Вродени сърдечни заболявания – Причини

Вродените сърдечни заболявания се причиняват, когато нещо нарушава нормалното развитие на сърцето.

Смята се, че повечето случаи се случват, когато нещо влияе върху развитието на сърцето през първите 6 седмици от бременността. Това е, когато сърцето се развива от проста тръбовидна структура във форма, по-скоро като напълно оформено сърце.

Въпреки че някои неща са известни с това, че повишават риска от вродени сърдечни заболявания, в повечето случаи не се открива очевидна причина.

Повишен риск

Има редица неща, които могат да увеличат шансовете за дете с вродено сърдечно заболяване. Някои от тях са описани по-долу.

Вижте видове вродени сърдечни заболявания за повече информация относно различните сърдечни дефекти, споменати по-долу.

Генетични условия

Няколко генетични заболявания, които бебето наследява от единия или двамата родители, могат да причинят вродени сърдечни заболявания. Също така се признава, че някои видове вродени сърдечни заболявания протичат в семейства.

Синдромът на Даун е най-широко известното генетично състояние, което може да причини вродени сърдечни заболявания. Децата със синдром на Даун се раждат с редица увреждания в резултат на генетична аномалия.

Около половината от всички деца със синдром на Даун имат вродени сърдечни заболявания. В много случаи това е вид дефект на преградата.

Други генетични състояния, свързани с вродени сърдечни заболявания, включват:

  • Синдром на Търнър – генетично заболяване, което засяга само жени; много деца със синдром на Търнър ще се родят с вродено сърдечно заболяване, което обикновено е вид проблем със стеснението на клапата или артерията.
  • Noonan синдром – генетично заболяване, което може да причини широк спектър от потенциални симптоми, включително стеноза на белодробната клапа.

Диабет на майката

Жените с диабет имат по-висок риск от раждане на бебе с вродени сърдечни заболявания, отколкото жените, които нямат диабет.

Този повишен риск се отнася само за диабет тип 1 и диабет тип 2 . Не се отнася за гестационен диабет , който може да се развие по време на бременност и обикновено изчезва след раждането на бебето.

Счита се, че повишеният риск е причинен от високи нива на хормона инсулин в кръвта, което може да попречи на нормалното развитие на плода (ранните етапи на бебето да се развива в утробата).

Алкохол

Ако бременна жена пие твърде много алкохол по време на бременност, това може да има отровен ефект върху тъканта на плода. Това е известно като синдром на фетален алкохол .

Често децата с фетален алкохолен синдром имат вродени сърдечни заболявания – най-често камерни или предсърдни дефекти на преградата.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи препоръчва бременните жени да не пият алкохол. Ако решите да пиете, не трябва да пиете повече от 1 или 2 единици алкохол веднъж или два пъти седмично, за да сведете до минимум риска за вашето неродено бебе.

Вижте Мога ли да пия алкохол, ако съм бременна? за повече информация за алкохола и бременността.

Рубеола

Рубеола (немска морбили) е инфекциозно състояние, причинено от вирус. Обикновено това не е сериозна инфекция за възрастни или деца, но може сериозно да засегне нероденото бебе, ако една майка развие инфекция с рубеола през първите 8 до 10 седмици от бременността.

Инфекцията с рубеола може да причини множество вродени дефекти, включително вродени сърдечни заболявания. Всички жени в детеродна възраст трябва да бъдат ваксинирани срещу рубеола. Сега ваксината се дава като част от рутинния график за ваксиниране в детска възраст . Свържете се с личния си лекар за съвет, ако не сте сигурни дали сте били ваксинирани срещу рубеола.

Грип (грип)

Жените, които получават грип през първия триместър (3 месеца) от бременността, са изложени на по-голям риск от раждане на бебе с вродено сърдечно заболяване, отколкото общата популация. Причините за това са неясни.

Грипната ваксина се препоръчва за всички бременни жени.

Лекарства

Има няколко лекарства, свързани с повишен риск от раждане на бебе с вродени сърдечни заболявания. Те включват:

  • някои лекарства против припадъци – като бензодиазепини (например диазепам)
  • някои лекарства за акне – като изотретиноин и локални ретиноиди (вж. лечение на акне за повече информация)
  • ибупрофен – жените, които приемат болкоуспокояващо ибупрофен, когато са бременни 30 или повече седмици, имат повишен риск от раждане на бебе със сърдечен проблем

Парацетамолът е по-безопасна алтернатива на ибупрофен по време на бременност, въпреки че в идеалния случай трябва да избягвате приема на лекарства, докато сте бременна, особено през първите 3 месеца от бременността.

Вижте Мога ли да приемам ибупрофен, когато съм бременна? и мога ли да приемам парацетамол, когато съм бременна? за повече информация и съвети.

Говорете с личния си лекар или фармацевт, ако не сте сигурни кои лекарства трябва да се избягват по време на бременност.

Фенилкетонурия (PKU)

Фенилкетонурията (PKU) е рядко генетично състояние, налично от раждането. В PKU тялото не може да разгради химикал, наречен фенилаланин, който се натрупва в кръвта и мозъка. Това може да причини затруднения при ученето и поведението.

PKU обикновено може да се лекува ефективно с нископротеинова диета и хранителни добавки. Бременните майки с ПКУ, които не правят това, са по-склонни да раждат бебе с вродени сърдечни заболявания, отколкото общата популация. Прочетете повече за фенилкетонурията и бременността .

Органични разтворители

Жените, които са изложени на някои органични разтворители, може да имат по-голяма вероятност да раждат бебе с вродени сърдечни заболявания, отколкото общата популация.

Органичните разтворители са химикали, намиращи се в широк спектър от продукти и вещества, като боя, лак и лепило.