Множествен миелом – симптоми

Множественият миелом може да не причини никакви симптоми в ранните етапи, но в крайна сметка води до широк спектър от проблеми. Често се диагностицира след рутинен кръвен тест или понякога тест на урина.

Посетете личен лекар, ако имате някой от симптомите на мултиплен миелом. Въпреки че е малко вероятно те да бъдат причинени от рак, най-добре е да сте сигурни, като поставите правилна диагноза.

Болка в костите

Множественият миелом може да причини болка в засегнатите кости – обикновено гърба, ребрата или бедрата. Болката често е постоянна тъпа болка, която може да се влоши при движение.


Костни фрактури и компресия на гръбначния мозък

Множественият миелом може да отслаби костите и да ги направи по-склонни да се счупят (фрактура). Най-често са засегнати гръбначният стълб и дългите кости (ръце и крака).

Фрактурите на гръбначния стълб могат да доведат до срутване на отделите на гръбначния стълб, което води до болка, а понякога и до компресия на гръбначния мозък (основната колона от нерви, течаща по гърба).

Компресията на гръбначния мозък може да причини:


  • карфици и игли
  • изтръпване и слабост в краката и ходилата
  • проблеми с контрола на пикочния мехур и червата

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на компресия на гръбначния мозък. Това е спешен случай и се нуждае от незабавно разследване и лечение.

Анемия

Множественият миелом може да повлияе на производството на кръвни клетки в костния мозък, което може да доведе до липса на червени кръвни клетки (анемия) . Това може да се появи и като страничен ефект от лечението на миелома.

Ако имате анемия, може да се почувствате много уморени, слаби и задъхани.

Повтарящи се инфекции

Хората с множествен миелом са особено уязвими към инфекция, тъй като състоянието пречи на имунната система, естествената защита на организма срещу инфекция и болести.

Може да откриете, че получавате чести инфекции, които продължават дълго време.


Повишени нива на калций в кръвта

Високо ниво на калций в кръвта (хиперкалциемия) може да се развие при хора с множествен миелом, тъй като твърде много калций се отделя от засегнатите кости в кръвта.

Симптомите на хиперкалциемия могат да включват:

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на хиперкалциемия, тъй като те се нуждаят от бързо разследване и лечение.

Необичайно кървене

Някои хора с множествен миелом имат синини и необичайни кръвоизливи (кръвоизливи) – като чести кървене от носа , кървене от венците и обилни менструации .

Това е така, защото раковите клетки в костния мозък могат да спрат да се образуват кръвосъсирващи клетки, наречени тромбоцити.

Удебелена кръв

При някои хора множественият миелом може да причини кръвта да стане по-плътна от нормалното. Това се дължи на излишните протеини, които клетките на миелома често произвеждат.

Това е известно като хипервискозитет и може да причини проблеми като:

Бъбречни проблеми

Увреждане на бъбреците може да възникне при хора с множествена миелома. В крайна сметка бъбреците могат да спрат да работят правилно. Това е известно като бъбречно или бъбречно увреждане или бъбречна или бъбречна недостатъчност.

Признаците на бъбречна недостатъчност могат да включват:


  • загуба на тегло и лош апетит
  • подути глезени, крака или ръце
  • умора и липса на енергия
  • задух
  • сърбяща кожа
  • гадене
  • хълцане, което няма да изчезне

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на бъбречна недостатъчност. Това е спешно състояние и се нуждае от бързо разследване и лечение.