Нощно напикаване – причини

Мокринето в леглото не е по вина на вашето дете и често няма очевидна причина това да се случи. В много случаи нощното напикаване протича в семейства.

Понякога може да има повече от една основна причина.

Пиене на напитки преди лягане

Пиенето на много течности вечер може да накара детето ви да намокри леглото през нощта, особено ако има малък пикочен мехур.

Напитките, съдържащи кофеин, като кола, чай и кафе, също могат да увеличат желанието за уини.


Не се събужда през нощта

След като количеството урина в пикочния мехур достигне определена точка, повечето хора се събуждат, тъй като изпитват нужда да отидат до тоалетната.

Но някои по-малки деца са особено дълбоки спящи и мозъкът им не реагира на сигнали, изпратени от пикочния мехур, така че те не се събуждат.

При някои деца нервите, прикрепени към пикочния мехур, все още не са напълно развити, така че те не изпращат достатъчно силен сигнал към мозъка.

Понякога детето може да се събуди през нощта с пълен пикочен мехур, но да не ходи до тоалетна. Това може да се дължи на детските страхове, като страх от тъмнината.


Основно здравословно състояние

Нощното омокряне също може да бъде причинено от основно здравословно състояние, като например:


  • запек – ако червата на детето се запушат с твърд кал, това може да окаже натиск върху пикочния мехур и да доведе до омокряне в леглото
  • инфекция на пикочните пътища (ИПП) – вашето дете може да има и други симптоми, като треска и болка, когато се разплаква
  • диабет тип 1 – други симптоми на това включват умора и усещане за жажда през цялото време

Емоционални проблеми

В някои случаи нощното напикаване може да е знак, че детето ви е разстроено или притеснено. Стартирането на ново училище, малтретирането или пристигането на ново бебе в семейството може да бъде много стресиращо за малкото дете.

Ако детето ви е започнало да мокри леглото, след като известно време е било сухо през нощта, зад него може да има емоционален проблем.