Малария – усложнения

Маларията е сериозно заболяване, което може да бъде фатално, ако не се диагностицира и не се лекува бързо. Бременните жени, бебетата, малките деца и възрастните хора са особено изложени на риск.

Паразитът Plasmodium falciparum причинява най-тежките симптоми на малария и повечето смъртни случаи.

Тъй като усложненията от тежка малария могат да се появят в рамките на часове или дни след появата на първите симптоми, важно е да се потърси спешна медицинска помощ възможно най-скоро.

Анемия

Унищожаването на червените кръвни клетки от маларийния паразит може да причини тежка анемия .

Анемията е състояние, при което червените кръвни клетки не са в състояние да пренасят достатъчно кислород към мускулите и органите на тялото, което ви кара да се чувствате сънливи, слаби и отпаднали.

Церебрална малария

В редки случаи маларията може да засегне мозъка. Това е известно като церебрална малария, което може да доведе до подуване на мозъка ви, което понякога води до трайно увреждане на мозъка. Също така може да причини припадъци (гърчове) или кома .

Други усложнения

Други усложнения, които могат да възникнат в резултат на тежка малария, включват:

Малария по време на бременност

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бременните жени да избягват пътувания до райони, където има риск от малария .

Ако получите малария по време на бременност, вие и вашето бебе имате повишен риск от развитие на сериозни усложнения, като например:

Посетете личния си лекар, ако сте бременна и пътувате до зона с висок риск. Те могат да препоръчат прием на антималарийни лекарства.

Прочетете повече за приемането на антималарии по време на бременност .