Булимия – лечение

Лечението може да отнеме време, но можете да се възстановите от булимия.

Лечението на булимия е малко по-различно при възрастни и под 18-годишна възраст.

Лечение за възрастни

Насочена помощ

Вероятно ще ви бъде предложена ръководена програма за самопомощ като първа стъпка в лечението на булимия. Това често включва работа чрез книга за самопомощ, съчетана със сесии със здравен специалист, като терапевт.

Тези книги за самопомощ могат да ви отведат през програма, която ви помага да:

  • Следете какво ядете – това може да ви помогне да забележите и да се опитате да промените моделите в поведението си
  • Направете реалистични планове за хранене – планирането какво и кога възнамерявате да ядете през деня може да ви помогне да регулирате храненето си, да предотвратите глада и да намалите преяждането.
  • Научете за вашите тригери – това може да ви помогне да разпознаете знаците, да се намесите и да предотвратите цикъла на прекаляване.
  • Идентифицирайте основните причини за вашето разстройство – това означава, че можете да работите по тези въпроси по-здравословно.
  • Намерете други начини да се справите с чувствата си.

Присъединяването към група за самопомощ, като една от онлайн групите за подкрепа на Beat за хора с булимия, може да ви бъде от полза.

Ако лечението за самопомощ не е достатъчно или не ви е помогнало след четири седмици, може да ви бъде предложена когнитивна поведенческа терапия (CBT) или медикаменти.

Когнитивна поведенческа терапия

Ако ви се предлага CBT, това обикновено включва до 20 сесии през 20 седмици.

CBT включва разговор с терапевт, който ще ви помогне да изследвате емоции и мисли, които биха могли да допринесат за вашето хранително разстройство, и как се чувствате относно теглото и формата на тялото си.

Те ще ви помогнат да възприемете редовни хранителни навици и ще ви покажат как да се придържате към тях. Те също така трябва да ви покажат начини за управление на трудни чувства и ситуации, които да ви попречат да се върнете, след като терапията ви приключи.

Лечение за деца и младежи

Семейна терапия

Децата и младежите обикновено ще получат семейна терапия. Това включва вие и вашето семейство да говорите с терапевт, да изследвате как булимията ви е повлияла и как вашето семейство може да ви подкрепи, за да се оправите.

Може също да ви бъде предложен CBT, който ще бъде същият като CBT, предлаган на възрастни.


Грижа за себе си

Важно е да се грижите за здравето си, докато се възстановявате от булимия.

Ако повръщате редовно, киселината във вашето повръщане може да увреди зъбите ви с течение на времето. За да сведете до минимум тези щети, трябва:

  • избягвайте да миете зъбите веднага след повръщане, за да не износвате емайла
  • изплакнете устата си с некиселина вода за уста
  • не забравяйте да посещавате редовно зъболекаря си
  • не пийте и не яжте кисели храни, като плодов сок, по време на преяждане и след прочистване
  • не пушете

Повръщането също може да доведе до риск от дехидратация . За да избегнете това, уверете се, че пиете много течности, за да замените това, което сте повърнали.

Лекарства

Антидепресантите не трябва да се предлагат като единственото лечение на булимия. Но може да ви бъде предложен антидепресант, като флуоксетин (Prozac) , в комбинация с терапия или лечение за самопомощ, за да ви помогне да управлявате други състояния, като например:

Антидепресантите много рядко се предписват на деца или младежи под 18 години.

Къде ще се случи лечение

Повечето хора с булимия ще могат да останат у дома по време на лечението си. Обикновено ще имате срещи във вашата клиника и след това ще можете да се приберете у дома.

Въпреки това може да бъдете приети в болница, ако имате сериозни здравословни усложнения, включително:

Вашите лекари ще следят много внимателно теглото и здравето ви, ако за вас се полагат грижи в болница. Те ще ви помогнат да достигнете здравословно тегло постепенно и да започнете или да продължите каквато и да е терапия.

След като те са доволни от теглото ви, както и от физическото и психическото ви здраве, трябва да можете да се върнете у дома.

Допълнителна подкрепа за булимия

Има много организации, които подкрепят хората с булимия и техните семейства, включително: