Артроза – Лечение и подкрепа

Няма лечение за артроза, но не е задължително състоянието да се влошава с времето. Съществуват редица лечения за облекчаване на симптомите.

Основните лечения за симптомите на остеоартрит включват:

  • мерки за начин на живот – като поддържане на здравословно тегло и редовно спортуване
  • лекарства – за облекчаване на болката
  • поддържащи терапии – за да улеснят ежедневните дейности

В няколко случая, когато други лечения не са били полезни, може да се обмисли и операция за възстановяване, укрепване или подмяна на увредени стави.

Промени в начина на живот

Упражнение

Упражненията са едно от най-важните лечения за хора с остеоартрит, независимо от вашата възраст или ниво на фитнес. Вашата физическа активност трябва да включва комбинация от упражнения за укрепване на мускулите и упражнения за подобряване на общата ви кондиция.

Ако остеоартритът ви причинява болка и скованост, може да мислите, че упражненията ще влошат симптомите ви.

Редовното упражнение, което ви поддържа активни, изгражда мускули и укрепва ставите, обикновено помага за подобряване на симптомите.

Упражненията са полезни и за отслабване, подобряване на стойката и облекчаване на стреса, като всичко това ще облекчи симптомите.

Вашият личен лекар или евентуално физиотерапевт ще обсъдят ползите, които можете да очаквате от програма за упражнения, и може да ви даде план за упражнения, които да следвате у дома.

Важно е да следвате този план, защото има риск твърде много упражнения твърде бързо или извършване на грешен вид упражнения могат да увредят ставите ви.

Научете повече за здравето и фитнеса, включително прости начини за упражнения у дома.

Отслабване

Наднорменото тегло или затлъстяването често влошават артрозата, тъй като натоварват допълнително някои стави.

За да разберете дали имате наднормено тегло или затлъстяване, използвайте калкулатора за здравословно тегло .

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, опитайте се да отслабнете, като правите повече физическа активност и се храните по-здравословно.

Обсъдете всеки нов план за упражнения с вашия личен лекар или физиотерапевт, преди да започнете. Те могат да ви помогнат да планирате подходяща програма за упражнения за вас. Вашият общопрактикуващ лекар и медицинската сестра също могат да ви посъветват как да отслабвате бавно и безопасно.

Научете повече за отслабването .

Лекарства за облекчаване на болката

Вашият лекар ще говори с вас за лекарства за облекчаване на болката от остеоартрит.

Понякога може да е необходима комбинация от терапии, като болкоуспокояващи, упражнения и помощни средства или хирургическа намеса, за да се контролира болката.

Типът болкоуспокояващо, който може да Ви препоръча лекар, ще зависи от тежестта на болката и други състояния или здравословни проблеми, които имате. Основните използвани лекарства са по-долу.

Парацетамол

Ако имате болка, причинена от остеоартрит, личният лекар може да предложи да започнете да приемате парацетамол. Можете да го купите в супермаркети или аптеки. Най-добре е да го приемате редовно, вместо да чакате, докато болката ви стане непоносима.

Когато приемате парацетамол, винаги използвайте дозата, препоръчана от личния лекар, и не надвишавайте максималната доза, посочена на опаковката.

Научете повече за парацетамола .

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

Ако парацетамолът не контролира ефективно болката при остеоартрит, личният лекар може да предпише нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) .

НСПВС са болкоуспокояващи, които действат чрез намаляване на възпалението.

Някои НСПВС се предлагат като кремове (локални НСПВС), които прилагате директно върху засегнатите стави. Някои локални НСПВС се отпускат без рецепта. Те могат да бъдат особено ефективни, ако имате остеоартрит в коленете или ръцете. Освен че помагат за облекчаване на болката, те също могат да помогнат за намаляване на отока в ставите.

Вашият лекар ще обсъди с вас вида НСПВС, който трябва да приемате, и ползите и рисковете, свързани с него.

Може да са необходими таблетки с НСПВС, ако парацетамолът и локалните НСПВС не облекчават болката. Те може да не са подходящи за хора с определени състояния, като астма , стомашна язва или ангина , или ако сте прекарали инфаркт или инсулт . Ако приемате ниски дози аспирин , попитайте личния лекар дали трябва да използвате НСПВС.

Ако вашият общопрактикуващ лекар препоръча или предпише приемане на НСПВС през устата, те обикновено също предписват лекарство, наречено инхибитор на протонната помпа (PPI), което да приемате едновременно. НСПВС могат да разрушат лигавицата в стомаха ви, която го предпазва от стомашна киселина. ИПП намаляват количеството киселина, произвеждано от стомаха, намалявайки риска от увреждане на стомашната ви лигавица.

