Болест на Бехчет – Лечение

Понастоящем няма лечение за болестта на Бехчет, но редица лечения могат да помогнат за облекчаване на симптомите и намаляване на риска от сериозни усложнения.

След като диагнозата на болестта на Бехчет бъде потвърдена, обикновено ще бъдете насочени към няколко различни специалисти, които имат опит в лечението на състоянието. Те ще ви помогнат да съставите конкретен план за лечение за вас.

Специалистите, участващи в грижите ви, могат да включват:

 • дерматолог – лекар, специализиран в лечението на кожни заболявания
 • специалист по орална медицина – лекар или зъболекар, специализиран в състояния, засягащи устата
 • ревматолог – лекар, специализиран в лечението на ставни състояния и състояния, засягащи цялото тяло
 • офталмолог – лекар, специализиран в лечението на очни състояния
 • невролог – лекар, специализиран в лечението на състояния, които засягат нервната система и мозъка

По време на едно и също посещение в болница може да посетите повече от 1 специалист, който да помогне при диагностицирането и създаването на план за лечение.

Вашият план за лечение обикновено включва използването на комбинация от различни лекарства. В зависимост от вида и тежестта на вашите симптоми може да се наложи да приемате лекарства само когато имате обостряне.

Като алтернатива може да се наложи да приемате лекарства дългосрочно, за да спрете развитието на сериозни усложнения, като загуба на зрение.

Лекарства

Редица различни лекарства могат да бъдат използвани за лечение на различните симптоми на болестта на Бехчет, но основните видове използвани лекарства могат да бъдат разделени най-общо на:

Кортикостероиди

Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, които могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението, свързано с болестта на Behçet.

В зависимост от специфичните симптоми, които се лекуват, кортикостероидите се предлагат като:

 • локални кортикостероиди – прилагат се директно върху засегнатата област като капки за очи, кремове или гелове
 • орални кортикостероиди – те намаляват възпалението в тялото и се предлагат под формата на таблетки или капсули

Понякога могат да се използват и кортикостероидни инжекции.

Нежеланите реакции зависят от формата на кортикостероид, който приемате. Нежеланите реакции, свързани с локални кортикостероиди, са необичайни, но продължителната употреба може да доведе до проблеми като изтъняване на кожата.

Дългосрочната употреба на перорални кортикостероиди е свързана с някои потенциално по-сериозни странични ефекти, включително:

Ако все пак се налага да приемате перорални кортикостероиди дългосрочно, може да Ви бъдат дадени допълнителни лекарства за лечение на тези по-сериозни нежелани реакции.

Имуносупресори

Имуносупресорите са вид лекарство, което намалява активността на имунната система, което от своя страна прекъсва процеса на възпаление, който причинява повечето симптоми на болестта на Бехчет.

Примери за имуносупресори, използвани за лечение на болестта на Behçet, включват азатиоприн, циклоспорин, метотрексат, микофенолат мофетил и талидомид.

Тези лекарства обикновено се предлагат под формата на таблетки, капсули и инжекции. Колхицинът, противовъзпалително лекарство, често използвано при подагра, също може да бъде от полза.

Въпреки че имуносупресорите могат да бъдат полезни при лечението на широк спектър от симптоми на болестта на Behçet, те също могат да причинят някои потенциално значими странични ефекти.

Поради тази причина ще Ви бъдат дадени внимателни съвети относно потенциалните странични ефекти и мониторинг чрез кръвни тестове. Това често се координира от медицинска сестра специалист.

Общите нежелани реакции на тези лекарства могат да включват:

 • ефекти върху кръвните клетки и чернодробната функция (може да се наложи редовно проследяване на кръвните тестове)
 • повишен риск от инфекции – трябва да съобщите възможно най-скоро на симптомите на възможна инфекция на вашия личен лекар или медицински екип
 • чувство и гадене
 • коремна (коремна) болка
 • диария
 • косопад , който обикновено е временен
 • карфици и игли
 • мускулни крампи и слабост

Някои имуносупресори също могат да причинят вродени дефекти и не трябва да се приемат, ако сте бременна или планирате бременност.

