедневно до края на живота си, тъй като ползите от упражненията бързо се губят, ако не са чести и редовни.

Едно от най-добрите упражнения, които можете да правите, е ходенето. Обикновено се препоръчва да ходите толкова далеч и колкото е възможно по-дълго, преди симптомите на болката да станат непоносими. След това си починете, докато болката отмине. Започнете да ходите отново, докато болката се върне. Продължавайте да използвате този метод „стоп-старт“, докато не прекарате общо поне 30 минути в ходене. Правете това няколко пъти седмично.

Курсът на упражнения е предизвикателен, тъй като честите епизоди на болка могат да бъдат разстроителни. Това обаче трябва да подобри симптомите Ви.

Прочети за:

Здраве и фитнес

Ходене за здраве

Спри да пушиш

Спирането на тютюнопушенето ще намали риска от влошаване на PAD и развитие на друго сериозно ССЗ. Изследванията са установили, че хората, които пушат след получаване на диагнозата, са много по-склонни да получат инфаркт и умират от усложнение на сърдечно заболяване, отколкото хората, които се отказват след поставяне на диагнозата.

Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето .

Други промени в начина на живот

Освен упражненията и спирането на тютюнопушенето, има и редица други промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на други форми на ССЗ.

Те включват:

Психично благополучие

PAD може да причини силна болка и да наруши живота ви. Ако се справяте с депресия или тревожност, важно е да получите достъп до подкрепа, за да се грижите за психичното си благополучие.

Прочети за:

Диабет

Наличието на лошо контролиран диабет може също да влоши симптомите на PAD и да увеличи шансовете ви за развитие на други форми на ССЗ.

Важно е да управлявате правилно диабета си, което може да включва промени в начина на живот. Те могат да включват намаляване на количеството захар и мазнини във вашата диета и прием на лекарства за понижаване на нивото на кръвната захар.

Прочетете за лечението на диабет тип 1 и лечението на диабет тип 2 .

Лекарства

Различни лекарства могат да се използват за лечение на основните причини за PAD, като същевременно намаляват риска от развитие на друго ССЗ.

Някои хора може да трябва да приемат само 1 или 2 от лекарствата, обсъдени по-долу, докато други може да се наложи да приемат няколко.

Статини

Ако кръвните тестове покажат, че нивата на LDL холестерол („лош холестерол“) са високи, ще ви бъде предписан вид лекарство, наречено статин.

Статините действат, като помагат за намаляване на производството на LDL холестерол от черния дроб.

Много хора, които приемат статини, изпитват никакви или много малко странични ефекти, въпреки че други изпитват някои странични ефекти, като например:

Антихипертензивни средства

Антихипертензивните средства са група лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане (хипертония) .

Вероятно ще Ви бъде предписано антихипертензивно лекарство, ако:

  • нямате диабет и кръвното Ви налягане е по-високо от 140 / 90mmHg
  • имате диабет и кръвното Ви налягане е по-високо от 130 / 80mmHg

Прочетете повече за диагностицирането на високо кръвно налягане .

Често срещан тип антихипертензивно средство е инхибиторът на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който блокира действията на някои хормони, които помагат за регулиране на кръвното налягане. Това ще намали кръвното Ви налягане.

Страничните ефекти на ACE инхибиторите включват:

Повечето от тези нежелани реакции преминават за няколко дни, въпреки че някои хора откриват, че имат суха кашлица по-дълго.

Ако нежеланите Ви реакции станат тежки, може да се препоръча подобно лекарство, наречено ангиотензин-2 рецепторен антагонист.

Лекарства за разреждане на кръвта

Една от най-големите потенциални опасности, ако имате атеросклероза, е парче мастна утайка (плака), което се отчупва от артериалната стена. Това може да доведе до развитие на кръвен съсирек на мястото на счупената плака.

Ако кръвен съсирек се развие вътре в артерия, която снабдява сърцето с кръв (коронарна артерия), това може да предизвика сърдечен удар. По същия начин, ако се образува кръвен съсирек във всеки от кръвоносните съдове, отиващи към мозъка, това може да предизвика инсулт.

Ако имате PAD, вероятно ще ви бъде предписано лекарство за разреждане на кръвта, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци. Това лекарство действа чрез разреждане на кръвта, така че е по-малко вероятно да се съсирва.

Лекарствата за разреждане на кръвта, които може да ви бъдат предписани, ако имате PAD, включват:

Нафтидрофурил оксалат

Нафтидрофурил оксалат може да Ви бъде причинен, ако имате болки в краката, предизвикани от физическо натоварване (периодична клаудикация).

Това лекарство може да подобри притока на кръв в тялото и се използва много понякога, ако предпочитате да не правите операция. Може да се използва и ако вашата контролирана програма за упражнения не е довела до задоволително подобрение на състоянието ви.

Страничните ефекти на нафтидрофурил оксалат могат да включват:

  • гадене
  • болка в корема
  • диария
  • обриви

Обикновено ще бъдете посъветвани да приемате нафтидрофурил оксалат за около 3 до 6 месеца, за да видите дали той подобрява симптомите Ви. Ако лечението не е ефективно след това време, то ще бъде спряно.

Хирургия и процедури

В няколко случая може да се препоръча процедура за възстановяване на притока на кръв през артериите на краката. Това е известно като реваскуларизация.

Може да се препоръча реваскуларизация, ако болката в краката Ви е толкова силна, че Ви пречи да извършвате ежедневни дейности или ако симптомите Ви не реагират на споменатото лечение.

Има 2 основни типа реваскуларизационно лечение на PAD:


  • ангиопластика – където запушен или стеснен участък на артерията се разширява чрез надуване на малък балон вътре в съда
  • присаждане на артериален байпас – където кръвоносните съдове се вземат от друга част на тялото ви и се използват за заобикаляне на запушването в артерия

Коя процедура е най-добра?

Възможно е не винаги да можете да избирате между ангиопластика или байпас. Ако сте, важно е да сте наясно с предимствата и недостатъците на всеки.

Ангиопластиката е по-малко инвазивна от байпаса. Това не включва големи разрези (разрези) в тялото ви и обикновено се извършва под местна упойка като дневна процедура. Това означава, че ще можете да се приберете в същия ден, в който сте оперирани, и може да се възстановите по-бързо.

Поради тази причина ангиопластиката обикновено се предпочита да се заобикаля операцията, освен ако ангиопластиката не е подходяща или преди това е била неуспешна.

Въпреки това, резултатите от байпас обикновено се считат за по-дълготрайни от тези при ангиопластика. Това означава, че може да се наложи процедурата да се повтаря по-рядко от ангиопластиката.

И ангиопластиката, и байпасната хирургия крият малък риск от сериозни усложнения, като сърдечен удар, инсулт и дори смърт. Въпреки че няма много изследвания, сравняващи байпас хирургия и ангиопластика за PAD, има някои доказателства, които предполагат, че рискът от сериозни усложнения е сходен и при двете.

Преди да препоръчате лечение, екип от специалисти хирурзи, лекари и медицински сестри ще обсъдят възможностите с вас. Това ще включва потенциалните рискове и ползи.