Клинична депресия – Причини

Няма единична причина за депресия. Това може да се случи по различни причини и има много различни задействания.

За някои хора причината може да бъде разстроително или стресиращо събитие в живота, като загуба , развод, болест, съкращаване и притеснения за работа или пари.

Различните причини често могат да се комбинират, за да предизвикат депресия. Например, може да се почувствате ниско, след като сте болни и след това да преживеете травмиращо събитие, като загуба, което води до депресия.

Хората често говорят за „спирала надолу“ от събития, която води до депресия. Например, ако връзката ви с партньора ви се разпадне, вероятно ще се почувствате ниско, може да спрете да се срещате с приятели и семейство и да започнете да пиете повече. Всичко това може да ви накара да се почувствате по-зле и да предизвика депресия.

Някои проучвания също така предполагат, че е по-вероятно да получите депресия с напредването на възрастта и че това е по-често при хора, които живеят в трудни социални и икономически условия.

Стресови събития

Повечето хора отделят време, за да се примирят със стресови събития, като загуба или прекъсване на връзката. Когато настъпят тези стресови събития, рискът ви да изпаднете в депресия се увеличава, ако спрете да се виждате с приятелите и семейството си и се опитате сами да се справите с проблемите си.


Личност

Може да сте по-уязвими към депресия, ако имате определени личностни черти, като ниска самооценка или сте прекалено самокритични. Това може да се дължи на гените, които сте наследили от родителите си, на ранния си житейски опит или и на двете.


Семейна история

Ако някой от вашето семейство е имал депресия в миналото, като родител, сестра или брат, по-вероятно е и вие да я развиете.


Раждане

Някои жени са особено уязвими към депресия след бременност. Хормоналните и физически промени, както и допълнителната отговорност на новия живот, могат да доведат до постнатална депресия .

Самота

Чувството на самота , причинено от неща като откъсване от семейството и приятелите, може да увеличи риска от депресия.

Алкохол и наркотици

Когато животът ги сваля, някои хора се опитват да се справят, като пият твърде много алкохол или вземат наркотици . Това може да доведе до спирала на депресия.

Канабисът може да ви помогне да се отпуснете, но има доказателства, че може да доведе и до депресия, особено при тийнейджърите.

„Да си удавите мъките“ с напитка също не се препоръчва. Алкохолът влияе върху химията на мозъка, което увеличава риска от депресия.

Болест

Може да имате по-висок риск от депресия, ако имате дълготрайно или животозастрашаващо заболяване, като коронарна болест на сърцето или рак .

Нараняванията на главата също са често недостатъчно призната причина за депресия. Тежката травма на главата може да предизвика промени в настроението и емоционални проблеми.

Някои хора може да имат слабо функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) в резултат на проблеми с имунната система. В по-редки случаи леко нараняване на главата може да увреди хипофизната жлеза, която е жлеза с размер на грахово зърно в основата на мозъка ви и произвежда хормони, стимулиращи щитовидната жлеза.

Това може да причини редица симптоми, като екстремна умора и липса на интерес към секс ( загуба на либидо ), което от своя страна може да доведе до депресия.