Ако приемате някое от тези лекарства, трябва да се уверите, че сте говорили с вашия специалист или личен лекар за възможните ефекти на вашите лекарства върху потенциална бременност.

Биологични терапии

Биологичните терапии са по-нов тип лекарства, които са насочени по-селективно към биологичните процеси, участващи в процеса на възпаление.

Например, 1 група лекарства, наречени инхибитори на фактора на туморна некроза-алфа, действат, като насочват антителата, за които се смята, че причиняват голяма част от възпалението, свързано с болестта на Behçet.

Биологичните терапии, използвани за лечение на болестта на Behçet, включват инфликсимаб и интерферон алфа. Те могат да се прилагат директно във вена (интравенозно) или чрез инжектиране под кожата (подкожно инжектиране) на различни интервали.

Въпреки че често са ефективни, биологичните терапии също са много скъпи. Местната болница обикновено се съгласява да финансира биологични терапии на само ако симптомите са тежки и други лекарства не са ефективни.

Биологичните терапии също могат да причинят редица странични ефекти, включително:

Както при лечението с имуносупресори, трябва да съобщите възможно най-скоро на симптомите на възможна инфекция на личния лекар или на здравния екип.

Лечение на специфични симптоми

Специфичните лекарства, използвани за болестта на Behçet, варират в зависимост от лекувания симптом.

Язви и кожни лезии

Локалните кортикостероиди – като кремове, таблетки за смучене, води за уста и спрейове – обикновено са първото лечение, препоръчвано при язви в устата и гениталиите.

Някои хора намират, че използването на кортикостероиден инхалатор е ефективно. Тези инхалатори обикновено се използват за лечение на астма и обикновено се използват за пръскане на лекарството в белите дробове. Въпреки това, вместо да вдишвате стероидите, можете да използвате инхалатора, за да напръскате стероидите директно върху язва.

Ако имате червени, нежни отоци по краката (еритема нодозум), може да ви бъдат предписани таблетки колхицин, за да намалите възпалението на кожата си.

При тежки язви и лезии, които не се повлияват от други лечения, могат да се препоръчат други имуносупресори или таблетки за биологично лечение.

Възпаление на очите

Поради потенциалния риск от загуба на зрение в сериозни случаи, всяко възпаление на очите, причинено от болестта на Behçet, трябва да бъде внимателно наблюдавано от офталмолог.

Лечението на очни проблеми често включва прием на азатиоприн и кортикостероидни таблетки, въпреки че кортикостероидните капки за очи също могат да бъдат полезни.

В тежки случаи, когато тези лечения не са помогнали, може също да се препоръча микофенолат мофетил, циклоспорин или биологични терапии.

Болки в ставите

За хората със ставни болки, причинени от болестта на Behçet, конвенционалните болкоуспокояващи като парацетамол и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) понякога могат да помогнат за облекчаване на болката.

Ежедневните таблетки колхицин също могат да помогнат, като намалят възпалението в ставите.

В тежки случаи, когато тези лечения не са помогнали, може да се препоръча азатиоприн или биологични терапии.

Стомашно-чревни симптоми

Редица различни лекарства могат да се използват за намаляване на възпалението на стомаха и червата, причинено от болестта на Behçet, включително кортикостероиди, имуносупресори и биологични терапии.

Понякога възпалението в червата ви причинява увреждане и кървене. Медицинското лечение обикновено е успешно, въпреки че рядко може да се наложи спешна операция за спиране на кървенето и отстраняване на засегнатата част на червата.

Главоболие

В случаите на болест на Бехчет главоболието обикновено се лекува по същия начин, както мигрената . Това означава, че могат да се използват 2 вида лекарства:

 • лекарство за предотвратяване на симптомите на главоболие, като бета-блокери
 • лекарство за облекчаване на главоболието, като НСПВС и вид лекарство, наречено триптани

Прочетете повече за лечението на мигрена и предотвратяването на мигрена .

