Хронично бъбречно заболяване – Живот с

Много хора с хронично бъбречно заболяване (ХБН) могат да живеят дълъг живот, без да бъдат ненужно засегнати от състоянието.

Въпреки че не е възможно да се възстановят щети, които вече са се случили с бъбреците, ХБН не е задължително да се влоши.

ХБН достига напреднал стадий само при малка част от хората.

Но дори състоянието ви да е леко, важно е да се грижите добре за себе си, за да предотвратите влошаването му и да намалите риска от други здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания .

Грижа за себе си

Вземете вашето лекарство

Много е важно да приемате предписани лекарства, дори и да не се чувствате зле. Някои лекарства са предназначени да предотвратят възникването на сериозни проблеми в бъдеще.

Също така е полезно да прочетете информационната листовка, която се доставя с лекарството, относно възможните взаимодействия с други лекарства или добавки.

Консултирайте се с вашия екип за грижи дали планирате да приемате някакви болкоуспокояващи или хранителни добавки. Те понякога могат да засегнат бъбреците или да повлияят на лекарството.

Прочетете повече за аптечните лекарства и бъбречните заболявания .

Говорете и с вашия екип за грижи, ако имате някакви притеснения относно лекарството, което приемате, или ако имате някакви странични ефекти.

Имайте здравословна диета

Здравословната, балансирана диета може да помогне за подобряване на общото ви здравословно състояние и да намали риска от развитие на допълнителни проблеми.

Балансираната диета трябва да включва:

Може също да Ви бъдат дадени съвети относно диетичните промени, които могат конкретно да помогнат при бъбречни заболявания, като например ограничаване на количеството калий или фосфат във вашата диета.

Упражнявай се редовно

Редовната физическа активност също може да помогне за подобряване на общото ви здравословно състояние.

Не се страхувайте да спортувате. Упражнението е добро за всеки с бъбречно заболяване, колкото и тежко да е.

Той не само ще повиши енергията ви, ще ви помогне да заспите, ще укрепите костите си, ще предотвратите депресията и ще ви поддържат във форма, но също така може да намали риска от проблеми като сърдечни заболявания .

Ако имате лека до умерена ХБН, способността Ви да спортувате не трябва да се намалява. Трябва да можете да тренирате толкова често и енергично, колкото някой на същата възраст като вас със здрави бъбреци.

Ако състоянието ви е по-напреднало или вече сте на диализа , способността ви да тренирате вероятно ще намалее и може да останете без дъх и да се уморите по-бързо.

Но упражненията все пак са от полза. Започнете бавно и изграждайте постепенно. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете нова програма за упражнения.

Искате да знаете повече

Спри да пушиш

Ако пушите, спирането на тютюнопушенето може да подобри цялостното ви здраве и да намали риска от много други здравословни проблеми.

Говорете с личен лекар или служба за спиране на пушенето, ако имате нужда от помощ при отказване. Те могат да окажат подкрепа и, ако е необходимо, да предпишат процедури за спиране на тютюнопушенето .

Ограничете консумацията на алкохол

Все още може да можете да пиете алкохол, ако имате бъбречно заболяване, но е препоръчително да не надвишавате препоръчителните граници от повече от 14 алкохолни единици седмично.

Говорете с вашия личен лекар или екип за грижи, ако ви е трудно да намалите количеството алкохол, което пиете.

Научете повече за намаляването на алкохола .

Ваксинирайте се

Бъбречните заболявания могат да натоварят значително тялото ви и да ви направят по-уязвими към инфекции.

Всеки, който страда от това заболяване, се насърчава да прави ежегодно убождане от грип и еднократна пневмококова ваксинация .

Можете да получите тези ваксинации в личния си кабинет или в местната аптека, която предлага услуга за ваксинация.

Редовни прегледи и наблюдение

Ще имате редовен контакт с вашия екип за грижи, за да следите състоянието си.

Тези срещи могат да включват:

  • като говорим за вашите симптоми – като например дали те засягат нормалните ви дейности или се влошават
  • дискусия за вашето лекарство – включително дали имате някакви странични ефекти
  • тестове за наблюдение на бъбречната функция и общото здравословно състояние

Това също е добра възможност да зададете всякакви въпроси, които имате, или да повдигнете други въпроси, които бихте искали да обсъдите с вашия екип за грижи.

Може също да помогнете да наблюдавате състоянието си у дома – например с помощта на домашен апарат за кръвно налягане.

Свържете се с вашия личен лекар или здравен екип, ако симптомите ви се влошават или развиете нови симптоми.


Връзки и подкрепа

Примиряването със състояние като ХБН може да натовари вас, вашето семейство и приятелите ви. Може да е трудно да говорите с хората за вашето състояние, дори ако са близо до вас.

