Биполярно разстройство – Живот с

Въпреки че обикновено е дългосрочно състояние, ефективното лечение на биполярно разстройство , комбинирано с техники за самопомощ, може да ограничи въздействието му върху вашето ежедневие.

Бъдете активни и яжте добре

Храненето добре и поддържането на форма може да помогне за намаляване на симптомите на биполярно разстройство, особено на депресивните симптоми.

Може също така да ви даде нещо, върху което да се съсредоточите и да осигурите рутина, което е важно за много хора.

Здравословната диета, съчетана с упражнения, също може да помогне за ограничаване на наддаването на тегло, което е често срещан страничен ефект на медицинските лечения за биполярно разстройство.

Някои лечения също увеличават риска от развитие на диабет или влошават заболяването при хора, които вече го имат.

Поддържането на здравословно тегло и упражненията са важен начин за ограничаване на този риск.

Трябва да имате контролен преглед поне веднъж годишно, за да наблюдавате риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет .

Това включва записване на теглото ви, проверка на кръвното налягане и провеждане на подходящи кръвни изследвания.

Прочетете повече информация за отслабване и подобряване на фитнеса .

Използвайте програми за самоуправление

Програмите за самоуправление имат за цел да ви помогнат да вземете активно участие в собственото си възстановяване, така че да не бъдете контролирани от болестта си.

Курсове като тези, които се провеждат от Self Management UK за леки до умерени състояния на психичното здраве, могат да бъдат полезни, ако се чувствате притеснени и несигурни относно биполярно разстройство.

Говори за това

Някои хора с биполярно разстройство намират за лесно да говорят със семейството и приятелите си за тяхното състояние и неговите ефекти.

На други хора им е по-лесно да се обърнат към благотворителни организации и групи за подкрепа.

Много организации управляват групи за самопомощ, които могат да ви свържат с други хора със заболяването.

Това ви позволява да споделяте полезни идеи и ви помага да осъзнаете, че не сте сами, чувствайки се по начина, по който се чувствате.

Тези организации също предоставят онлайн поддръжка във форуми и блогове.

Някои полезни благотворителни организации, групи за подкрепа и асоциации включват:

Терапиите за говорене са полезни за управление на биполярно разстройство, особено по време на периоди на стабилност.

Услуги, които могат да помогнат

По време на лечението на биполярно разстройство може да сте ангажирани с много различни услуги.

До някои се достига чрез препоръка от личния лекар, други чрез местната власт.

Екипи за психично здраве в общността (CMHT)

Те осигуряват основната част от местните специализирани служби за психично здраве.

Те предлагат оценка, лечение и социални грижи.

Екипи за ранна интервенция

Те осигуряват ранно идентифициране и лечение, ако имате първите симптоми на психоза.

Вашият личен лекар може да бъде в състояние да ви насочи директно към екип за ранна намеса.

Кризисни услуги

Кризисните служби ви позволяват да се лекувате у дома, вместо в болница, за внезапен епизод.

Това са специализирани екипи за психично здраве, които се справят с кризи, които се случват извън нормалното работно време.

Остра дневна болница

Това са алтернатива на стационарните грижи в болница. Можете да посещавате всеки ден или толкова често, колкото ви е необходимо.

Настойчиви екипи за промоция

Те осигуряват интензивно лечение и рехабилитация в общността, осигурявайки бърза помощ при криза.

Персоналът често ви посещава у дома и се свързва с други служби, като личния лекар или социалните услуги.

Те могат да помогнат и при практически проблеми, като например намиране на жилище и работа или пазаруване и готвене.


Избягвайте наркотици и алкохол

Някои хора с биполярно разстройство използват алкохол или незаконни наркотици, за да се опитат да облекчат страданието си.

И двете имат добре известни вредни физически и социални ефекти и не са заместител на лечението и доброто здравеопазване.

Някои хора с биполярно разстройство установяват, че могат да спрат да злоупотребяват с алкохол и наркотици, след като използват ефективно лечение.

