Невроендокринни тумори

Невроендокринният тумор е рядък тумор, който може да се развие в много различни органи на тялото. Той засяга клетките, които отделят хормони в кръвта (невроендокринни клетки).

Невроендокринните тумори могат да бъдат ракови (злокачествени) или неракови (доброкачествени). Те често растат бавно, но не винаги.

Симптоми на невроендокринни тумори

Симптомите на невроендокринния тумор зависят от това къде се намира в тялото и какви хормони произвежда.

Например, тумор в храносмилателната система (стомашно-чревен невроендокринен тумор) може да причини диария , запек или коремни болки.

Туморът в белия дроб (белодробен невроендокринен тумор) може да причини хрипове или постоянна кашлица .

Някои тумори могат да доведат до необичайно голямо количество хормони, които се отделят в кръвта. Те са известни като „функциониращи тумори“ и могат да причинят симптоми като диария, зачервяване, спазми, хрипове, ниска кръвна захар (хипогликемия) , промени в кръвното налягане и сърдечни проблеми.

Причини за невроендокринни тумори

Причината за невроендокринните тумори не е напълно изяснена. Вашият шанс да развиете обаче се увеличава, ако имате едно от следните наследствени състояния:

Изследванията показват, че рискът от развитие на невроендокринен тумор е леко увеличен, ако баща ви, майка, брат или сестра са имали някакъв вид рак.

Диагностициране на невроендокринни тумори

Много тестове могат да се използват за диагностициране на невроендокринни тумори, включително кръвни тестове , тестове на урина, сканиране и биопсия (където се взема малка тъканна проба за по-внимателно изследване).

Видовете използвани сканирания включват:

Лечение на невроендокринни тумори

Как се лекува невроендокринният тумор ще зависи от вашите индивидуални обстоятелства, като например:

  • където е туморът
  • колко напреднало е вашето състояние
  • цялостното ви здраве

За съжаление много хора се диагностицират едва след като туморът се е разпространил в други части на тялото.

Все пак може да е възможно да се използва операция за отстраняване на тумора. Ако операцията не може напълно да излекува състоянието ви, тя може да се използва за намаляване и управление на симптомите.

Може да се препоръча медикаменти, наречени аналози на соматостатин , като октреотид или ланреотид. Те спират тялото ви да произвежда твърде много хормони и могат да намалят тежестта на симптомите и да забавят развитието на състоянието. Ще имате инжекция, обикновено веднъж на 28 дни.

Възможно е също така да се свие туморът или да се спре растежа му, като се използват лечения, които блокират кръвоснабдяването му (емболизация), или се използва химиотерапия , лъчетерапия или радиочестотна аблация (където топлината се използва за унищожаване на клетките).

Има и две лечения – еверолимус и сунитиниб – които могат да се използват за лечение на някои невроендокринни тумори при възрастни, ако:

  • те не могат да бъдат напълно отстранени с помощта на операция
  • те са се разпространили
  • симптомите се влошават

Еверолимус се приема като таблетка, а сунитиниб се приема като капсула.

Националният институт за здравни грижи (NICE) разполага с повече информация за еверолимус и сунитиниб .

Cancer Research UK също има повече информация за невроендокринните тумори .