Менопауза – лечение

Не всички жени искат лечение за облекчаване на симптомите на менопаузата , но са налични лечения, ако смятате, че симптомите са особено обезпокоителни.

Основното лечение на симптомите на менопаузата е хормонозаместителна терапия (ХЗТ) , въпреки че има и други лечения за някои от симптомите.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

ХЗТ включва прием на естроген, за да замести спада в собствените нива на тялото ви по време на менопаузата. Това може да облекчи много от свързаните симптоми.

Насоките на Националния институт за здравни грижи (NICE) казват, че ХЗТ е ефективна и трябва да се предлага на жени със симптоми на менопауза след обсъждане на рисковете и ползите.

Има два основни типа ХЗТ:

 • комбинирана ХЗТ (естроген и прогестоген) – за жени със симптоми на менопауза, които все още имат утроба (естрогенът, взет самостоятелно, може иначе да увеличи риска от рак на матката )
 • ХЗТ само за естроген – за жени, на които е отстранена утробата при хистеректомия

ХЗТ се предлага под формата на таблетки, кожни пластири, гел за втриване в кожата или импланти.

ХЗТ е изключително ефективен за облекчаване на симптомите на менопаузата, особено горещи вълни и нощно изпотяване, но има редица странични ефекти, включително чувствителност на гърдите, главоболие и вагинално кървене. Също така е свързано с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци и рак на гърдата при някои жени.

ХЗТ не е препоръчително за някои жени, като тези, които са имали определени видове рак на гърдата или са изложени на висок риск от рак на гърдата.

Вашият личен лекар може да ви даде повече информация за рисковете и ползите от ХЗТ, за да ви помогне да решите дали искате да го приемете или не.

Прочетете повече за ХЗТ .

Горещи вълни и нощно изпотяване

Ако изпитате горещи вълни и нощно изпотяване в резултат на менопаузата, понякога могат да помогнат прости мерки, като например:

 • облечен в леко облекло
 • поддържайки спалнята си хладна през нощта
 • вземане на хладен душ, използване на вентилатор или студена напитка
 • опитвате се да намалите нивата на стрес
 • избягване на потенциални задействания, като пикантна храна, кофеин, тютюнопушене и алкохол
 • редовни упражнения и отслабване, ако сте с наднормено тегло

Ако зачервяванията и изпотяването са чести или тежки, вашият лекар може да предложи да вземете ХЗТ.

Ако ХЗТ не е подходяща за вас или бихте предпочели да не я използвате, вашият лекар може да препоръча други лекарства, които могат да помогнат, като клонидин (лекарство за високо кръвно налягане ) или някои антидепресанти .

Тези лекарства могат да причинят неприятни странични ефекти, така че е важно да обсъдите рисковете и ползите с Вашия лекар, преди да започнете лечението.

Промени в настроението

Някои жени изпитват промени в настроението, ниско настроение и безпокойство по време на менопаузата.

Мерките за самопомощ, като например почивка, редовни упражнения и релаксиращи дейности като йога и тай чи могат да помогнат. Предлагат се също медикаменти и други лечения, включително ХЗТ и когнитивно-поведенческа терапия (CBT) .

CBT е вид терапия за говорене, която може да подобри ниското настроение и чувството на безпокойство. Вашият личен лекар може да бъде в състояние да ви насочи за CBT в или да препоръча опции за самопомощ като онлайн курсове за CBT.

Антидепресантите могат да помогнат, ако сте диагностицирани с депресия .

Намалено сексуално желание

Обикновено жените губят интерес към секс по време на менопаузата, но ХЗТ често може да помогне с това. Ако ХЗТ не е ефективна, може да ви бъде предложена тестостеронова добавка.

Тестостеронът е мъжкият полов хормон, но може да помогне за възстановяване на половото влечение при жените в менопауза. Понастоящем не е лицензиран за употреба при жени, въпреки че може да бъде предписан от лекар, ако смятат, че това може да помогне.

Възможните странични ефекти на тестостероновите добавки включват акне и нежелан растеж на косата .

Прочетете повече за загубата на либидо и женските сексуални проблеми .

Вагинална сухота и дискомфорт

Ако вагината ви стане суха, болезнена или сърбяща в резултат на менопаузата, вашият лекар може да предпише лечение с естроген, което се поставя директно във вагината ви като песар, крем или вагинален пръстен.

Това може безопасно да се използва заедно с ХЗТ.

Обикновено ще трябва да използвате вагинален естроген за неопределено време, тъй като симптомите вероятно ще се върнат, когато лечението спре. Страничните ефекти обаче са много редки.

Можете също да използвате вагинални овлажнители или лубриканти без рецепта в допълнение към или вместо вагинален естроген.

Прочетете повече за вагиналната сухота и секс с напредването на възрастта .

Слаби кости

Жените, преживели менопаузата, са изложени на повишен риск от развитие на остеопороза (слаби кости) в резултат на по-ниското ниво на естроген в организма.

Можете да намалите шансовете си за развитие на остеопороза, като:

 • прием на ХЗТ – ХЗТ може да помогне за предотвратяване на остеопороза, въпреки че този ефект няма тенденция да продължи след спиране на лечението
 • упражнявайте редовно – включително упражнения за носене на тежести и съпротива
 • яде здравословна диета, която включва много плодове, зеленчуци и източници на калций , като нискомаслено мляко и кисело мляко
 • получаване на малко слънчева светлина – слънчевата светлина върху кожата ви задейства производството на витамин D , който може да ви помогне да запазите костите си здрави
 • спиране на тютюнопушенето и намаляване на алкохола
 • приемане на добавки с калций и / или витамин D, ако не чувствате, че получавате достатъчно от тях – обсъдете това с личния си лекар

Прочетете повече за менопаузата и здравето на костите и предотвратяването на остеопороза .

Последващи срещи

Ако се лекувате за симптомите на менопаузата, ще трябва да се върнете при личния си лекар за последващ преглед след 3 месеца и веднъж годишно след това.

По време на вашите отзиви вашият лекар може:

 • уверете се, че симптомите ви са под контрол
 • попитайте за всякакви странични ефекти и модели на кървене
 • проверете теглото и кръвното си налягане
 • прегледайте типа ХЗТ, който приемате, и направете необходимите промени
 • обсъдете кога бихте могли да спрете лечението и как това може да се направи

Много жени ще се нуждаят от лечение в продължение на няколко години, докато повечето от симптомите на менопаузата отминат.


Допълнителни и алтернативни терапии

Допълнителни и алтернативни лечения, като билкови лекарства и биоидентични („естествени“) хормони, не се препоръчват при симптоми на менопаузата, тъй като обикновено не е ясно колко безопасни и ефективни са те.

Някои лекарства също могат да взаимодействат с други лекарства и да причинят странични ефекти.

Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт за съвет, ако мислите да използвате допълнителна терапия.


< /div> < /section> < section >
< div class = "mc-panel-with-label" >
< h2 class = "mc-panel-with-label__label" > Помогнете ни да подобрим нашия уебсайт < /h2> < p > Ако сте приключили с това, което правите, можете ли да отговорите на някои въпроси относно посещението си днес ? < /p> < p > < a > Участвайте в нашата анкета < /a>
< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/менопауза/симптоми/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Симптоми < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>