Остеопороза – причини

Остеопорозата кара костите да стават по-слаби и по-крехки. Някои хора са по-изложени на риск от други.

Костите са най-дебелите и най-силните във вашия ранен възрастен живот до края на 20-те години. Постепенно започвате да губите кости от около 35-годишна възраст.

Това се случва на всеки, но някои хора развиват остеопороза и губят костите си много по-бързо от нормалното. Това означава, че те са изложени на по-голям риск от фрактура.

Кой е изложен на риск от остеопороза

Остеопорозата може да засегне мъже и жени. По-често се среща при възрастни хора, но може да засегне и по-млади хора.

Жени

Жените са по-изложени на риск от развитие на остеопороза, отколкото мъжете, тъй като хормоналните промени, които се случват в менопаузата, пряко засягат костната плътност.

Женският хормон естроген е от съществено значение за здравите кости. След менопаузата нивата на естроген падат. Това може да доведе до бързо намаляване на костната плътност.

Жените са изложени на още по-голям риск от развитие на остеопороза, ако имат:

Мъже

В повечето случаи причината за остеопорозата при мъжете е неизвестна. Има обаче връзка към мъжкия хормон тестостерон, който помага да се поддържат костите здрави.

Мъжете продължават да произвеждат тестостерон до напреднала възраст, но рискът от остеопороза се увеличава при мъже с ниски нива на тестостерон.

При около половината от мъжете точната причина за ниските нива на тестостерон е неизвестна, но известните причини включват:

Рискови фактори за остеопороза

Много хормони в тялото влияят на костния обмен. Ако имате нарушение на произвеждащите хормони жлези, може да имате по-висок риск от развитие на остеопороза.

Хормоналните нарушения, които могат да предизвикат остеопороза, включват:

Други фактори, за които се смята, че увеличават риска от остеопороза и счупени кости, включват:

Можете да разберете дали сте изложени на риск, като направите онлайн тест на Кралското общество за остеопороза.