Късогледство (късогледство) – Лечение

Очилата или контактните лещи са най-често срещаният метод за коригиране на късогледство (късогледство). Лазерната хирургия също става все по-популярна.

Имплантирането на изкуствени лещи в очите е доста нова техника, която се използва много от време на време, ако лазерната хирургия е неефективна или не е възможна (например хора с много тежка късогледство).

Коригиращи лещи

Очила

Късогледството обикновено може да бъде коригирано с помощта на очила, направени специално по ваше лекарско предписание.

Вижте диагностика на късогледство за повече информация относно това, което означава вашата рецепта.

Носенето на леща, направена по ваша рецепта, ще гарантира, че светлината се фокусира правилно в задната част на окото (ретината), така че отдалечените обекти да не изглеждат неясни.

Дебелината и теглото на лещите, от които се нуждаете, ще зависят от това колко сте късогледи.

Зрението ви често се променя с напредването на възрастта, което означава, че в крайна сметка може да се наложи да използвате 2 чифта очила: 1 чифт за дейности от близко виждане като четене и другия чифт за дейности със зрение от разстояние, като гледане на телевизия.

Някои хора предпочитат да използват бифокални лещи, които им позволяват да виждат ясно обекти, които са както отблизо, така и далеч, без да сменят очилата си.

Можете също така да получите мултифокални лещи, които ви помагат да виждате близките предмети и тези на средно и голямо разстояние (варифокални очила).

Контактни лещи

Контактните лещи също могат да се използват за коригиране на зрението по същия начин като очилата.

Някои хора предпочитат контактните лещи пред очилата, защото са леки и почти невидими, но някои хора ги смятат за по-голяма караница, отколкото да носят очила.

Контактните лещи могат да се носят ежедневно и да се изхвърлят всеки ден (ежедневни еднократни продукти) или да се дезинфекцират и използват повторно.

Те могат да се носят и за по-дълъг период от време, въпреки че обикновено очните специалисти препоръчват контактните лещи да не се носят през нощта поради риск от инфекция.

Някои оптици много често използват техника, наречена ортокератология.

Това включва носене на твърда контактна леща през нощта, за да се изглади кривината на роговицата (прозрачният слой в предната част на окото), така че да можете да виждате по-добре без леща или очила през деня.

Това не е лек за късогледство, тъй като роговицата обикновено се връща в нормалната си форма, но може да намали зависимостта от лещите при някои хора.

Вашият оптик може да ви посъветва за най-подходящия тип контактни лещи за вас.

Ако решите да носите контактни лещи, много е важно да поддържате лещите си чисти и хигиенични, за да предотвратите очни инфекции.

Прочетете повече за безопасността на контактните лещи .

Наличност и цена

Можете да получите ваучери за разходи за очила или контактни лещи, ако отговаряте на условията (например, ако сте на възраст под 16 години или получавате подкрепа за доходи).

Прочетете за правата на за грижа за очите, за да проверите дали отговаряте на условията.

Ако не отговаряте на условията, ще трябва да платите за очила или контактни лещи. Цената на очилата може да варира значително в зависимост от вашия избор на рамка.

Очилата за начално ниво започват от около £ 50, като дизайнерските очила струват няколко стотин лири.

Цената на контактните лещи ще варира в зависимост от вашата рецепта и вида на лещите, които сте избрали.

Те могат да варират от £ 5 до £ 10 на месец за някои месечни консумативи, до £ 30 до £ 50 на месец за някои ежедневни продукти за еднократна употреба.

Лазерна операция на очите

Лазерната операция на очите включва използването на лазер за изгаряне на малки части от роговицата, за да коригира кривината, така че светлината да е по-добре фокусирана върху ретината.

Има 3 основни типа лазерна операция на очите:

 • фоторефракционна кератектомия (PRK) – където се отстранява малко количество от повърхността на роговицата и се използва лазер за отстраняване на тъкан и промяна на формата на роговицата
 • лазерен епителиален кератомилевзис (LASEK) – подобно на PRK, но включва използването на алкохол за разхлабване на повърхността на роговицата, така че клапи от тъкан да може да се повдигне, докато лазерът се използва за промяна на формата на роговицата; след това клапата се връща на мястото си след това
 • лазерна in situ кератектомия (LASIK) – подобно на LASEK, но се създава по-малка клапа на роговицата

Тези процедури обикновено се извършват амбулаторно, така че обикновено няма да се налага да останете в болница за една нощ.