Кръвни съсиреци

Не е напълно ясно дали кръвните съсиреци, свързани с болестта на Бехчет, трябва да се лекуват по същия начин, както кръвните съсиреци, причинени от други състояния, или дали използването на лекарство за лечение на основното възпаление е по-подходящо.

Обикновено кръвните съсиреци се лекуват с вид лекарство, наречено антикоагулант , което помага за разреждането на кръвта и намалява риска от кръвен съсирек да блокира потока на кръвта.

Използването на антикоагуланти за болестта на Бехчет обаче е противоречиво, тъй като кръвните съсиреци са малко по-различни от другите съсиреци – те са склонни да се придържат отстрани на стените на кръвоносните съдове, вместо да се откъсват и да пътуват през кръвния поток.

Използването на антикоагуланти при болестта на Behçet също може потенциално да увеличи риска от разкъсване на аневризми и причиняване на сериозно вътрешно кървене.

Кръвните съсиреци често се лекуват с комбинация от кортикостероиди или имуносупресори, за да се намали възпалението в кръвоносните съдове. Антикоагулантите се използват само ако сте били подложени на скрининг, за да сте сигурни, че няма аневризми.

Аневризми

Аневризмите, причинени от болестта на Behçet, обикновено се лекуват с комбинация от кортикостероиди и имуносупресори или таблетки от циклофосфамид, за да се намали възпалението в засегнатия кръвоносен съд и да се спре влошаването на аневризмата.

Хирургия или процедури също могат да бъдат обмислени. Аневризмата може да бъде поправена или заобиколена с помощта на малки тръби, наречени стентове, или може да бъде блокирана. Това често се комбинира с медицинско лечение, за да се намали или предотврати рискът от рецидив.

За повече информация как операцията се използва за лечение на някои често срещани видове аневризми, вижте лечение на мозъчни аневризми и лечение на аневризми на коремната аорта .

Възпаление на централната нервна система

Относително незначителни симптоми на възпаление на централната нервна система, като двойно виждане , могат да се подобрят сами, без да е необходимо лечение.

Въпреки това, по-сериозните симптоми, като парализа и поведенчески промени, обикновено изискват лечение с лекарство. Това често е под формата на инжекции с кортикостероиди или имуносупресори или биологични терапии.

Бременност и плодовитост

Фертилитетът обикновено не се засяга при жени с болестта на Behçet, но е важно всяка бременност да се планира там, където е възможно. Това е така, защото много от лекарствата, използвани за лечение на състоянието, като талидомид, могат да причинят вродени дефекти.

Препоръчително е да използвате поне 1 надежден метод за контрацепция, докато решите, че искате да имате бебе. Трябва да обсъдите плановете си за бебе с вашия екип за грижи, който ще може да коригира вашия план за лечение, за да направи бременността ви възможно най-безопасна.

Малко са доказателствата, че болестта на Бехчет увеличава риска от усложнения, свързани с бременността, въпреки че има много малък шанс бебето ви да се роди с временно състояние, наречено новородена болест на Бехчет.

Плодовитостта на мъжете с болестта на Бехчет може да бъде засегната. Това може да е резултат от самото състояние или от страничен ефект на някои от имуносупресорите. Колхицинът може временно да намали броя на сперматозоидите, но това често се подобрява при спиране на лечението.

Когато плодовитостта е засегната, може да се наложи по-нататъшно проучване – и в някои случаи лечение на плодовитост, като ин витро оплождане (IVF) – за успешно зачеване.

Прочетете повече за лечение на безплодие .

Болест на Бехчет при новородени

Има възможност бебето да се роди с вид болест на Бехчет, която може да причини язви на гениталиите и устата на бебето. Този тип болест на Бехчет, известна като новородена болест на Бехчет, е изключително рядка, като на всеки няколко години се съобщават само за 1 или 2 случая.

Кортикостероидите могат да се използват за облекчаване на симптомите на новородената болест на Behçet. Състоянието обикновено отзвучава в рамките на 6 до 8 седмици след раждането.