Хронично бъбречно заболяване – симптоми

Много хора с хронично бъбречно заболяване (ХБН) няма да имат симптоми, тъй като обикновено не причиняват проблеми, докато достигнат напреднал стадий.

Ранни стадии на ХБН

Бъбречните заболявания не са склонни да причиняват симптоми, когато са в ранен стадий.

Това е така, защото тялото обикновено е в състояние да се справи със значително намаляване на бъбречната функция.

Бъбречната болест често се диагностицира само на този етап, ако рутинен тест за друго състояние, като изследване на кръв или урина, открие възможен проблем.

Ако бъде открит на ранен етап, лекарството и редовните тестове за неговото наблюдение може да помогнат да се спре по-напредналото.


По-късни етапи на ХБН

Редица симптоми могат да се развият, ако бъбречното заболяване не бъде открито рано или се влоши въпреки лечението.

Симптомите могат да включват:

Този стадий на ХБН е известен като бъбречна недостатъчност, краен стадий на бъбречно заболяване или установена бъбречна недостатъчност. В крайна сметка може да се наложи лечение с диализа или бъбречна трансплантация .

Кога да получите медицински съвет

Посетете личния си лекар, ако имате постоянни или тревожни симптоми, които смятате, че могат да бъдат причинени от бъбречно заболяване.

Симптомите на бъбречно заболяване могат да бъдат причинени от много по-малко сериозни състояния, така че е важно да се постави правилна диагноза.

Ако имате ХБН, най-добре е да го диагностицирате възможно най-скоро. Бъбречно заболяване може да се диагностицира чрез изследване на кръв и урина.

Научете повече за това как се диагностицира ХБН .