Обикновено лечението отнема по-малко от 30 минути и се използва местна упойка, за да изтръпне очите ви, докато се провежда.

Коя процедура е най-добра?

И трите техники за лазерна хирургия на очите дават сходни резултати, но обикновено имат различно време за възстановяване.

LASEK или LASIK обикновено са предпочитаните методи, тъй като не причиняват почти никаква болка и зрението ви обикновено започва да се възстановява в рамките на няколко часа или дни. Но зрението ви може да не се стабилизира напълно до месец.

PRK може да бъде малко болезнен и може да отнеме няколко месеца, докато зрението ви се стабилизира след това.

LASIK може да се извърши само ако роговицата ви е достатъчно дебела. Ако роговицата ви е тънка, рискът от възникващи усложнения, като загуба на зрение , е твърде висок.

LASEK и PRK може да са възможни, ако роговицата ви не е достатъчно дебела за LASIK.

Кралският колеж по офталмология публикува ръководство за пациента за рефрактивна лазерна хирургия (PDF, 364kb) и също така има отговори на конкретни въпроси относно лазерната рефракционна хирургия (PDF, 196kb) .

Можете също да прочетете насоки от Националния институт за здравни грижи (NICE) относно лазерната хирургия за коригиране на рефракционните грешки .

Резултати

Резултатите и от трите техники обикновено са добри.

Въпреки че не винаги е възможно да излекувате напълно късогледството си, около 9 от 10 души изпитват значително подобрение в зрението си.

Много хора са в състояние да отговорят на минималните изисквания за зрение при шофиране .

Повечето хора, които имат лазерна хирургия, съобщават, че са доволни от резултатите.

Но е важно да осъзнаете, че лазерната хирургия не е задължително да подобри зрението ви в същата степен като носенето на коригиращи лещи.

Също така, както при всеки вид хирургия, лазерната хирургия крие риск от усложнения.

Рискове и усложнения

Лазерната операция на очите носи рискове, включително:

 • сухота в очите – това обикновено ще продължи няколко месеца, като през това време можете да смазвате очите си със специални капки за очи
 • отстраняване на твърде много тъкан на роговицата – това се случва в около 1 на 20 случая и може да ви остави с дълго зрящо око
 • намалено нощно виждане – това обикновено преминава в рамките на 6 седмици
 • ефект на мъгла около ярки светлини – това обикновено отминава в рамките на 6 до 12 месеца

Съществува и малък риск от потенциално сериозни усложнения, които могат да застрашат зрението ви, като роговицата да стане твърде тънка или заразена.

Но тези проблеми са редки, срещат се по-малко от 1 на всеки 500 случая.

Уверете се, че разбирате всички рискове, свързани с това, преди да вземете решение за лазерна операция на очите.

Кой не може да направи лазерна операция?

Не трябва да правите каквато и да е лазерна операция на очите, ако сте на възраст под 21 години. Това е така, защото зрението ви все още може да се развива на този етап.

Дори ако сте над 21 години, лазерна операция на очите трябва да се извършва само ако предписанията на очилата или контактните ви лещи не са се променили значително през последните 2 години или повече.

Може също да не сте подходящи за лазерна хирургия, ако:

 • имате диабет – това може да причини аномалии в очите, които могат да се влошат при лазерна операция на роговицата
 • сте бременна или кърмите – тялото ви ще съдържа хормони, които причиняват леки колебания в зрението ви, което затруднява прецизната операция
 • имате състояние, което засяга имунната ви система , като ХИВ или ревматоиден артрит (тези състояния могат да повлияят на способността ви да се възстановите след операция)
 • имате други проблеми с очите , като глаукома (повишено налягане в окото) или катаракта (мътни петна в лещата на окото)

Лазерната операция на очите обикновено може да бъде ефективна за хора с рецепта до -10D.

