лечение на екзофталм

Лечението на изпъкнали очи (екзофталм) зависи от това, което причинява проблема.

Очен специалист (офталмолог) понякога може да ви посъветва, че не е необходимо незабавно лечение. Те могат да препоръчат редовни прегледи за наблюдение на състоянието ви.

Лечение на очни заболявания на щитовидната жлеза

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, лечението ви може да бъде на няколко етапа. Това е така, защото състоянието има тенденция да напредва през 2 основни фази:

 • „активна“ фаза, когато сухотата и зачервяването са видни и може да сте изложени на риск от проблеми със зрението
 • „неактивна“ фаза, когато състоянието се е успокоило, но може да останете с някои дългосрочни проблеми (включително изпъкнали очи)

Активната фаза може да продължи от няколко месеца до 2 години.

Коригиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза

Ако имате свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) или недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) , обикновено ще ви бъде предложено лекарство за коригиране на нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта.

Например, свръхактивен тиоид може да бъде лекуван с лекарства като тионамиди, които предотвратяват образуването на излишък от хормони на щитовидната жлеза.

Лечението на проблемите с щитовидната жлеза няма да подобри непременно свързаните с вас очни симптоми, но може да помогне за предотвратяване на други проблеми, свързани с необичайни нива на щитовидната жлеза. Той може също така да предотврати влошаване на изпъкналите очи.

Научете повече за:

Грижа за себе си

Можете също така да бъдете посъветвани относно леченията и нещата, които можете да направите сами, за да облекчите някои от симптомите, свързани с активната фаза на заболяването на щитовидната жлеза.

Те включват:

 • спиране на тютюнопушенето, ако пушите, тъй като пушенето може значително да увеличи риска от проблеми с очите да се влошат
 • използване на допълнителни възглавници в леглото през нощта, за да намалите част от подпухналостта около очите си
 • носете слънчеви очила, ако имате чувствителност към светлина (фотофобия)
 • опитвайки се да избягвате излагането на очите си на дразнители като прах
 • използване на капки за очи за облекчаване на болезнеността и овлажняване на очите, ако имате сухи очи
 • носене на очила, съдържащи специални призми, предназначени да помогнат за коригиране на двойното виждане

Ако заболяването на щитовидната жлеза е леко, самообслужването и лекарствата за коригиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза може да са цялото лечение, от което се нуждаете.

Стероиди

В някои случаи, когато очите са много болезнени и възпалени по време на активната фаза на заболяване на щитовидната жлеза, може да се препоръчат стероиди .

Стероидите са мощни лекарства, които могат да помогнат за контролиране на възпалението. Те могат да помогнат да се направи състоянието стабилно, преди да се обмисли какъвто и да е вид операция.

В много случаи се препоръчват стероидни инжекции , направени директно във вена (интравенозно). Това е така, защото приемът на стероидни таблетки за дълъг период от време може да има значителни странични ефекти.

Лечението със стероидни инжекции обикновено включва седмични инжекции в продължение на 10 до 12 седмици. Трябва да започнете да забелязвате подобрение на състоянието си след 1 до 2 седмици.

Тежките странични ефекти на стероидите са необичайни, но може да имате някои краткосрочни проблеми в продължение на няколко дни след лечението, като например:

 • чувство на възбуда
 • трудности със съня
 • главоболие
 • зачервяване на шията и лицето

Лъчетерапия

Понякога може да се обмисли лъчетерапия по време на активния стадий на заболяване на щитовидната жлеза, ако стероидите не са били ефективни. Може също да се комбинира със стероиди.

Радиотерапията използва високоенергийна радиация за унищожаване на клетките. Ниските дози радиация могат да се използват върху очната кухина, за да помогнат за намаляване на отока.

По време на лечението ще легнете и черупката ще бъде поставена над главата ви, за да остане неподвижна. Използва се машина за внимателно насочване на лъчи радиация в третираната зона.

Това обикновено се прави амбулаторно в продължение на няколко дни, което означава, че няма да е необходимо да останете в болница за една нощ.