Научаването за ХБН може да помогне на вас и вашето семейство да разберете какво да очаквате и да се почувствате по-контролирани от заболяването, вместо да чувствате, че животът ви сега е доминиран от ХБН и неговото лечение.

Бъдете отворени за това как се чувствате и уведомете семейството и приятелите си с какво могат да помогнат. Не се притеснявайте обаче да им кажете, че имате нужда от малко време за себе си, ако това е, което ви трябва.

Получавам подкрепа

Вашият общопрактикуващ лекар или екипът на здравеопазването може да ви успокои, ако имате въпроси относно Вашата ХБН, или може да Ви е от полза да говорите с обучен консултант, психолог или специалист по телефонна линия. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора с ХБН в местна група за поддръжка или чрез интернет чат стая.

Искате ли да знаете повече?

Секс и бременност

Секс

Наличието на ХБН може да повлияе на сексуалните отношения. Някои двойки се сближават след диагностициране на ХБН, докато други откриват, че близките им са засегнати от притеснения за това как ще се справят с болестта.

И мъжете, и жените могат да имат проблеми с телесния образ и самочувствието и това може да повлияе на връзката.

Проблеми като еректилна дисфункция и намалено полово влечение също са доста чести при хора с ХБН.

Опитайте се да споделите чувствата си с партньора си. Ако имате проблеми със секса, които не се подобряват с времето, говорете с вашия екип за грижи. Предлага се лечение и подкрепа.

Искате ли да знаете повече?

Бременност

Ако имате леко до умерено бъбречно заболяване, малко вероятно е състоянието ви или лечението му да повлияе на шансовете ви да имате деца.

По-напредналите бъбречни заболявания могат да повлияят на периодите на жената и да намалят броя на сперматозоидите при мъжа, което може да затрудни забременяването, въпреки че това не означава, че няма да можете да имате дете.

Важно е да използвате контрацепция, ако не искате да забременеете.

Ако все пак искате да опитате за бебе, добре е първо да говорите с вашия здравен екип за съвет. Възможно е да има рискове за майката и бебето и може да са необходими промени в лечението или прегледите.

Искате ли да знаете повече?

Работа, финанси и предимства

Мога ли да продължа да работя?

Ако сте достатъчно добре, можете да продължите да работите, докато се чувствате способни.

Говорете с работодателя си веднага щом почувствате, че състоянието ви влияе върху способността ви да вършите работата си, за да можете да намерите решение, което отговаря и на двама ви. Например може да е възможно да работите на непълно работно време.

Законът за дискриминация на хората с увреждания от 1995 г. изисква от работодателите да направят разумни корекции, за да помогнат на човек с увреждане.

Това може, когато е възможно, да включва промяна или модификация на задачи, промяна на работните схеми, инсталиране на специално оборудване, предоставяне на свободно време за присъствие на срещи или помощ при пътуване до работа.

Какво ще стане, ако вече не мога да работя?

Ако трябва да спрете работа или да работите на непълно работно време поради ХБН, може да ви е трудно да се справите финансово.

Може да имате право на един или повече от следните видове финансова подкрепа:

Искате ли да знаете повече?

Почивки и застраховки

Ако имате лека ХБН или сте имали трансплантация, излизането на почивка не трябва да създава допълнителни здравословни проблеми, независимо дали отсядате във Великобритания или заминавате в чужбина.

Говорете с вашия екип за грижи, преди да пътувате, и се уверете, че сте взели със себе си достатъчно лекарства, за да покриете пътуването си, и някои резервни лекарства, в случай че в крайна сметка ви се наложи да стоите далеч от дома по-дълго от планираното.

Ако сте на диализа, все още можете да се насладите на празници, ако резервирате лечението си, преди да си отидете.

Ако искате да пътувате до друга част на Обединеното кралство, обсъдете плановете си с бъбречната единица възможно най-рано, за да могат те да организират диализа в единица близо до вашата дестинация.

В много части на страната липсата на съоръжения ограничава свободата на пътуване на пациентите, но службата за свобода на диализата на Обединеното кралство Kidney Care поддържа схема за разменна ваканционна диализа, за да помогне за наличието на диализа в други области.

Ако заминавате в чужбина, може да е по-лесно да организирате диализа в кратки срокове, тъй като някои отвъдморски центрове разполагат с повече съоръжения, въпреки че ваканционните дестинации могат да бъдат резервирани по-рано.

Добра идея е да сключите празнична здравна застраховка в допълнение към носенето на EHIC. Всеки, който има бъбречно заболяване, трябва да го декларира като съществуващо медицинско състояние на стандартните формуляри за кандидатстване за застраховка. Това може да ви изключи от някои правила.

Искате ли да знаете повече?