Научете повече за диагностицирането на късогледство

Ако късогледството ви е по-тежко, имплантите на лещи може да са по-подходящи.

Наличност и цена

Лазерната хирургия обикновено не се предлага в , тъй като други лечения, като очила или контактни лещи, се считат за еднакво, ако не и по-ефективни.

Това означава, че обикновено ще трябва да плащате за операция частно.

Цените могат да варират в зависимост от това къде живеете, отделната клиника и вида на оборудването, използвано по време на процедурата.

Като груба оценка обикновено трябва да платите някъде около 800 до 1500 паунда за всяко око.

Операция за имплантиране на лещи

Имплантацията на лещи е сравнително нов вид хирургия за късогледство. Това включва имплантиране на изкуствена леща в окото ви чрез малък разрез в роговицата.

Лещите са специално проектирани, за да помогнат за по-ясно фокусиране на светлината върху ретината.

Те могат да бъдат полезни за подобряване на зрението на хора с много тежка късогледство или такива, които имат затруднения да носят очила или контактни лещи.

Има 2 основни типа имплантиране на лещи:

И двата типа импланти обикновено се поставят под местна упойка и обикновено ще можете да се върнете у дома същия ден. Всяко око обикновено се лекува по отделни поводи.

Резултати

Имплантите на Phakic лещи могат да постигнат по-добри резултати от заместването на лещи по отношение на подобряване на зрението в дългосрочен план. Но техниката носи по-висок риск от усложнения, като катаракта.

Като цяло повечето хора ще изпитат значително подобрение във визията си. Около 1 на 4 може да има почти напълно нормално зрение (зрение „20/20“) след това.

Замяната на лещите може да е по-подходяща за възрастни хора с увреждане на очите или състояние на очите, различно от късогледство, като катаракта или глаукома.

Освен това, тъй като и двете техники са сравнително нови, има малко информация дали са безопасни или ефективни в дългосрочен план.

Рискове и усложнения

Както всички медицински процедури, операцията за поставяне на импланти на изкуствени лещи в очите крие риск от усложнения.

Затъмняването на задната капсула (PCO) е едно от най-честите усложнения при операцията за имплантиране на лещи. Тук част от изкуствената леща става удебелена и мътна.

PCO обикновено настъпва няколко месеца или години след операция. Лечението на PCO може да включва лазерна операция за отстраняване на удебелената част на лещата.

Други възможни усложнения на операцията за имплантиране на лещи включват:

 • отлепване на ретината (където ретината започва да се отдръпва от кръвоносните съдове, които я снабдяват с кислород и хранителни вещества)
 • катаракта
 • виждайки ореол от светлина около предмети през нощта
 • намалено нощно виждане
 • глаукома

Трябва да говорите с Вашия лекар или хирург за всяка процедура, така че да сте напълно наясно с всички рискове.

Наличност и цена

Както при лазерната хирургия, операцията за имплантиране на лещи обикновено не се предлага в .

И двата вида операция могат да бъдат доста скъпи, като много клиники посочват цени от около 4000 до 5000 £ за лечение на двете очи.

Мога ли да спра да се влошава късогледството?

За съжаление, късогледството при децата има тенденция да се влошава, докато растат.

Колкото по-млади са, когато започнат да стават късогледи, обикновено по-бързо се влошава зрението им и толкова по-тежко е в зряла възраст.

Късогледството обикновено спира да се влошава на около 20-годишна възраст.

Понастоящем няма еднократно лечение, което да спре това прогресиране.

Но това може да бъде забавено от лечения, включващи капки за очи на лекарство, наречено атропин, или специални контактни лещи.

Изследванията показват, че атропиновите капки за очи могат да забавят прогресирането на късогледството, но могат да причинят странични ефекти при висока сила (като затруднено четене и чувствителност към ярка светлина).

Капките с ниска якост не се предлагат на пазара във Великобритания.

Ортокератологията и бифокалните контактни лещи също могат да забавят прогресията на късото зрение при деца, но вероятно не толкова, колкото капки за очи, и те носят малки рискове.