Други може да имат отделни, но свързани проблеми с злоупотребата с алкохол и наркотици, които може да се наложи да се лекуват отделно.

Избягването на алкохол и незаконни наркотици е важна част от възстановяването от епизоди на маниакални или депресивни симптоми и може да ви помогне да придобиете стабилност.

Прочетете повече за злоупотребата с алкохол и наркотици .

Пари и обезщетения

Важно е да избягвате твърде много стрес , включително стрес , свързан с работата.

Ако сте нает на работа, може да сте в състояние да работите по-кратко или по-гъвкаво, особено ако работното налягане предизвиква вашите симптоми.

Работодателите трябва да направят разумни корекции, за да направят възможно заетостта на хората с увреждания. Това включва хора с биполярно разстройство.

Налични са ви ползи, ако не можете да работите в резултат на биполярно разстройство.

Те могат да включват:

Искате ли да знаете повече?

Живот или грижа за някой с биполярно разстройство

Хората, живеещи с или се грижат за някой с биполярно разстройство, могат да имат трудно време.

По време на епизоди на заболяване личността на хората с биполярно разстройство може да се промени и да стане насилствена или дори насилствена.

Понякога социалните работници и полицията могат да се включат. Връзките и семейният живот вероятно ще почувстват напрежението.

Ако сте най-близкият роднина на човек с биполярно разстройство, имате определени права, които могат да се използват за защита на интересите на човека.

Те включват искане местният орган за социални услуги да поиска от одобрен специалист по психично здраве да прецени дали лицето с биполярно разстройство трябва да бъде задържано в болница, известно още като секциониране.

Може да се почувствате загубени, ако се грижите за някой с биполярно разстройство. Намирането на група за подкрепа и разговорите с други хора в подобна ситуация може да помогне.

Ако имате затруднения във връзката или брака, можете да се свържете със специализирани съветници за връзки, които да говорят с вас и вашия партньор.

Искате ли да знаете повече?

Справяне със суицидни чувства

Наличието на мисли за самоубийство е често срещан депресивен симптом на биполярно разстройство. Без лечение тези мисли могат да станат по-силни.

Някои изследвания показват, че рискът от самоубийство за хора с биполярно разстройство е 15 до 20 пъти по-голям от общата популация.

Проучванията също така показват, че поне половината от всички хора с биполярно разстройство се опитват да се самоубият поне веднъж.

Изглежда рискът от самоубийство е по-висок по-рано по време на заболяването, така че ранното разпознаване и помощ може да го предотврати.

Ако се чувствате самоубийствени, отидете възможно най-скоро до най-близкия отдел A&E .

Ако се чувствате много депресирани, свържете се с вашия личен лекар, координатор на грижите или местен екип за психично здраве възможно най-скоро.

Можете също така да се обадите на 111 за незабавна оценка.

Ако не можете или не искате да се свържете с тези хора, свържете се със самаряните на номер 116 123. Можете да им се обадите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Като алтернатива посетете уебсайта на Samaritans или изпратете имейл на jo@samaritans.org .

Самонаранявам

Самонараняването често е симптом на психични проблеми като биполярно разстройство.

За някои хора самонараняването е начин да получат контрол над живота си или временно да се разсеят от психически дистрес.

Може да не е свързано със самоубийство или опит за самоубийство.

Искате ли да знаете повече?

Препоръчани общности

Онлайн общностите ви помагат да говорите с хора, да споделяте своя опит и да се учите от другите.

Форумът за поддръжка на SANE позволява на хората да споделят своите чувства и да предоставят взаимна подкрепа на всеки, който има проблеми с психичното здраве, както и на своите приятели и семейство.

Bipolar UK, национална благотворителна организация, също така поддържа онлайн дискусионен форум за хора с биполярно разстройство, техните семейства и обгрижващи.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/бипоnярно-разстройство/nечение/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Лечение < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>