Трансплантация на бъбрек – Живот с

Следните съвети за начина на живот обикновено се препоръчват, за да ви помогнат да останете здрави след бъбречна трансплантация.

Спри да пушиш

Ако пушите, силно се препоръчва да спрете възможно най-скоро, тъй като пушенето може да намали живота на новия ви бъбрек и да увеличи риска от развитие на някои видове рак.

Уебсайтът на Smokefree може да предостави подкрепа и съвети, които да ви помогнат да спрете, а вашият личен лекар може също да препоръча и предпише лечения, които могат да ви помогнат. Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето .

Диета

Повечето хора могат да се насладят на много по-разнообразна диета след трансплантация на бъбрек, въпреки че може да ви бъде препоръчано да избягвате някои храни след операцията, докато бъбреците не работят правилно.

По време на ранните етапи след трансплантация, докато сте на по-високи дози имуносупресори (вижте по-долу), трябва да избягвате да ядете храни, които носят висок риск от хранително отравяне , включително:

 • непастьоризирано сирене, мляко или кисело мляко
 • храни, съдържащи сурови яйца (като майонеза)
 • необработено или сурово месо, риба и черупчести мекотели

След като бъбрекът ви работи правилно и е определена най-добрата за вас имуносупресорна доза, обикновено ще бъдете посъветвани да спазвате общо взето здравословна диета, тъй като това може да намали риска от усложнения като диабет .

Прочетете повече за рисковете от бъбречна трансплантация .

Здравословната диета трябва да включва:

Избягвайте храна, която съдържа високи нива на сол, тъй като солта може да причини високо кръвно налягане , което може да бъде опасно за хора с бъбречна трансплантация. Вижте факти за солта за повече информация и съвети.

Упражнение и отслабване

След като започнете да се възстановявате от последиците от операцията, трябва да се опитате да правите редовна физическа активност.

Възрастните трябва да правят поне 150 минути (2 часа и 30 минути) упражнения с умерена интензивност всяка седмица. Това включва всяка дейност, която увеличава сърцето и честотата на дишане – може да ви накара да се потите, но все пак сте в състояние да проведете нормален разговор.

Примерите включват:

 • бързо ходене
 • каране на колело на равен терен или с няколко хълма
 • плуване
 • тенис

Изберете физически дейности, които ви харесват, тъй като е по-вероятно да продължите да ги правите.

Нереалистично е да постигнете тези цели за упражнения веднага, ако не сте тренирали много в миналото. Трябва да се стремите да започнете постепенно и след това да надграждате върху него.

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, трябва да се опитате да постигнете здравословно тегло. Това може безопасно да се направи чрез комбинация от здравословна, контролирана с калории диета и редовни упражнения. Стремете се към индекс на телесна маса (ИТМ) от 18,5 до 25.

Прочетете повече за упражненията и безопасното отслабване .

Алкохол, наркотици и лекарства

Редовното пиене на алкохол над максимално препоръчителните граници може да повиши кръвното Ви налягане, което може да бъде опасно за хора с бъбречна трансплантация. За да поддържате риска от вреда, свързана с алкохола, нисък, препоръчва:

 • не пие редовно повече от 14 единици алкохол на седмица
 • разпределете пиенето си в продължение на 3 дни или повече, ако пиете до 14 единици седмично
 • добра идея е да имате няколко дни без алкохол всяка седмица

Прочетете повече за алкохолните единици и получете съвети за намаляване на консумацията на алкохол .

Алкохолът също е висококалоричен, така че ще наддавате, ако пиете редовно. Наднорменото тегло също ще повиши кръвното Ви налягане. Прочетете повече за калориите в алкохола .

Също така трябва да избягвате приемането на незаконни лекарства след бъбречна трансплантация, тъй като те могат да увредят бъбреците ви, да предизвикат внезапно повишаване на кръвното налягане и да реагират непредсказуемо с вашите имуносупресори.

И накрая, винаги се консултирайте с вашия екип за грижи, преди да вземете каквито и да е лекарства, включително лекарства без рецепта и билкови лекарства като жълт кантарион. Някои лекарства могат да бъдат потенциално вредни, ако сте имали бъбречна трансплантация и приемате имуносупресори.

Имуносупресори и инфекция

Ако имате бъбречна трансплантация, обикновено ще трябва да приемате имуносупресори до края на живота си, за да предотвратите атаката на имунната система на тялото от новия бъбрек.

Широко използваните имуносупресори включват такролимус, циклоспорин, азатиоприн, микофенолат, преднизолон и сиролимус.

Приемът на имуносупресивни лекарства обаче в дългосрочен план ще отслаби имунната ви система и ще ви направи по-уязвими към инфекции, така че ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки срещу инфекция:

Кога да получите медицински съвет

Ако смятате, че може да имате инфекция, свържете се с вашия личен лекар или център за трансплантация за съвет. Може да се наложи своевременно лечение, за да се предотврати развитието на сериозни усложнения.

Симптомите на инфекция могат да включват:

 • висока температура от 38 ° С или по-висока
 • чувство на горещо и треперене
 • главоболие
 • болки в мускулите
 • диария
 • повръщане