Артроскопия

Артроскопията е вид операция на ключалка, използвана за диагностика и лечение на проблеми със ставите.

Най-често се използва на коленете, глезените, раменете, лактите, китките и ханша.

Оборудването, използвано по време на артроскопия, е много малко, така че са необходими само малки порязвания на кожата. Това означава, че има някои предимства пред традиционната „отворена“ хирургия, включително:

  • по-малко болка след операцията
  • по-бързо време на зарастване
  • по-нисък риск от инфекция
  • често можете да се приберете в същия ден
  • може да успеете да се върнете към нормалните дейности по-бързо

Когато се използва артроскопия

Може да се наложи артроскопия, ако имате проблеми като постоянна болка в ставите , подуване или скованост и сканирането не е успяло да установи причината.

Артроскопия може да се използва за оценка на нивото на увреждане на ставите в резултат на нараняване, като спортна травма , или от основните състояния, които могат да причинят увреждане на ставите, като остеоартрит .

Процедурата може да се използва и за лечение на редица ставни проблеми и състояния, включително:

Как се извършва артроскопия

Подготовка за операция

Преди да направите артроскопия, обикновено ще ви бъде назначена среща за посещение на клиника за прием.

По време на срещата ще бъде оценено вашето общо здравословно състояние, за да сте сигурни, че сте готови за операция. Ще ви бъде предоставена информация и за проблеми като:

  • какво и кога можете да ядете и пиете в деня на операцията
  • дали трябва да спрете или да започнете някакви лекарства преди операцията
  • колко време ще отнеме да се възстановите от операцията
  • дали ще трябва да правите упражнения за рехабилитация след операция

Хирургичният екип ще обясни ползите и рисковете, свързани с извършването на артроскопия. Също така ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, за да потвърдите, че се съгласявате да извършите операцията и че разбирате какво е свързано, включително потенциалните рискове.

Процедурата

Артроскопията обикновено се извършва под обща анестезия , въпреки че понякога се използва спинална или локална анестезия .

Вашият анестезиолог ще ви обясни кой вид упойка е най-подходящ за вас. В някои случаи може да успеете да кажете кое бихте предпочели.

Ако имате местна упойка, ставата ви ще бъде вцепенена, така че да не чувствате болка. Все още може да усещате някои усещания по време на процедурата, като леко дърпане, докато хирургът работи върху ставата.

Антибактериалната течност се използва за почистване на кожата над засегнатата става и се прави малък разрез, дълъг няколко милиметра, в кожата до ставата, така че устройство, наречено артроскоп (тънка метална тръба със светлина и камера на единия край) може да се вмъкне.

Също така ще бъдат направени един или повече допълнителни разрези, така че да може да се постави изследваща сонда или други фини хирургически инструменти.

Понякога ставата се пълни със стерилна течност, за да я разшири и да улесни огледа на хирурга. Артроскопът изпраща изображения на видео екран или окуляр, позволявайки на хирурга да види вътре в ставата.

Освен че ще изследва вътрешността на ставата, ако е необходимо, вашият хирург ще може да премахне нежеланата тъкан или да възстанови повредените зони, използвайки малки хирургически инструменти, поставени през допълнителните разрези.

След процедурата се премахват артроскопът и всички приставки, заедно с излишната течност от ставата. Разрезите обикновено се затварят със специална лента или шевове и се покриват със стерилна превръзка.

Артроскопията обикновено отнема между 30 минути и два часа, в зависимост от вида на извършената процедура. Или ще можете да се приберете у дома в същия ден като операцията или на следващата сутрин.

Възстановяване от артроскопия

Колко време отнема възстановяването от артроскопия зависи от засегнатата става и конкретната процедура, която сте провели.

Често е възможно да се върнете на работа и при леки физически дейности в рамките на няколко седмици, но по-взискателните физически дейности като повдигане и спорт може да не са възможни в продължение на няколко месеца.

Вашият хирург или екип за грижи ще Ви уведоми колко време е вероятно да се възстанови и какви дейности да избягвате, докато не се възстановите напълно.

Докато се възстановявате, свържете се с вашия лекар или хирургически екип за съвет, ако смятате, че сте развили едно от усложненията, описани по-долу.

Прочетете повече за възстановяването от артроскопия .

Какви са рисковете?

Артроскопията обикновено се счита за безопасна процедура, но както всички видове хирургически операции носи някои рискове.

Нормално е да имате краткотрайни проблеми като подуване, натъртване, скованост и дискомфорт след артроскопия. Те обикновено се подобряват през дните и седмиците след процедурата.

По-сериозните проблеми са много по-рядко срещани, като се срещат в по-малко от 1 на 100 случая. Те включват:

Говорете с вашия хирург за възможните рискове, преди да се съгласите да направите артроскопия.