Гангрена – причини

Гангрена може да се развие, когато кръвоснабдяването на даден участък от тялото ви бъде прекъснато.

Това може да се случи в резултат на нараняване, инфекция или основно състояние, което засяга кръвообращението.

Видове гангрена

Има няколко различни вида гангрена, всяка с различна причина. Основните видове са:

Кой е най-застрашен?

Хората, изложени на най-голям риск от гангрена, са тези с основно здравословно състояние, което може да засегне кръвоносните съдове и артериите (особено ако е лошо управлявано), и тези с отслабена имунна система.

Състояния, засягащи кръвоносните съдове

Условия, които могат да повлияят на кръвоносните съдове и да увеличат риска от развитие на гангрена, включват:


  • диабет – състояние през целия живот, което кара нивото на кръвната захар на човек да стане твърде високо, което може да увреди нервите и кръвоносните съдове (виж по-долу)
  • атеросклероза – където артериите се стесняват и се запушват с мастно вещество, известно като плака
  • периферна артериална болест – където натрупването на мастни натрупвания в артериите ограничава кръвоснабдяването на мускулите на краката
  • Рейно – където кръвоносните съдове в определени части на тялото, обикновено пръстите на ръцете и краката, реагират необичайно на ниски температури

Тъй като кръвоносните съдове са естествено тесни, всяко увреждане или допълнително стесняване има потенциал да блокира притока на кръв към част от тялото и да причини гангрена.

Диабет

Хората с диабет имат повишен риск от развитие на гангрена. Това е така, защото високите нива на кръвната захар, свързани със състоянието, могат да увредят нервите ви, особено тези в краката ви, което може да улесни нараняването, без да осъзнавате.

Високата кръвна захар също може да увреди кръвоносните Ви съдове, ограничавайки кръвоснабдяването на краката Ви. По-малко кръв означава, че краката ви също ще получават по-малко клетки, които се борят с инфекцията, така че раните ще се лекуват по-дълго и е по-вероятно да се заразят.

Ето защо е важно да полагате допълнителни грижи за краката си, ако имате диабет. Прочетете повече за грижата за краката за предотвратяване на гангрена .

Травми и операция

Също така имате повишен риск от развитие на гангрена, ако получите травматично нараняване или сериозно увреждане на кожата и тъканите, като например:

Тези наранявания могат да причинят внезапна загуба на кръв в областта на тялото ви и всички отворени рани могат да се заразят с бактерии.

Гангрена може да възникне и в резултат на инфекция, която се развива по време на операция. С напредъка в хирургичните техники и контрола на инфекциите в днешно време шансовете за развитие на гангрена са малки.

Слаба имунна система

Ако имунната ви система е сериозно отслабена, незначителните инфекции могат да станат по-сериозни и да доведат до гангрена. Слабата имунна система може да бъде причинена от:

По неясни причини обаче понякога гангрена може да се появи при млади и иначе здрави хора.