Опиоиди

Опиоидите, като кодеин, са друг вид болкоуспокояващо средство, което може да облекчи болката ви, ако парацетамолът не действа. Опиоидите могат да помогнат за облекчаване на силна болка, но също така могат да причинят странични ефекти като сънливост, гадене и запек .

Кодеинът се комбинира с парацетамол в често срещани лекарства като кокодамол.

Ако трябва да приемате редовно опиоид, Вашият лекар може да Ви предпише слабително, което да приема заедно с него, за да предотврати запек.

Крем за капсаицин

Личният лекар може да предпише крем с капсаицин, ако имате остеоартрит в ръцете или коленете и локалните НСПВС не са ефективни за облекчаване на болката.

Кремът капсаицин действа, като блокира нервите, които изпращат съобщения за болка в третираната област. Може да се наложи да го използвате известно време, преди да има ефект. Трябва да изпитате известно облекчаване на болката през първите 2 седмици от употребата на крема, но може да отнеме до месец, за да бъде лечението напълно ефективно.

Нанасяйте количество капсуицин в размер на грахово зърно върху засегнатите стави до 4 пъти на ден, но не по-често от всеки 4 часа. Не използвайте капсаицин крем върху счупена или възпалена кожа и винаги измивайте ръцете си след прилагането му.

Внимавайте да не попадате никакъв крем капсаицин върху деликатни зони, като очите, устата, носа и гениталиите. Капсаицинът се произвежда от люти чушки, така че ако го попаднете в чувствителни области на тялото си, вероятно ще бъде много болезнено за няколко часа. Това обаче няма да причини никакви щети.

Може да забележите усещане за парене на кожата си след прилагане на капсаицин крем. За това не трябва да се притеснявате и колкото повече го използвате, толкова по-малко трябва да се случи. Но избягвайте да използвате твърде много крем или да имате гореща вана или душ преди или след прилагането му, защото това може да влоши усещането за парене.

Инжекции на стероиди

Стероидите са вид лекарства, които съдържат изкуствени версии на хормона кортизол и понякога се използват за лечение на особено болезнени мускулно-скелетни проблеми.

Някои хора с остеоартрит могат да получат стероидни инжекции, когато други лечения не са дали резултат.

Инжекцията ще бъде направена директно в засегнатата област. Може първо да Ви бъде приложен локален анестетик, за да изтръпнете областта и да намалите болката.

Инжекциите на стероиди действат бързо и могат да облекчат болката в продължение на няколко седмици или месеци.

Поддържащи лечения

В допълнение към промените в начина на живот и лекарствата, може да се възползвате от редица поддържащи лечения, които могат да помогнат за намаляване на болката и улесняване на ежедневните задачи.

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)

Транскутанната електрическа нервна стимулация (TENS) използва машина, която изпраща електрически импулси чрез лепкави петна, наречени електроди, прикрепени към кожата. Това може да помогне за облекчаване на болката, причинена от остеоартрита, чрез изтръпване на нервните окончания в гръбначния мозък, които контролират болката.

Лечението с TENS обикновено се урежда от физиотерапевт или лекар, който може да ви посъветва за силата на импулсите и колко дълго трябва да продължи лечението ви.

Топли или студени опаковки

Прилагането на топли или студени опаковки върху ставите може да облекчи болката и симптомите на остеоартрит при някои хора. Бутилка с топла вода, напълнена с гореща или студена вода и приложена върху засегнатата област, може да бъде много ефективна за намаляване на болката.

Предлагат се и специални топли и студени опаковки, които могат да се охладят във фризера или да се нагреят в микровълнова фурна и работят по подобен начин.

Помощни устройства

Ако остеоартритът причинява проблеми с подвижността или затруднява извършването на ежедневни задачи, няколко устройства могат да помогнат. Вашият личен лекар може да ви насочи към физиотерапевт или ерготерапевт за специализирана помощ и съвет.

Ако имате остеоартрит в долните крайници, като бедрата, коленете или стъпалата, вашият физиотерапевт или ерготерапевт може да предложи специални обувки или стелки за обувките ви.

Обувките с амортисьорни подметки могат да помогнат за облекчаване на част от натиска върху ставите в краката ви, докато ходите. Специалните стелки могат да ви помогнат да разпределите теглото си по-равномерно. Брекетите и опорите за крака също работят по същия начин.

