Нарколепсия – лечение

Няма конкретно лекарство за нарколепсия, но можете да управлявате симптомите и да сведете до минимум тяхното въздействие върху ежедневието ви.

Правенето на някои прости промени в навиците ви за сън понякога може да помогне. Ако симптомите са по-тежки, обикновено ще трябва да вземете лекарство.

Добри навици за сън

Нещата, които можете да направите, за да намалите прекомерната сънливост през деня и да улесните съня през нощта, включват:

Някои лекарства, които купувате от аптека, като лекарства за настинка и алергии, могат да предизвикат сънливост като страничен ефект.

Трябва да избягвате приема на тези видове лекарства през деня, ако имате нарколепсия, тъй като те могат да влошат дневната ви сънливост.

Говорете с личен лекар или фармацевт, ако не сте сигурни кои лекарства причиняват сънливост. Те може да са в състояние да препоръчат несънливи алтернативи.

Говорейки с другите

Освен че е трудно състояние за живот, нарколепсията може да бъде и трудна за разбиране.

Някои от симптомите, като внезапна загуба на мускулен контрол (катаплексия), могат да бъдат плашещи за хора, които не знаят за състоянието.

Може да ви е полезно да говорите с приятелите и семейството си за вашето състояние.

Кажете на учителите на детето си, ако детето ви е диагностицирано с нарколепсия. Важно е учителите да са наясно със състоянието на вашето дете, за да не бъркат поведението си с мързел или да стоят твърде късно през нощта.

Ако имате нарколепсия, няма причина, поради която да не можете да работите, стига работодателят да е наясно с вашето състояние и да се съгласи да го приспособи, като например да ви позволи да работите по гъвкаво работно време или да спите планирано. Но някои кариери няма да са подходящи за вас.

Вашият личен лекар или специалист може да ви уреди да говорите със социален работник, ако смятат, че това може да помогне.

Социалният работник може да предложи консултации и подкрепа, включително съвети относно кариерата, всякакви корекции, които могат да бъдат направени в училище или на работа, както и всички финансови проблеми или проблеми в отношенията, които може да имате.

Може също да ви бъде полезно да се свържете с местна или национална група за подкрепа за нарколепсия, като Narcolepsy UK .

Те ще могат да предоставят съвети относно живота с нарколепсия и да ви свържат с други хора в подобна ситуация.

Лекарство

Редица различни лекарства се използват за лечение на симптомите на нарколепсия , но не всички са лицензирани за нарколепсия и доказателствата за тяхната ефективност при лечението на състоянието не винаги са силни.

Наличността на някои от тези лекарства в също може да се различава в зависимост от политиката на местния орган на .

Стимуланти

Ако е необходимо, вашият лекар или специалист може да предпише вид лекарство, известно като стимулант, като модафинил, дексамфетамин, метилфенидат или питолисант.

Тези лекарства стимулират централната нервна система, което може да ви помогне да сте будни през деня. Те обикновено се приемат като таблетки всяка сутрин.

Честите нежелани реакции на стимулантите включват:

  • главоболие
  • гадене
  • нервност
  • затруднено сън през нощта (безсъние)
  • стомашни болки
  • раздразнителност
  • отслабване

Говорете с личния си лекар или специалист, ако имате постоянни или обезпокоителни странични ефекти, докато приемате стимулант. Те може да са в състояние да предпишат алтернативно лекарство.

Модафинил е свързан с неравномерен сърдечен ритъм (аритмии) и повишаване на кръвното налягане, така че ще трябва да бъдете редовно наблюдавани по време на лечението, за да проверите за тези проблеми.

Натриев оксибат

Натриевият оксибат е лекарство, което може да подобри внезапната загуба на мускулен контрол и да ви помогне да спите през нощта, което също може да намали сънливостта през деня. Но все още не се финансира от в много области.

Натриевият оксибат е течно лекарство, което пиете през нощта в 2 дози: първото, когато легнете в леглото, а второто 2,5 до 4 часа по-късно.

Може да се наложи да използвате будилник, за да сте сигурни, че приемате лекарството в точното време.

Ще трябва да приемате натриев оксибат 2 до 3 часа след хранене, тъй като храната може да повлияе на това колко от лекарството се абсорбира в тялото ви.

Не пийте алкохол, докато приемате натриев оксибат. Трябва също да избягвате дейности, които изискват умствена бдителност, като шофиране или работа с тежки машини, поне до 6 часа след приемането му.

Честите нежелани реакции на натриевия оксибат включват:

Уведомете Вашия лекар или специалист, ако приемате натриев оксибат и имате постоянни или обезпокоителни странични ефекти.

Антидепресанти

Въпреки че има известна несигурност относно ефективността на антидепресантите при лечението на нарколепсия, те понякога се използват за лечение на симптоми като внезапна загуба на мускулен контрол, халюцинации и парализа на съня .

Много различни видове антидепресанти са били използвани за лечение на хора с нарколепсия, включително:

Смята се, че тези лекарства действат, като променят нивата на някои химикали в мозъка ви и намаляват количеството сън (REM), който е отговорен за много от симптомите на нарколепсията .

Нежеланите реакции, които може да изпитате, ще зависят от конкретното лекарство, което приемате, но общите нежелани реакции на антидепресантите могат да включват:

Повечето нежелани реакции ще се подобрят в рамките на няколко седмици. Говорете с личния си лекар или специалист, ако имате някакви нежелани реакции, които са особено обезпокоителни или постоянни.

Не трябва да спирате приема на антидепресанти внезапно, тъй като може да имате неприятни ефекти на отнемане.

Ако искате да спрете приема на Вашето лекарство, Вашият лекар постепенно ще намали дозата Ви в рамките на няколко седмици.