Лъчелечението може да причини някои странични ефекти, въпреки че те трябва да бъдат минимални, тъй като лечението ще бъде ограничено до определена област и не трябва да засяга други части на тялото ви. Възможните нежелани реакции обаче могат да включват:

 • краткосрочно влошаване на очните Ви симптоми
 • катаракта
 • в редки случаи увреждане на тъканния слой в задната част на окото (ретинопатия, застрашаваща зрението)

Хирургия

В някои случаи операцията може да се разглежда като лечение на екзофталм, ако имате тежки или постоянни симптоми.

Например, хирургия може да се използва за подобряване на външния вид на очите ви, ако екзофталмът е бил в неактивна фаза от няколко месеца. Само че медицинското лечение не е задължително да обърне изпъкналостта на очите.

Хирургия може да се направи и по време на активната фаза на заболяването на щитовидната жлеза, ако има непосредствена заплаха за зрението ви.

Хирургията може също да бъде ефективна, ако екзофталмът е причинен от други проблеми, като проблеми с кръвоносните съдове зад очите ви.


Видове операции

Има 3 основни типа операция, която може да се прави на хора с екзофталм, въпреки че е необичайно някой да има всички 3. Те включват:

 • орбитална декомпресионна хирургия, при която малко количество кост се отстранява от 1 или от двете очни кухини
 • операция на клепачите за подобряване на позицията, затварянето или външния вид на клепачите ви
 • операция на очни мускули, за да приведете очите си в едно положение и да намалите двойното виждане

Тези операции обикновено се правят под обща упойка , което означава, че ще спите. В зависимост от вида и степента на операцията, която имате, може да се наложи да останете в болница няколко дни след това.

Орбитална декомпресионна хирургия

Орбиталната декомпресионна операция се прави най-често за подобряване на външния вид на очите при хора с очни заболявания на щитовидната жлеза, които са засегнати от екзофталм. Може да се наложи и намаляване на натиска върху зрителния нерв.

По време на операцията, малко количество кост се отстранява от очните кухини (орбитите) и част от мазнините, заобикалящи гнездото, също могат да бъдат отстранени.

Това позволява на всяка излишна тъкан, която тласка очните ябълки напред, да се премести надолу в пространството отдолу. Той също така позволява на очите ви да седят по-назад в главата ви, така че да не стърчат толкова напред.

Тази операция се извършва под обща анестезия и обикновено включва извършване на порязвания (разрези) близо до мястото, където клепачите ви се срещат във вътрешния ъгъл на очите ви (точката, най-близка до носа). Може да се наложи да останете в болница от 1 до 2 дни след това, за да може вашето възстановяване да се следи отблизо.

Възможните усложнения, които могат да се случат след операция на орбитална декомпресия, включват:

 • устойчиво двойно виждане
 • натрупване на кръв в очната кухина (хематом)
 • инфекция, където е направен разрезът

Ако обмисляте операция на орбитална декомпресия, попитайте Вашия лекар или хирург, за да Ви обясни ползите и рисковете от процедурата.

Лечение на други причини за екзофталм

За повечето други проблеми, които причиняват екзофталм, лечението ще варира в зависимост от основната причина.

Например, ако имате инфекция, засягаща тъканта в очната кухина, като целулит , очен специалист може да предпише антибиотици за лечение на инфекцията. Може да се наложи да източат и всички абсцеси, които са се развили.

Ако имате тумор зад окото, Вашият лекар ще обсъди с Вас възможностите за лечение. За повечето видове рак лечението включва едно или повече от следните:

 • химиотерапия – където лекарството се използва за унищожаване на раковите клетки
 • лъчетерапия – където лъчението се използва за унищожаване на раковите клетки
 • операция за отстраняване на раковия тумор

Шофиране

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, способността Ви да шофирате може да бъде нарушена.

Законово сте задължени да информирате Агенцията за лицензиране на водачи и превозни средства (DVLA) за медицинско състояние, което може да окаже влияние върху способността ви за шофиране.

GOV.UK предоставя информация и съвети как да кажете на DVLA, че сте спрели да шофирате или трябва да спрете .