Ако имате остеоартрит в бедрото или коляното, който засяга мобилността ви, може да се наложи да използвате помощно средство за ходене, като пръчка или бастун. Дръжте го на противоположната страна на тялото си до засегнатия крак, така че да отнеме част от теглото ви.

Шина (парче твърд материал, използвано за осигуряване на опора на ставата или костта) също може да бъде полезна, ако трябва да си починете болезнена става. Вашият физиотерапевт може да ви предостави шина и да ви даде съвет как да я използвате правилно.

Ако ръцете ви са засегнати от остеоартрит, може да се нуждаете и от помощ при ръчни задачи, като например отваряне на чешмата. Специални устройства, като стругари, могат да направят изпълнението на тези задачи по-управляемо. Вашият ерготерапевт може да ви даде помощ и съвети относно използването на помощни средства в дома или на работното ви място.

Мануална терапия

Неизползването на ставите може да доведе до загуба на мускулите и може да увеличи сковаността, причинена от остеоартрит. Мануалната терапия е техника, при която физиотерапевтът използва ръцете си, за да разтяга, мобилизира и масажира телесните тъкани, за да поддържа ставите ви еластични и гъвкави.

Научете повече за физиотерапията .

Хирургия

Операцията за остеоартрит е необходима само в малък брой случаи, когато други лечения не са били ефективни или когато една от ставите ви е сериозно повредена.

Ако се нуждаете от операция за остеоартрит, вашият лекар ще ви насочи към ортопедичен хирург. Операцията при остеоартрит може значително да подобри симптомите, мобилността и качеството на живот.

Въпреки това, операцията не може да бъде гарантирана, за да се отървете напълно от симптомите си и все още може да изпитвате болка и скованост от състоянието си.

Има няколко различни вида операции за остеоартрит.

Подмяна на ставите

Смяната на ставите, известна още като артропластика, се прави най-често за подмяна на тазобедрените и коленните стави.

По време на артропластика, вашият хирург ще премахне засегнатата ви става и ще я замени с изкуствена става (протеза), изработена от специални пластмаси и метал. Изкуствената става може да продължи до 20 години, въпреки че в крайна сметка може да се наложи да бъде заменена.

Съществува и по-нов тип операция за заместване на ставите, наречена възстановяване на повърхността. Това използва само метални компоненти и може да е по-подходящо за по-млади пациенти. Вашият хирург ще обсъди с вас вида на операцията, която би била най-добрата.

Научете повече за подмяната на тазобедрената става и коляното .

Свързване на ставите

Ако подмяната на ставите не е подходяща за вас, вашият хирург може да предложи операция за сливане на ставата ви в постоянно положение, известно като артродеза.

Това означава, че ставата ви ще бъде по-силна и много по-малко болезнена, въпреки че вече няма да можете да я движите.

Добавяне или премахване на кост около ставата

Ако имате остеоартрит в коленете, но не сте подходящ за операция за заместване на коляното, може да имате възможност да се подложите на операция, наречена остеотомия. Това включва, че вашият хирург добавя или премахва малка част от костта над или под колянната ви става.

Това помага за пренареждане на коляното, така че теглото ви вече да не е фокусирано върху увредената част на коляното. Остеотомията може да облекчи симптомите на остеоартрит, въпреки че в крайна сметка може да се наложи операция за смяна на коляното.

Допълнителни и алтернативни терапии

Някои хора с остеоартрит опитват допълнителни или алтернативни терапии – като акупунктура и ароматерапия – и ги намират за полезни.

Липсват обаче медицински доказателства, които да предполагат, че са ефективни и обикновено не се препоръчват от Националния институт за здравни грижи (NICE).

Хранителни добавки

Редица хранителни добавки са били използвани за лечение на остеоартрит в миналото, включително хондроитин и глюкозамин.

Личните лекари вече не предписват хондроитин и глюкозамин на , тъй като няма сериозни доказателства, че те са ефективни като лечение.

Като цяло добавките могат да бъдат скъпи и NICE препоръчва да не се предлагат рутинно в .

Рубефациенти

Рубефациентите се предлагат като гелове и кремове, които произвеждат топъл, зачервяващ ефект върху кожата ви, когато ги втривате. Няколко рубефациенти са използвани за лечение на болки в ставите, причинени от остеоартрит.

Изследванията обаче показват, че рубефациентите имат малък ефект за подобряване на симптомите на остеоартрит и поради това NICE не препоръчва използването им.